Възможна ли е посочената от Слави Трифонов коалиция

Изборните резултати на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън!" няма да родят новата власт, въпросът е колко ще е голяма реалната опозиция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът ще участва ли партията на Слави Трифонов в следващата власт и в каква конфигурация предизвиква голям интерес от момента, в който социологическите проучвания започнаха да й отреждат третото място на предстоящите избори. Трифонов даде дългоочаквания официален отговор в събота вечерта - в предизборния разговор със зрители на телевизията му "Седем осми". От него стана ясно, че "Има такъв народ" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП, ДПС и с която и да е патриотична формация, влязла в бъдещия парламент. А на поставен конкретен въпрос допусна като "по-малкото лошо" взаимодействие с "Демократична България" и коалицията около платформата на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!".

Тази заявка обаче не предвижда възможност за сформиране на управление в този формат. Социологическите проучвания дават на трите извънпарламентарни към момента сили сумарен резултат около 70 депутатски места, които са далеч от необходимите за мнозинство 121 гласа.

Дори при теоретично допускане, че тази коалиция би получила одобрение в парламента, за всяко решение ще зависи от благоволението отново на ГЕРБ, БСП и ДПС, което предизвестява провала й.

И, разбира се, Слави Трифонов е бил напълно наясно с това, когато отговаряше на въпроса с кого ще се коалира.

Така, независимо от прогнозирания висок изборен резултат за "Има такъв народ", пракическият резултат от влизането на партията в парламента няма да промени формулата, по която от години се сформира властта - във формални и неформални конфигурации от ГЕРБ, БСП и ДПС, разнообразявани от различни формации-патерици. Различното все пак - и то далеч не е за пренебрегване - е, че в сравнение с досегашния парламент на бъдещото управление, каквото и да е то, вече няма да му е толкова лесно и безпроблемно.

Социолозите прогнозират три сценария за състава на бъдещото Народно събрание - да се състои от 5, от 5+1 или от 5+2 парламентарни групи. От тези, които ще влязат за първи път за сигурни се сочат "Има такъв народ" и "Демократична България" с реални шансове и за коалицията около платформата на Мая Манолова. В лагера на статуквото, представлявано от ГЕРБ, БСП и ДПС, неизвестната величина е влизането на ВМРО, която реши да участва във вота самостоятелно.

Всеки от трите сценария ще има значение и за конструкцията на следващата власт. И тъй като самостоятелно мнозинство не се предвижда за никоя политическа сила, на преден план излиза въпросът кой с кого би се коалирал или не би се коалирал за следващото управление.

Големият интерес разбираемо е насочен към новите и най-вече към партията на Слави Трифонов. След Волен Сидеров с "Атака" и Николай Бареков с "България без цензура" той е на път да приложи най-успешно досега формулата за влизане в политиката: телевизия - партия - парламент. Ако резултатите от изборите потвърдят отрежданото й място в социологическите прогнози, "Има такъв народ" се превръща във важен фактор за следващата власт, включително със заявката да остане в опозиция.

.

Ден след обявената от Трифонов формула за взаимодействие в парламента от "Изправи се! Мутри вън" също коментираха намеренията си за партньорство, ако формацията влезе в следващия парламент. Мая Манолова и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева подобно на Трифонов изключиха всякакъв вид взаимодействие с партиите от статуквото - ГЕРБ, ДПС и "патериците" на Борисов в сегашния парламент. "Изправи се! Мутри вън", "Има такъв народ" и "Демократична България" ще бъдат първа политическа сила в след изборите и най-вероятно следващото правителство ще се сформира в резултат на взаимодействието между тези формации", каза Манолова пред bTV. Тя дори допусна, че, ако някоя от сегашните извънпарламентарни политически сили получи мандат за съставяне на правителство и се опита да сглоби управление на някаква по-широка основа, едно от условията ще бъде Бойко Борисов и Корнелия Нинова да не са кандидати за премиер.

От "Демократична България" също са склонни на взаимодействие при определение условия. "Ние още в началото на протестите обявихме широки национални приоритети, които след това подробно изложихме в декларацията от 21 декември. Изрично още тогава заявихме, че по тези приоритети ние сме отворени за сътрудничество към всички демократични протестни формации. Така че от наша страна базата за сътрудничество я има, но фокусът ни е върху конкретните неща, които можем да свършим. Първото от тях е да предотвратим управление, обединено от ГЕРБ и ДПС. И оттам нататък сме готови да разговаряме за реализирането на тези приоритети, които сме анонсирали с разбирането, че за нас сътрудничеството трябва да бъде насочено не към по-малкото зло, а към по-голямото добро. И сме готови да работим за него. За нас участието в управлението не е самоцел, а е дотолкова, доколкото би ни позволило да изпълним максимална цел от програмата си. Така че въпросът е да установим степента на съгласието, конкретните неща, които имаме като приоритети, и това ще е нашия фокус", коментира пред "Капитал" в понеделник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Ясно е, че отстраняване на ГЕРБ от властта при сегашната електорална картина може да мине само през по-широко и не толкова "чисто" в идеен и идеологически план обединение. Затова взаимодействието на трите нови за парламента формации, обявили се като твърда опозиция на ГЕРБ, изглежда и най-логично, и най-приемливо. Но на тези избори смяната на властта няма как за мине през него.

Изчисление на базата на предварителните социологически данни - при цялата условност и влиянието, което би имала избирателната активност, дава на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" общо не повече от 70 депутатски места - при условието че коалицията около Мая Манолова все пак прескочи 4-процентната бариера.

При цялата условност на предварителните социологически данни трите извънпарламентарни формации биха получили не повече от 70 депутатски места.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" от началото на март например при оптимистичния вариант на избирателна активност от порядъка на между 3 и 3.2 млн. избиратели и на база твърдо решилите да гласуват - трите извънпарламентарни формации биха имали общо 66 депутати (37 за "Има такъв народ", 16 за "Демократична България" и 13 за "Изправи се! Мутри вън). ГЕРБ би имала 78 народни представители, БСП - 64, а ДПС - 34. А ако в парламента успее да влезе и ВМРО, които според проучването имат 3.7%, то депутатите на трите извънпарламентарни формации, ще намалеят до 61 (35 за "Има такъв народ", 15 за "Демократична България" и 11 за "Изправи се! Мутри вън").

Наличието на силна опозиция обаче би променило картината в парламента. И би направило по-видими целите и мотивите, с които ще се конструира следващата власт. Дори в ГЕРБ да са склонни на коалиция с БСП (партията на Борисов е показала, че не се притеснява от коалиционна всеядност), нагласата им остава очевидно несподелена от левицата под ръководството на Корнелия Нинова. Вариациите ГЕРБ- ДПС и БСП-ДПС станаха с времето все по-проблемни - не че са невъзможни, но с все по-голяма доза обреченост. Дори и ВМРО да успее да влезе, депутатите й могат да не стигнат за самостоятелно мнозинство нито с ГЕРБ, нито с БСП. Опит с правителство на малцинството или с някаква форма на "програмно" или "експертно" ще увеличи силно тежестта на новодошлите в парламента. Тогава всъщност ще проличи и колко голяма е реалната, а не предизборно заявяваната опозиция на статуквото.

Едно е сигурно - че промяна ще има. Но тя по-скоро би могла да павира пътя към по-належащата, отколкото да донесе това, което гласувалите на изборите очакват.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 13
    • + 16

    Гласоподавателите на Демократична България ще гласуват за нея, защото тя е единствената про-западна и не-мутренска партия. В момента в който Демократична България пристане под каквато и да е форма на плешивия чалгаджия, това ще бъде нейния край.

    Нередност?
  • 2
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 9
    • + 2

    Понеделник, 20 окт. 2020 г., 08.00 ч. рано сутринта. Разговор между неизвестен член на българската делегация с високопоставен член от протокола по посрещането на президента Р. Радев в Естония:
    Неизвестния член на българската делегация (задъхано и припряно):
    " Здравейте, благодаря че ми отделихте време, преди всичко друго. Бих искал да ви предам определена информация и да ви помоля за мнение и вземане на решения от естонска страна.'
    Естонския протокол (леко учудено):
    "Г-н Иванов, нарушаваме обичайния протокол, сигурни сме че имате причина за това, няма да губим време. Продължете, моля."
    "Да. Добре, ние тук.. имаме един проблем с президента Радев. " (сумтене)
    "Руска връзка ли имате предвид?" (насрещно сумтене от естонска страна) "Моля ви. Впрочен всички в Европа знаем. Впрочем и в целия свят. Впрочем вината е ваша. " (с досада) "Оставете сега това, г-н Иванов."
    "Не, не е само това."
    "А какво?" (нетърпение от естонска страна)
    "Той е идиот."
    (Ахване. размяна на развеселени погледи между г-н Иванов и естонска страна. Естонецът кима на себе, сякаш получил подтвърждение на известен факт.)
    "Да. Вижте, работата е там, че...имаме случай на контакт със заразен. Шефът на ВВС генерал Димитър Петров, с когото Радев се е видял в петък, дал положителна проба за Ковид-19 в неделя. Президентът бил уведомен. Възможно е да предаде вируса на някой тук."
    (Силно раздразнение и второ ахване от естонска страна. Към разговора се присъединява втори член на протокола, почти веднага и трети естонец. Тримата в един глас:
    "Вашия президент... той идиот ли е?!"
    (утвърдително мълчание от българска страна)
    "И не, не отменихте веднага посещението си тук, като вашия президент (изсумтяване, пауза) въпреки всичко е решил да постави в риск всички от делегацията си, всички други делегации на срещата Три морета, както и буквално да застраши живота на нашия президент със среща на живо?"
    (тук г-н Иванов не издържа и казва тъжно "Идиот.").
    "Наясно ли сте, че това е свърхбезотговорен акт, който граничи с враждебно действие спрямо чужди държавни служители и ръководители, всички в обкръжението и всички в близък контакт с него?"
    (българския представител, въздъхвайки): "Да, той е Идиот."
    "Какво можете да направите?"
    (Кратко съвещание между членовете на естонския протокол. Позвъняване на непознат номер със сбито предаване на разговора. Обръщат се към българина):
    "Добре. Ще приложим здравните протоколи при установяване на болен, заразоносител или контактен на Ковид-19 в Естония. Цялата ви делегация (тук естонецът се затруднява с думата) барабар с президента-идиот ще бъдете поставени под карантина в хотел. След това ще ви изгоним от Естония. Съжаляваме, бихме искали да си приберете идиота. Това ще стане веднага."
    "Само.. бих искал да поставя един въпрос." (умолителен поглед от българска страна) "Възможно ли е да го поставите за 14 дни под карантина? Всъщност, ако бихте могли и за 28 дни..."
    "Не. Въпросът е решен. Довиждане. А да. Предайте на Бойко, че ще уведомим по дипломатически канали всички правителства на всички държави по всички континенти да не допускат присъствието на президента ви на тяхна територия. Няма място при сериозните хора."
    "Вижте, само да кажа, той все пак е полезен идиот.."
    "Полезен идиот е за Москва, не за вас. Довиждане."
    Край.
    ----------
    Същото би се случило и на Сл. Трифонов, и на М. Манолова, и на Бареков, и на Бабикян... (бел.авт.)

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 12

    Сараите ще отпуснат 5-6 махали гласове към ВМРО, за да спасят сегашната управленска формула.

    Нередност?
  • 5
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • - 7
    • + 19

    Няма по-голямо и по-малко зло в момента. Положението е докарано дотам, че герп на всяка цена трябва да бъдат премахнати от всякаква форма на власт. След това и след нормализиране що-годе на дълбоко увредените, нефункциониращи и корумпирани институции и чиновници, може да се говори за по-малко и по-голямо зло. На тези избори положението е анти-герп.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "Кантонер":

    Aми тук сме, викаме си "Разглеле, Анджък!"

    Нередност?
  • 9
    m_todorov avatar :-P
    m_todorov
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#6] от "Кантонер":

    Недей така да обиждаш "радикал-комунистическите боклуци", защото шефа ти им е разтривал мазолите по краката, а и досега го прави. Иначе герп няма да имат никакво мнозинство, не го мисли това, независимо какво изкарват социологическите агенции, близки до властта.

    Нередност?
  • 10
    mmt1427702451396394 avatar :-P
    DR
    • - 1
    • + 3

    Ще има изненади на тези избори поради ниска активност и може и да са 9 партиите в парламента.

    Нередност?
Нов коментар