Вечерни новини: Кабинетът пак харчи предизборно; ЕК купува още 300 млн. ваксини от Moderna

И още: Бизнес и синдикати искат нова форма на подкрепа за фирмите; Парламентът отхвърли президентското вето по ЗУТ

Студът започна да се оттегля в средата на седмицата, с хоризонт да става все по-топло. Сряда се оказа постна за важни новини от България. На третия ден след инцидента, при който почина дете, Столичната община даде детайли и, очаквано, прехвърли вината към други. Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков смятат, че отговорността за хаоса с незаконните павилиони и електрозахранването им е на ръководството на район "Триадица", където е станал инцидентът, и електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Добра новина има за нашите сънародници в чужбина - те ще могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис чрез сайта на Министерството на външните работи.

Екостикерите, които ще разделят превозните средства на екологични групи и ще позволят да бъдат спирани коли от кметове в замърсени дни, ще се слагат само на леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона. За камионите и автобусите няма да има ограничение на база замърсяване. Логиката е, че те рядко влизат в централните градски части, а нововъведението цели изчистване на въздуха именно там.

В Европа италианският премиер Марио Драги обеща мащабни реформи, които да помогнат за възстановяването на страната след пандемията. Той залага на ускоряването на кампанията за ваксиниране, за да съживи икономиката.

Биткойнът продължава похода си, като цената на водещата криптовалута надхвърли 51 хил. долара.

В спорта Стефанос Циципас победи Рафаел Надал на откритото първенство по тенис на Австралия и така гръцкият тенисист спря испанеца да има рекордна титла от турнирите от "Големият шлем".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Кабинетът предизборно харчи щедро

Допълнително общо 30 милиона лева по бюджетите на 17 общини одобри на днешното си редовно заседание правителството, след като миналата сряда даде други почти 9 млн. лв. на още 8 общини. Предходната седмица парите бяха за инфраструктура - "за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт, паркове", а днешната порция е за "за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия".

Предизборно изпълнителната власт обичайно ударно подпомага с пари общините, като изглежда този процес вече започва и се очаква да се ускори в следващите седмици, след като изсипаха стотици милиони в края на годината.

Управляващите днес бяха щедри за пореден път и към религиозните храмове, като одобриха над 3.5 млн лева за ремонти на църкви, джамии и манастири, защото "етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило", заяви Борисов.

Работодатели и синдикати поискаха нова форма на подкрепа за фирмите

Нов пакет от мерки в подкрепа на бизнеса поискаха от ръководствата на КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Организациите посочват, че все още няма яснота за продължаването на редица от мерките за подкрепа на дружествата, пострадали от ковид кризата след март, и затова предлагат от 1 април да бъдат приложени изцяло нови. Едно от исканията им е държавата да подкрепя с оборотен капитал всяко едно предприятие без оглед на неговата икономическа дейност, ако отчете спад на приходите от продажби над 20%. Другото е за претрансформиране на мярката 60/40 в 75/35 за принудително затворените бизнеси. Служителите на компании извън заповедите на здравния министър ще могат да получават 75% от брутното трудово възнаграждение от държавата, но само ако работодателят им въведе принудително непълно работно време, а помощта ще е пропорционална на неотработените часове, предлагат още синдикати и бизнес.

Парламентът отхвърли президентското вето по ЗУТ

Депутатите прегласуваха без корекции новоприетите промени в Закона за устройство на територията, върнати от президента за преразглеждане и повторен дебат. Двадесет и осмото президентско вето досега беше отхвърлено със 122 гласа при необходими минимум 121. Народните представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" критикуваха мотивите на президента като неясни и неразбираеми. Аргумент беше, че ако 96-членните поправки бъдат върнати заради четири спорни текста, положителните от тях няма да влязат в сила, а времето до края на мандата на този парламент не е достатъчно за пълноценен дебат по спорните. Със закона се облекчават някои разрешителни режими, предвижда се създаването на електронен регистър на строителните разрешения и пр. Според най-спорния тест нов строеж може да започне само ако земята за улица до него вече е общинска. Необходимостта от улици е безспорна, но така отговорността за отчуждаването и изкупуването се прехвърля от общината върху инвеститорите. Друг аргумент за прегласуването беше, че страната и бездруго се нуждае изцяло от нов Закон за устройство на територията, тъй като сегашният е 20-годишен и вече е преправян близо 100 пъти, а това е работа за следващо Народно събрание.

ЕК договори още 300 млн. дози от Moderna

Европейската комисия одобри втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави - членки на ЕС. Първият договор с компанията бе за до 160 млн. дози.

Същевременно днес от компаниите Pfizer и BioNTech потвърдиха официално за споразумението да доставят още 200 млн. дози (с опция за допълнителни 100 млн дози) от тяхната ваксина за ЕС, което от Брюксел обявиха още в началото на януари. Те са в допълнение към първоначално договорените 300 млн. дози. С новия договор с Moderna Брюксел вече има договори за достъп до общо 2.6 милиарда дози от шест компании, но за момента трудностите с производството и голямото световно търсене все още затрудняват доставките на одобрените продукти и в ЕС.

Продажбите на дребно в САЩ скочиха пет пъти над очакванията

Продажбите на дребно в САЩ през януари са нараснали с внушителните 5.3% в сравнение с празничния декември. Ръстът е много над очакванията за скромно повишение от 1%. Това е знак, че американската икономика започва да се възстановява от пандемията, а вътрешното потребление е един от двигателите й. Предстои Конгресът да приеме новия пакет стимули в размер на 1.9 трлн. долара.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Очевидно сте твърде много и ви плащат твърде добре.

Янез Янша, премиер на Словения, по адрес на обществената медия RTV, която обвинява, че разпространява
Янез Янша, премиер на Словения, по адрес на обществената медия RTV, която обвинява, че разпространява

СНИМКА НА ДЕНЯ

Необичаен студ в Тексас

Необичайни за южните щати на САЩ студове предизвикват хаос в енергийния сектор на страната и оставиха без ток милиони хора. По изчисления на Reuters заради спирането на няколко от най-големите петролни рафинерии е извън строя около 18% от националния капацитет за преработка на петрол. Заради зимни бури без ток са около 5.3 млн. клиенти, като от тях 4.3 млн. са в Тексас, който е най-засегнатият щат.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 1349 са регистрираните новозаразени за последното денонощие - най-висок брой от началото на годината. Делът на положителните тестове също расте - за изминалите 24 часа такива са 11.6% от изследваните 11 604 проби, което е най-високата стойност от 3 януари насам. Към днешна дата активните случаи на COVID-19 в страната са 24 069, като в болници се лекуват 3513 души (14.6%), а от тях в интензивни отделения са 284 души (8.1% от хоспитализираните). За денонощието са регистрирани 748 излекувани, починали са 32-ма души. Поставените дози ваксина за периода са 3902.

Правителството отпусна близо 3 млн. лв. за закупуването на маски, ръкавици и дезинфектанти и др. за изборите. Одобрените днес на заседанието на Министерския съвет средства са извън отпуснатите преди две седмици над 65 млн. лв. за провеждане на вота. Отделно 45 млн. лв. са предвидени за закупуване на машини за гласуване.

Националният ваксинационен щаб подготвя кратък справочник за ваксините, който да улесни медицинските специалисти в работата им, съобщи пред БНТ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му, вече има регулярност в доставките и разпределението на препаратите. До края на месеца се очаква в страната да пристигнат над 240 хил. дози, а през март половин милион и от трите ваксини, одобрени за употреба в ЕС.

Кабинетът ще подготви в спешен порядък план за ваксинацията на спортистите, които ще участват в олимпийските игри в Токио, и на треньорите им. Това стана ясно от публикация на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов в профила му във Facebook след проведена днес среща с министъра на спорта Красен Кралев и представители на Българския олимпийски комитет (БОК), сред които и генералният секретар Белчо Горанов.

Британският премиер Борис Джонсън обмисля поетапно излизане от локдауна, така че икономика да заработи през идните пет месеца, след като страната изпревари значително по-голямата част от света с ваксинирането. Джонсън, който ще очертае пътя за излизане от карантината на 22 февруари, заяви, че той ще бъде предпазлив. Училищата вероятно ще отворят на 8 март, хотелите - през април, развлеченията на открито като зоопаркове и спортни занимания също през април, но пъбовете, баровете и ресторантите ще чакат до май, a пълнoто им отваряне се предвижда за началото на юни.

Швеция планира да затвори спортните зали, ресторантите и фризьорските салони, изправена пред опасна трета епидемична вълна.Решението е взето в рамките на закон, одобрен от парламента в началото на годината. Нормативният акт временно дава на правителството нови правомощия, вкл да затваря ресторанти и магазини. Досега решенията в страната бяха нормативно само препоръки.

Словакия затегна контрола по границите си заради опасността от разпространение на нови варианти. От днес всеки, който влиза в страната, ще трябва да се самоизолира за 14 дниа, а някои по-малко посещавани гранични пунктове ще бъдат затворени. Япония най-после започна ваксинационната си кампания срещу коронавируса. Първи дози бяха поставени на близо 40 хил. здравни работници. Японските власти дадоха зелена светлина за използване на ваксината на Pfizer с доста голямо закъснение, тя вече се използва в десетки държави от декември м.г.

Президентът на САЩ Джо Байдън е обещал, че всеки американец, който иска ваксина, ще може да я получи до края на юли. Това той е заявил на среща с граждани в Милуоки, организирана от CNN. Президентът е показал повече оптимизъм от миналата седмица, когато предупреди, че заради спънки в логистиката и дистрибуцията много хора вероятно няма да са ваксинирани и в края на лятото, отбелязва NY Times.

Добрата новина от деня е, че броят на новите случаи на зараза с коронавируса в световен мащаб е спаднал с 16% миналата седмица в сравнение с предходната, а броят на починалите е намалял с 10%. Това по думите на председателя на СЗО Тедрос Гебрейeсус означава, че "простите здравни мерки действат въпреки наличието на варианти на вируса".

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Безос отново е най-богатият в света след поевтиняване на акциите на Tesla

Акциите на Tesla се понижиха с 2.4% във вторник, изтривайки 4.6 млрд. долара от състоянието на основателя й и главен изпълнителен директор Илън Мъск. Така той отстъпи мястото на най-богат човек в света отново на създателя на Amazon Джеф Безос. Безос беше лидер над три години до миналия месец. Сега състоянието му се оценява на 191.2 млрд. долара, с 955 млн. повече от това на Мъск.