🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Кабинетът раздаде извънредно още 55 млн. лв.; Някои градове започват да затягат мерките срещу COVID-19

И още: Два фонда за 31 млрд. евро одобри европарламентът, Прокурорската колегия няма да предлага нови делегирани прокурори на Лаура Кьовеши, ще преговаря за сегашните

Зимата се завръща, както и сериозният ръст на заразените от COVID-19. Снегът е добра новина за зимния туризъм и скиорите, но комбинацията от невнимание и разхлабени мерки може да ускори още ръста на епидемията. Това е и причината в няколко области вече да влизат нови ограничения. Засега няма предупреждения за усложняване на зимната обстановка заради снега и по-студеното време, но повишеното внимание в такива ситуации никога не е излишно.

Започналата предизборна кампания към този момент изглежда вяла или поне незабележима за по-малките партии извън властта. Но при премиера Бойко Борисов видимо продължава. Този път не е от джипката, а директно от заседанието на правителството днес. На него премиерът напомни на пенсионерите за щедростта си и че са взели 1 млрд. лв. повече по време на пандемията. Правителството разпредели и още средства от бюджета.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Кабинетът раздаде нови извънредни 55 млн. лв.

Седмици преди изборите правителството продължава да раздава извънредни средства по всевъзможни направления като само на това заседание бяха гласувани общо 54.9 млн. лв. От тях най-належащи изглеждат 7 млн. лв. за закупуване на предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, свързани с ковид. Най-голямата сума - 28.7 млн. лв., е за авансово плащане по договора за модернизация на танковете Т-72. Други 10 млн. лв. са за реализиране на инвестиционни проекти на Столичната община, а 4.27 млн. лв. - за финансова подкрепа на музиканти. За реновация на сградата в манастирски комплекс "Рождество Христово" - Шипка, се отпускат 3 млн. лв., а 2 млн. лв. - за ремонт и изграждане на детски градини из страната. Сега дадените средства трябва да се добавят към близо 81 млн. лв., предизборно отпуснати на местните администрации из страната на последните пет правителствени заседания.

Благоевград затваря молове, кина и фитнеси, София и други въвеждат онлайн обучение

Ден след като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че дава пълно право на местните щабове да затварят училища и бизнеси по свое усмотрение заради епидемията, някои области вече обявиха ограничителни мерки. Кметът на София Фандъкова ще предложи електронно обучение за две седмици за всички от 5 до 12 клас, а работното време на заведенията, включително на ресторанти в хотели и игрални зали, да се ограничи до 22 ч. Подобни мерки въвеждат Бургас и Шумен, а Ямбол ще въведе само дистанционно обучение за по-големите ученици. Частичен локдаун за 14 дни ще има в Благоевград - молове, кина, театри, фитнес зали, школи затварят, събитията ще се ограничат, а учениците от 5 до 12 клас ще учат дистанционно. Заведенията ще работят до 22.00 ч. В Плевен, първенеца по заболеваемост, новите мерки също включват затваряне на фитнеси, кина и театри, както и онлайн обучение за по-големите ученици.

Други обаче не бързат и повечето области в страната предпочитат да заложат на по-меки мерки - маски и забрани за планов прием в болници. В Кюстендил пък, втората най-засегната област, вчера дори отмениха задължителните маски на открито, тъй като според местния щаб натискът над болниците в областта в последните дни леко е намалял.

Два фонда за 31 млрд. евро одобри европарламентът

Депутатите в Европейския парламент одобриха днес новата програма на ЕС - InvestEU, която е част от пакета на ЕС за възстановяване NextGeneration EU, на обща стойност 750 млрд. евро, и ще мобилизира публични и частни инвестиции за по-лесен достъп до финансиране на иновативни проекти. По нея са предвидени 26 млрд. евро от бюджета на ЕС като гаранция за 400 млрд. евро частни вложения до 2027 г. Освен това евродепутатите приеха и програмата EU4Health за 2021 - 2027 г., която трябва да подготви здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии. Бюджетът й е 5.1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на заболяванията и за насърчаване на здравословния начин на живот.

Прокурорската колегия няма да предлага нови делегирани прокурори на Лаура Кьовеши, ще преговаря за сегашните

Прокурорската колегия на ВСС няма да преосмисли избора си за делегирани прокурори въпреки ясния, макар и дипломатичен призив на Европейската прокуратура да направи преоценка на седем от десетте кандидати, номинирани от България. В началото на март стана известно, че европейският прокурор Лаура Кьовеши е изпратила писмо на българските власти, с което дава да се разбере, че седмината кандидати са неподходящи поради липса на достатъчно опит в разследването на сложни престъпления и пледиране пред съд. От прокурорската колегия първо опитаха да обяснят, че това е недоразумение, после даже се заговори за дискриминация спрямо отхвърлените три следователки и един съдия. Днес на заседанието на колегията нейни членове заявиха, че няма да променят вота си и взеха решение да изпратят допълнителна информация за кандидатите, която обаче няма да бъде оповестена, защото била конфиденциална. Това означава, че засега най-вероятно България ще остане с трима делегирани прокурори вместо десет.

Пандемията е сринала производството на автомобили в ЕС с 4.2 млн. броя

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания са произвели с 4.243 млн. автомобила по-малко през миналата година заради щетите от пандемията от коронавируса в света. Това показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители. Загубата е равна на 22.9% от общата продукция на автомобилната индустрия в ЕС през 2019 г. Основна причина за срива е масовото прекратяване на работата на европейските автомобилни заводи заради блокадите. Най-големите загуби отчита Германия - 1.192 млн. превозни средства, следвана от Франция - 881.3 хил., Испания - 577 хил., и Великобритания - 387 хил. броя пропуснато производство.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Купувачи на 220 апартамента в Nove Homes протестират и питат "Бездомни ли ще сме?"

"Добре дошли в света на неочакваните обрати, институционални парадокси и административни абсурди." Това гласи надпис от плакатите на купувачи на "зелено" на 220 апартамента в комплекса Nove Homes в София, потърпевши от замразяването на строежа. Хората са платили на зелено апартаменти, но след обвиненията срещу Васил Божков, с когото се свързва строежът, той е блокиран. Парадоксът според потърпевшите е, че институциите като ДНСК, които първоначално са го разрешили, след това са го забранили. Въпреки че се изпълнява по одобрените от тях планове.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Русия принудително забави Twitter

Руският комуникационен регулатор "Роскомнадзор" забави достъпа до Twitter в страната. От днес 100% от мобилните устройства и половината от останалите ще ползват социалната мрежа при по-бавна скорост. Мярката е "с цел защита на руските граждани и принуждаване на интернет услугите да се съобразяват със законодателството на територията на Руската федерация". Според регулатора от 2017 г. Twitter не се съобразява с искане за изтриване на "съдържание, склоняващо непълнолетни към самоубийства, съдържащо детска порнография, информация за използване на наркотични средства". Подадени са общо 28 хил. жалби, но не са изтрити 3168 материала със "забранена информация". Ако няма промяна, "Роскомнадзор" е готов дори да блокира достъпа до платформата напълно.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3502 са новите случаи на COVID-19, установени за последните 24 часа. Те са отчетени при направени 17 193 теста, т.е. 20.4% положителни проби. С това общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията достига 266 805. Активни в момента са 38 385. Броят на хоспитализираните надхвърли 6000 и към днешна дата в болница са 6017 пациенти, от тях 497 в тежко състояние. За денонощието са починали 138 души, излекуваните са 3403.

Проучване на "Галъп", проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, показва, че повечето българи все още са против ваксините и строгите противоепидемични мерки. Желаещите да се ваксинират все пак се увеличават - към началото на януари и февруари ваксина са искали 27%, а 48% са били против, докато сега делът на желаещите расте до 36%, а този на нежелаещите намалява до 41%. Същевременно обществото става и все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията и към началото на март 55% от българите са принципно за по-леки мерки, а 32% - за по-строги. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни, уточняват от социологическата агенция.

Министърът на здравеопазването наложи временна забрана до 30 април за износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19. Целта е при повишено потребление на тези медикаменти, използвани за разреждане на кръвта и при хората, които са в изкуствена кома и на апаратно дишане, държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени, съобщават от здравното министерство. Предишната такава забрана бе наложена през декември и остана в сила до края на януари.

Германската фармацевтична компания BioNTech съобщи, че може да засили производството на ваксината си срещу COVID-19, за да отговори на търсенето, предаде DPA. Пред Bloomberg мениджърът Угур Шахин коментира, че при необходимост BioNTech и партньорът й Pfizer могат да произведат до 3 млрд. дози от препарата през 2022 г. За 2021 г. е планирано производството на 2 млрд. дози. Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че са постигнали споразумение с двете компании за доставката на още 4 млн. дози ваксини за държавите членки през следващите две седмици. Говорител на комисията пък обяви, че е възможно действащите в момента ограничения за износ на ваксини да бъдат удължени и след изтичането на срока им в края на март.

Властите в Брюксел ще съкратят продължителността на въведения заради епидемията вечерен час, предават местни медии. В момента ограничението, което влезе в сила през октомври, е за часовете между 22.00 ч. до 6.00 ч., а според правила движението ще бъде забранено между полунощ и 5.00 ч.

Испания е готова да използва ваксинационни паспорти от май, стана ясно от изказване на министърката на промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото Илера по телевизионния канал Antena 3. Страната е сред държавите в ЕС, които подкрепят идеята за създаване на сертификати за ваксинация, като се надява те да допринесат за възстановяването на важния за икономиката й туристически сектор.

Министърката на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Татяна Матич пък съобщи пред местната държавна телевизия РТС, че страната е подготвила дигитални сертификати за ваксинацията, които ще позволят по-лесно движение и пътуване извън границите й. Матич поясни, че дигиталният сертификат не е COVID паспорт, а показва "кога сте ваксинирани или преболедували, или сте си направили PCR тест и сте негативни".

Чили изпревари Израел като държавата, която е ваксинирала най-много хора срещу COVID-19 на 100 жители, предаде DPA. Според данните на местните здравни власти за последните седем дни в страната са поставяни средно 1.08 дози дневно на 100 жители при 1.03 дози за Израел. В Чили с поне една доза от началото на кампанията през декември до днес са ваксинирани над 21% от 18-милионното население. Повечето от ваксините са на китайската компания Sinovac. Същевременно заболеваемостта в страната остава висока - над 5000 нови случая дневно през последните няколко последователни дни.

КАКВО СЛЕДИМ

Инвеститорите насочват вниманието си към ЕЦБ

Европейската централна банка ще заседава в четвъртък, а инвеститорите очакват по-голяма яснота за това какво може да предприеме екипът на Кристин Лагард, за да стимулира икономическото възстановяване в еврозоната.