Има такъв кандидат

Партията на Слави поиска, но не успя да извади от листите си сина на собственика на "Олинеза"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След недоволството на активисти на "Има такъв народ" от подредбата на листите в някои региони партията на Слави Трифонов се изправи пред нов казус, този път с кандидатите за депутати от София-област.

От формацията първо поискаха да извадят от листата си поставения на трето място Никола Кръстев, син на сегашния собственик на "Олинеза" Христо Кръстев. Това обаче се оказа невъзможно и те предприеха друг ход - внесоха искане за пренареждане на листата, така че от трети Кръстев да мине на последното, девето, място. Районната избирателна комисия (РИК) на София-област обаче отказа да се съобрази с желанието на партията. "Има такъв народ" обжалва решението пред Централната избирателна комисия (ЦИК), която потвърди решението на РИК-София-област. Сега се очаква какво ще реши административният съд на областта, където от формацията оспорват решението на РИК.

Ситуацията става още по-особена и заради факта, че поне на две други места - в Пазарджик и София, през последните дни районните избирателни комисии разрешиха пренареждане на листите.

"Има такъв народ" в парадоксална ситуация

До това положение се стигна, след като ден след регистрацията на листата в РИК-София-област в медиите се появи информация, че синът на бизнесмена Христо Кръстев, собственик на производителя на майонеза, лютеници, горчица и други сосове "Олинеза", е поставен на челните места в нея. Срещу Христо Кръстев се водят съдебни дела, които не са приключили. Той е обвинен за свикването на фалшиви събрания на акционерите, чрез които придобива мажоритарен дял в предприятието. В обвинителния акт на прокуратурата е записано, че той е използвал документи с невярно съдържание, длъжностно присвояване в особено големи размери и сключване на неизгодни сделки в ущърб на предприятието. Делото е следствие от спор за собствеността на компанията, който се води от няколко години насам.

Неофициално активисти от областната структура твърдят, че присъствието на Никола Кръстев в листата е изненада, а предположенията им са, че причината за включването му като кандидат за депутат е, че баща му е рекламодател в телевизията "⅞". По думите им неприятно изненадан от този факт бил и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Това принудило ръководството на партията да предприеме стъпки по изваждането на Кръстев от листата, който е и общински координатор на формацията за община Костинброд.

Според Изборния кодекс обаче това не може да стане, защото в него ясно е описано при какви ситуации кандидат на листа, която е регистрирана вече в РИК, може да бъде заличен. Изборните правила предвиждат, че това може да се случи само при смърт на кандидата, при трайна невъзможност да участва в изборите или ако той сам се откаже. В случая обаче според активисти на формацията Кръстев отказал да напусне доброволно листата. Това принудило ръководството да поиска от районната комисия да пренареди листата, като от третото място Кръстев трябвало да отиде на последното, девето. РИК обаче не позволи пренареждане на листата.

"Капитал" се опита да се свърже с Никола Кръстев, за да го попита дали някой от ръководството е поставял пред него въпроса за оттегляне от листата и за причините, поради които не е направил това доброволно, но той отказа, като препрати към пресцентъра на партията. Същото направи и организационният секретар на "Има такъв народ" и водач на листата Виктория Василева, която е упълномощена от Слави Трифонов да внесе за регистрация листата в РИК и да представлява партията пред изборните органи. Коментар по проблема отказа и зам.-председателят на формацията Тошко Йорданов, който също препрати към партийния пресцентър. По тази причина остава неясен въпросът кой и защо е решил Кръстев да бъде поставен на трето място в листата. При всички положения обаче той и партията се оказват в парадоксалната ситуация, при която формацията не желае даден кандидат в листите си, но той отказва да се оттегли.

Казусът

Въпросът имат ли право от партията да пренаредят листата си, след като тя вече е регистрирана в районната комисия, предизвика дискусия в ЦИК, където партията оспори решението на районната избирателна комисия. Въпросът дори раздели мненията в изборния орган. От архива на онлайн излъчването на заседанията на ЦИК се разбира, че по време на заседанието на 4 март заради разногласия по проблема, включително и на докладчика по жалбата Силвия Стойчева, чието първоначално предложение е било да се разреши пренареждане на листата, казусът допълнително е обсъден на работна група. Най-яркият защитник на това, че след като веднъж листата е регистрирана в РИК, тя не може да се пренарежда, е била секретарят на комисията Севинч Солакова.

При гласуването на решението обаче двама членове на ЦИК - Мария Бойкинова и говорителката Таня Цанева са против. А Бойкинова обосновава отрицателния си вот така: "Гласувах против, защото считам, че в срока за регистрация на кандидатските листи и при невлязло в сила решение за регистрацията на кандидатска листа на партията (2 март) в нейно право е да иска пренареждане на кандидатската листа. Кандидатите декларират, че са съгласни да бъдат предложени от тази партия, но те не декларират съгласие за определен номер в бюлетината. Считам, че партията във всеки един момент може да пренареди своята листа в срока за регистрация и съответно жалбата й би била основателна, защото субектът е политическата партия и на него е дадено правото да регистрира листа."

Председателят на РИК-София-област Димитър Димитров обясни, че след като веднъж листата се регистрира, промени в нея според Изборния кодекс могат да се правят в три случая - при смърт, при трайна невъзможност кандидатът да участва в кампанията или ако сам писмено пожелае това.

Пред "Капитал" говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни, че по този казус в Изборния кодекс има празнина, защото в него са посочени хипотезите, при които даден кандидат може да бъде заменен, но в случая с искането на "Има такъв народ" не са налице тези хипотези и затова въпросът се тълкува в изборния орган по различен начин. "Проблемът е, че в кодекса няма конкретна норма за това", каза тя. Неофициално членове на ЦИК споделиха, че подобно искане за пренареждане на листи от партиите е нямало през последните няколко избора. Такива прецеденти е имало на местните избори през 2011 г. с искания на по-малки формации за пренареждане на листите с кандидатите за общински съветници, но практиката на ЦИК е била това да не се разрешава.

Казусът с отказа на РИК-София-област да пренареди листата на "Има такъв народ" се очаква да бъде окончателно решен от Административния съд на Софийска област, след като партията обжалва там решението.

Двойните стандарти на РИК

Проблемът обаче е, че на няколко места вече РИК-овете са уважили искането на "Има такъв народ" за пренареждане на листите им. В Пазарджик например беше допусната размяна на местата между третия и втория в листата на партията на Слави в региона. Подобно разместване стана и в столичния 24-ти район. Любопитно е, че там искането на партията е кандидатът за депутат Антон Адамов да бъде поставен в листата допълнително, без да е бил преди това в регистрираната вече от РИК листа. Адамов, който е свързан с комплекса "Делта хил" до пернишкото село Кладница, е поставен на избираемото трето място и така чрез него листата се пренарежда. Той е в съвета на директорите на фирмата "Хилс инвестмънт", чийто собственик Станислав Любомиров пък е свързан със Слави Трифонов. През 2016 г. Трифонов прехвърля на него собствеността на една от фирмите си.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 30

    Още ли сте спокойни?

    Бъдещата 3-та политическа сила, нарочена за опозиция, не може да контролира кандидат-депутатите си, какво остава за бъдещите депутати, които ще трябва да се борят срещу поредно правителство на баш Мутрата.

    Лидер на досегашна парламентарна партия заявява, че синът му износва неговите дрехи. Може би взема гласоподавателите за тревопасни?!

    Кандидатите на отломките от малкия коалиционен партньор разкарват семействата си (естествено облечени в народни носии) по телевизионните студиа, бутафорни народни танци се вихрят на откриването на кампанията им. Тези хора ли ще внедряват електронно правителство?!

    Днес сутринта бившият финансов министър, със съмнения в лобизъм, корупционни схеми и двойни стандарти, представя фискалната политика на управляващата партия. ДПС ли се канят да прилагат тази фискална политика или само така изглежда?!

    Министър-председателят прилича на шизофреник, живеещ в паралелен свят, където се справяме най-добре с пандемията, а раздаването на държавни пари на негови (бизнес и политически) приятели се смята за подпомагане на българските граждани.

    Междувременно ВСС казват, че няма причина кандидат-европейските прокурори да бъдат отхвърлени. Наш главният прокурор заявява, че няма данни за престъпление у нито един от управляващата власт. Същите управляващи, които мислят, че някой от България може да влияе на американски сенатори и да им слага думи в устата или да им пише изявленията.

    Още ли сте спокойни?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 2
    • + 19

    Няма такава партия. Трифонов е пунта мара.

    Нередност?
  • 3
    hpt31647o747 avatar :-|
    hpt31647o747
    • - 8
    • + 2

    До коментар [#1] от "Rational":

    Всички нови партии имат този проблем при първото си влизане в парламента. Нема как да се изградят структури толкова бързо и съответно да се проверят всички кандидати. Същото се случи и с ГЕРБ, Атака и пр., после следва чистене, независими депутати, покупка на депутати и пр.

    Нередност?
  • 4
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "Rational":

    И защо пишеш това тук? Тези които те четем няма нужда да ни обясняваш или надъхваш - ние и сами можем да мислим. Ако искаш наистина да промениш нещо пиши в Пиш или Бляц където са избирателите на Слави. Или още по-добре тръгни по селата и води беседи по площдите. Това трябваше да направят и всички "градски десници" досега, но явно ги мързи или не разбират, че гласа на леля Сийка от Горно Нанадолнище е точно със същата тежест като гласа на ректора на СУ.

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 20

    На някои от нас много добре ни е ясно какви б0клуци са набутани в партията на плешивия чалгаджия. За съжаление обаче, тези на които ни е ясно, май отново сме малцинство.

    Нередност?
  • 6
    kamenlitchev avatar :-P
    Камбанка
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "Rational":

    Честно казано вече съм зен - има и такава партия, и такъв народ, който да гласува за нея. Нищо, че повечето са събрани от кол и въже, главният шоумен и идея си няма какво ще правят и поради изброените причини, не само не казват за какво се борят, ами дори е и забранено на паплачта да се изказва. Бързо се учи Голата Тиква от Истинската Тиква - никакви изказванея на Данита и Хаджи Тошковци.

    Нередност?
Нов коментар