🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С нова процедура строежът на национална детска болница ще се забави близо 10 години

Консорциумът "Детско здраве" представи нови два варианта на проекта и обяви готовност да продължи работа по всеки от тях

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът продължава ли строежът на националната детска болница в София по действащия договор, чийто срок е 42 месеца, считано от април миналата година, или ще се върви към нова процедура, остава открит. Решението в момента зависи от две министерства - на здравеопазването и на регионалното развитие и строителството. А от това решение пък зависи дали ще има болница в скоро време, или строежът ще се забави с десет години.

Това стана ясно във вторник от пресконференцията, на която консорциумът "Детско здраве" представи нови два варианта на детска болница. Изпълнители на проектните и строителните работи в консорциума са компании от групата на "Главболгарстрой", а представените днес варианти са поредните, които компанията показва в рамките на малко повече от половин година.

Предишните варианти бяха за сграда на 10 етажа на мястото на недовършения от 30 години строеж на детска болница на територията на бившата Медицинска академия, както и за една пететажна сграда. Новите два варианта предвиждат комплекс от пететажни сгради в различна конфигурация.

Изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева обяви, че са готови да продължат работата по болницата във всеки един от вариантите, който бъде одобрен и за който се получи разрешение в рамките на сегашната процедура по реконструкция, който предвижда събаряне на сегашната сграда и изграждане на напълно нова.

На пресконференцията присъстваха освен журналисти и д-р Таня Андреева от "Да България" и представители на инициативата за истинска детска болница, които пък настояват да се започне строеж на напълно ново място и съвсем отначало. Според Мая Пенчева, ако процедурата стартира отначало, това ще отнеме между седем и 10 години, в които болницата няма да може да бъде построена, тъй като през това време ще текат процедури за анализ на нуждите, покупка или устройване на необходимия терен, обществени поръчки за проектиране, строителство, надзор и техните обжалвания, както и самото изпълнение на проекта.

Къде цикли проектът

След продължила почти две години процедура, през април миналата година беше избран изпълнител на детската болница - консорциумът "Детско здраве", в който участват компании от групата на ГБС. Срокът за построяването е 42 месеца, а поръчката е на обща стойност 77.8 млн. лв. без ДДС и аванс от 10%.

В края на юли м.г. държавата създаде държавна инвестиционна компания, която да се занимава с изграждането на болницата и обяви проекта за приоритетен.

Договорът е за реконструкция на стария строеж, като идеите, които са лансирани, е скелето да бъде съборено, но да се ползва мястото в карето от болници, което е държавна собственост, както и разрешената преди 30 години височина, тъй като според сегашните строителни норми сградите на това място в София не могат да бъдат по-високи от пет етажа.

Веднага след спечелването на поръчката консорциумът започва да предлага на обществено и институционално ниво различни варианти за това как да изглежда сградата и къде да бъдат разположени апаратурата, клиниките и стаите за пациентите. Договорът е за реконструкция, а изпълнителите публично обявяват, че ще спазят процедурата, но няма да укрепват старото скеле, а ще го съборят до дъно.

Всичко това обаче се случва на фона на непрекъснат протест на гражданската инициатива за истинска детска болница, която настоява не просто старото скеле да бъде съборено, но и въобще да бъде избрано ново място за строеж на чисто нова болница, която отговаря на очакванията на родителите.

Предишният премиер Бойко Борисов се срещна с представители на инициативата и им обеща събарянето на старото скеле. След това здравното министерство и държавната компания категорично започват да работят по вариант за разрушаване на скелето до основи и по разпореждане на регионалното министерство започват да подготвят документи и да съгласуват изменение в подробния устройствен план на София, като целта е да се докаже, че на това място съществува скеле на сграда от 30 години с височина 38 метра и то е заварен строеж, тъй като в сегашния вариант на строителния план на София тази сграда не съществува.

Това предложение е внесено в регионалното министерство за одобрение още през пролетта, но до момента не е придвижено. Междувременно инвестиционната компания получава аванса от 10% в края на 2020 г. и изследва конструкцията, разчиства площадката и се подготвя за събаряне.

Разговори със служебното правителство

Служебното правителство се е срещнало с консорциума преди седмица, като строителният министър Виолета Комитова е изразила желание да намери вариант за започване на работата по детската болница, съобщи днес Мая Пенчева. На другия ден обаче Комитова е обявила, че няма да издаде заповед за промяна в плана, а само виза за ново строителство. То обаче не е предмет на договора, който представлява реконструкция.

"Нямаме отговор от МРРБ и не знаем какво възнамерява то да прави по отношение на детската болница", каза Мая Пенчева. По думите й визата за строителство не може да попречи на промяната в плана, тъй като те смятат, че сградата е там и търсят обема, пространството и местоположението за детска болница като изключително подходящо.

При днешното представяне екипът на проекта обяви, че строежът на болницата е тяхна кауза и затова продължават да разработват варианти, като в хода на работата са ангажирали седем международни архитектурни бюра, а за окончателното изпълнение са се спрели на специализираната в строеж на болници Dutch Health Architects. Идеята е болницата да има добре функциониращи клиники, приветлива и оптимистична визия, отделни входове за пациенти, персонал и необходими материали, а стаите да бъдат достатъчно широки, за да приютят децата и техните придружители.

Две групи пациентски организации - Българският пациентски форум и Националната мрежа за децата, обявиха, че харесват проектите. Председателят на пациентския форум Иван Димитров настоя строежите да започнат по-бързо и държавата да издаде необходимите разрешения. От Националната мрежа за децата обаче поставиха въпроса доколко това може да се получи в рамките на реконструкцията, а освен това - какво ще бъде нивото на шума за околните при демонтирането на старото скеле, което ще продължи около седем месеца.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Трябва много ясно да се каже, че реинкарнирането на проекта за детска болница през април м.г. от далавераджийския тандем Ананиев-Борисов бе поредното "куче-касичка".

    "Дострояването" на конструкцията, излята и изоставена преди 50 г , проектирана за болница, отговаряща на модела на тогавашното соцздравеопазване отпреди 60-70 г. е просто кеширане на част от 78 000 000 лв в шкафчето на баце чрез придворния строител.

    Безумие е от този изоставен преди половин век скелет да се направи каквото и да било. Едно, защото като конструкция е компрометиран от въздействието на времето и климата, и второ - защото не отговаря на елементарни съвременни изисквания за болница. Има една-единствена асансьорна шахта, например. Няма предвидени газово стопанство, депо за опасни биоотпадъци и пр.

    Безумие е да се говори и за събаряне на конструкцията. Как ще стане? Чрез взривяване или чрез месеци тряскане на пневматични чукове, когато на 10-20 м са прозорците на Майчин дом и клиниките на Александровска!!

    И е позор за Капитал да цитира като меродавно единствено мнението на заинтересованата страна ГБС, която е прочута като придворен строител. Стената-хотел на Алепу също бе тяхна далавера. Също по времето на Борисов.

    Детска болница е пищящо необходима.
    Но не там. Не и от ГБС.

    Дано поне баце не е наредил да им преведат парите авансово...

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    От след шаманите шатрите (в случая сградите) на лекуват. Педиатрите са най-застаряващото медицинско съсловие. Детските специалисти - хирурзи, терапевти, онко-хематолози, ендокринолози, психиатри и каквото се сетите се броят на пръсти.
    Няма кой да работи в тая болница след толкова години.

    Нередност?
  • 3
    tj avatar :-|
    Kiro

    Дилетанти, сър!
    Има австрийска фирма, която проектира и строи болници по цял свят. Няма нужда нашите тарикати да измислят нещо непостижимо за тях

    Нередност?
Нов коментар