Партия в майонезен сос

Съдът не позволи на "Има такъв народ" да пренареди листата си в София-област заради сина на собственика на "Олинеза"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нежеланието на Никола Кръстев да се откаже сам от депутатската надпревара, въпреки че партията иска да го отстрани, е прецедент.
  • Така формацията на Слави Трифонов се оказа в парадоксалната ситуация да има кандидат за депутат, когото не желае.
  • Казусът с листата в София област роди и още един прецедент - оказа се, че районните избирателни комисии имат различна практика с желанието на партиите да пренаредят листите си след като те са регистрирани

Всички опити на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да промени листата си в София-област, като отстрани от нея поставения на трето място син на собственика на "Олинеза" Христо Кръстев - Никола, или да го пренареди на последното девето място, се провалиха. В сряда излезе решението на Административния съд на София-област, което потвърди решението на районната избирателна комисия (РИК). С него първо беше отказано на партията да махне от листата си Никола Кръстев, а след това беше отхвърлено и предложението на формацията той да бъде преместен от третото на последното, девето, място.

Какво реши съдът

Административният съд е приел, че партиите имат пълното право сами да преценят кои кандидати да предложат в листите си и как да ги подредят, но това е така до подаването на листата в РИК и излизането на решението за регистрацията й. "Веднъж осъществена по предложение на съответната партия или коалиция, направено изцяло по свободната й преценка, регистрацията е неотменима", посочват от съда. Другият аргумент на магистратите е, че целта е да има "стабилитет на регистрацията" и това е свързано и с факта, че след регистриране в листите кандидатите получават имунитет до обявяването на резултатите от вота. В тази връзка в Изборния кодекс са посочени и случаите, при които даден кандидат, който вече е регистриран в листа, може да бъде заличен - при смърт, при трайна невъзможност да участва в предизборната кампания и ако той сам писмено пожелае това. Аналогични са и мотивите на съда за отхвърлянето на жалбата на "Има такъв народ" по повод отказа на РИК да пренареди листата. "Кандидатите на партиите и коалициите се вписват в регистъра на кандидатските листи и се регистрират с номера, под който са подредени в кандидатската листа. От разпоредба в Изборния кодекс следва, че част от регистрацията е както поименният състав на листата, така и номерата, под които всеки един от кандидатите е регистриран в нея", пишат в мотивите си от съда и посочват, че и в този случай промени са допустими, но такива, които са свързани с изброените по-горе обстоятелства.

В парадоксална ситуация

Това решение поставя "Има такъв народ" в доста парадоксална ситуация, защото в листите им ще остане кандидат за депутат, когото партията не желае, след като поиска да го отстрани. Проблемът щеше много бързо да бъде решен, ако Никола Кръстев беше подал сам молба в РИК да бъде заличен от листата. Той обаче очевидно не иска да прекрати участието си в парламентарните избори. Още по-парадоксалното е, че той има реални шансове да стане депутат. Дори и третото място да се окаже неизбираемо, на първите две места са поставени хора, които са и водачи на листи в други региони и може да решат да влязат като депутати оттам. Това са водачът на листата и главен секретар на партията Виктория Василева, която води и листата в Кюстендил. Вторият е областният координатор Георги Георгиев, който е начело на листата във Враца. Освен това бащата на Никола Кръстев - Христо, е работодател в Костинброд и подозренията на местните активисти са, че в листата може да се разрази битка за преференции между кандидатите.

Именно репутацията на собственика на производителя на майонеза, лютеници, горчица и други сосове "Олинеза" стана причина за скандала, който се вихри с листата на "Има такъв народ" в София област. Срещу Христо Кръстев се водят съдебни дела, които не са приключили. Той е обвинен за свикването на фалшиви събрания на акционерите, чрез които придобива мажоритарен дял в предприятието. В обвинителния акт на прокуратурата е записано, че е използвал документи с невярно съдържание, длъжностно присвояване в особено големи размери и сключване на неизгодни сделки в ущърб на предприятието. Делото е следствие от спор за собствеността на компанията, който се води от няколко години.

Кой постави в листата наследника на "Олинеза"

Въпросът обаче кой и защо е поставил в листата Никола Кръстев засега остава без отговор. Неофициално активисти от областната структура твърдят, че присъствието му е изненада, а предположенията им са, че причината за включването му като кандидат-депутат е, че баща му е рекламодател в телевизията "⅞". Нещо повече, по неофициална информация от активисти първоначално той бил поставен начело на листата, но след възникнало недоволство в местната партийна структура било решено да не бъде включван. В крайна сметка обаче, след като листата била регистрирана в РИК, се видяло, че Кръстев все пак е кандидат за депутат, и то на трето място.

По думите на партийните активисти неприятно изненадан от този факт бил и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Това принудило ръководството на партията да предприеме пожарни стъпки по изваждането на Кръстев от листата, който е и общински координатор на формацията за община Костинброд, а след като това се оказало невъзможно заради отказа му сам да се оттегли, от партията поискаха да пренаредят листата, като го поставят на последното място, но РИК не позволи това. Партията обжалва решението на районната изборна комисия пред ЦИК, която потвърди решението на РИК.

"Капитал" се опита да се свърже с Никола Кръстев, за да го попита дали някой от ръководството е поставял пред него въпроса за оттегляне от листата и за причините, поради които не е направил това доброволно, но той отказа, като препрати към пресцентъра на партията. Същото направи и организационният секретар на "Има такъв народ" и водач на листата Виктория Василева. Именно тя е упълномощена от Слави Трифонов да внесе за регистрация листата в РИК и да представлява партията пред изборните органи, така че при всички случаи тя е била наясно с имената на кандидатите, които внася. Коментар по проблема отказа и зам.-председателят на формацията Тошко Йорданов, който също препрати към партийния пресцентър.

Казусът

Въпросът имат ли право от партията да пренаредят листата си, след като тя вече е регистрирана в районната комисия, предизвика дискусия в ЦИК, където "Има такъв народ" оспори решението на районната избирателна комисия. Казусът дори раздели мненията в изборния орган. Първоначално докладчикът по жалбата Силвия Стойчева е изготвила решение, с което се допуска преподреждане на листата, но след обсъждане в работна група текстът беше променен в полза на решението на РИК. Най-яркият защитник на това, че след като веднъж листата е регистрирана в РИК, тя не може да се пренарежда, е била секретарят на комисията Севинч Солакова. При гласуването на решението на ЦИК обаче двама членове на изборния орган гласуваха против. Мария Бойкинова смята, че дадена партия може да пренареди листата си дори и след като е регистрирана в РИК, стига да е в срока, до който партиите могат да регистрират листите си за вота, в случая 2 март. Таня Цанева, която също беше против, пък посочи, че този въпрос не е уреден в Изборния кодекс и в него има празнина. Според членове на ЦИК подобни казуси с пренареждания на листи е нямало от години. Решението на Административния съд на София-област сега внася яснота по въпроса.

Двойните стандарти на РИК

Проблемът обаче е, че на няколко места вече РИК-овете са уважили искането на "Има такъв народ" за пренареждане на листите им. В Пазарджик например беше допусната размяна на местата между третия и втория в листата на партията на Слави в региона. Подобно разместване стана и в столичния 24-ти район. Любопитно е, че там искането на партията е кандидатът за депутат Антон Адамов да бъде поставен в листата допълнително, без да е бил преди това в регистрираната вече от РИК листа. Адамов, който е свързан с комплекса "Делта хил" до пернишкото село Кладница, е поставен на избираемото трето място и така чрез него листата се пренарежда. Той е в съвета на директорите на фирмата "Хилс инвестмънт", чийто собственик Станислав Любомиров пък е свързан със Слави Трифонов. През 2016 г. Трифонов прехвърля на него собствеността на една от фирмите си. Според юристи обаче преподреждането в тези листи ще се запази, защото е пропуснат тридневният срок за обжалване на решението на РИК за промените в тези листи, които са направени, след като кандидатите вече са били регистрирани в районната избирателна комисия.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Така е, като нямат партия. Събират случайни хора, също като НДСВ. Къде е сега НДСВ?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 25

    Заглавието е шедьовър! Хем е истина, хем има и виц с мазната каша, която действително къкри в онази партия.

    По-надолу, обаче, попадението (заради което четох) е удавено в празнословие и дребнотемие.

    Синът на Майонезата ли е най-големия проблем на ИТН, Велина?

    Едва ли, като се има пред вид, че вече 5-6 областни ръководства на ИТН напуснаха и постовете, и партията заради несъгласие с кадруването от сивото преосвещенство и доскорошен обикновен сценарист Тошко Йо, който просто им продиктувал техните листи, оглавявани от софийски парашутисти. А за това и дума няма.

    Фактът, че някогашната видинска координаторка на ИТН се заигра с Борисов и вече води Герб листата във Видин, е много нагледен пример колко насипно е събиран "елитът" на трифоновистите.

    И после - тези орел, рак и щука, които съставят ИТН, не ги събира нищо, освен кариерен интерес, защото партията просто няма не само идеология, но дори и най-елементарна програма, за да разберат по-простите граждани (и селяни) с какво ще се занимават тези пичове, като ги вкарат в НС. Онези фрапантни глупости от референдума нито са програма, нито нещо, което има шанс да се случи.

    И при положение, че в ИТН видимо отсъства това, което обикновено споява хората в една партия - споделената идеология, има реален риск всяко разочарование да води до напускане със скандал на парламентарната група, докато накрая центробежните сили разкъсат ИТН, както стана с "партията" на Ники Бареков.

    И тъй като тези неща са на повърхността и са много видими, по-мислещата част от населението едва ли ще посегне към бюлетината на Слави. Останалото мнозинство, което не се интересува от програми и пр. сложни за четене текстове, се очаква да гласува за него по чалга любов.

    Но и с популизма не е толкова просто, защото същата проста маса е таргет и на гения на популизма Бойко Борисов, който е в доста по-добра позиция от някогашния си авер, защото може безпрепятствено да бърка с пълни шепи в бюджета и да раздава милиони.

    Слави и дружина вероятно ще бъдат вкарани в НС от по-късопаметните ни сънародници. И много скоро ще се разроят и ще изгорят като пеперуди на пламъка на властта, към който се стремят самоубийствено.

    И след като всичко е пределно ясно отсега, защо пак да ги ручаме жабетата?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Айде сега това за "по-късопаметните ни сънародници" го казва човек, който на всички избори гласува за БСП. Тези който ни докараха две национални катастрофи, Тройна коалиция и управление тип Орешарски. Ей стига лицемерие! Както каза този Вучич онзи ден - това само едно магаре може да го прави и да не се променя толкова време!

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 4

    Нищо чудно и ново в прилагането на българското право! На едно място може разместване, на друго не може. Но по-съществен е вторият проблем - за качествата на хората и начина им на избиране в последния момент. За това към парламента отново се отправят или подсъдими, или бъдещи подсъдими. Защото им се гарантира имунитет? Или защото чалга мутризацията ще бележи тези пандемични избори?
    Една "Демократична България" има в предизборната надпревара и колкото повече хора гласуват за тази формация, толкова по-малко главоболия ще имаме след изборите.

    Нередност?
  • 6
    dub1499070793526006 avatar :-|
    Ognian Petrov
    • + 5

    До коментар [#5] от "Милен Зафиров":

    Никога нямаше да сме на последно място по свобода на словото, ако не бяха малоумниците, които вярват сляпо на всяка публикация. https://offnews.bg/izbori/vladislav-panev-db-shte-tarsia-pravata-si-po-sadeben-pat-za-klevetni-747684.html

    Нередност?
Нов коментар