🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборна печатница за икономически мечти

В програмите на партиите има много обещания, но малко решения за осъществяването им

Темата накратко
  • Икономическите програми на партиите са пълни с лозунги и обещания за бърз растеж.
  • Има и много заявки за намаляване на данъци и всевъзможни помощи.
  • Разчети как ще се финансира всичко това обаче почти липсват.

Галопиращ ръст на икономиката, повишения на заплати и пенсии, стотици милиони в подкрепа на бизнеса. Естествено всичко това ще стане дигитално и зелено. А, разбира се, и корупцията ще бъде победена.

Зададат ли се избори, фабриката за обещания в политическите централи започва да пуфти на пълни обороти. Тази година не прави изключение и партийните програми са пълни с числа и идеи, които често не се връзват особено, но ако се осъществят, според авторите им ще докарат невиждан просперитет на нацията.

Има и новости: тази предизборна кампания се води по време на епидемия, което дава по-широко поле за креативност. А и три седмици преди изборите някои от системните политически играчи все още не са представили своята визия за управление. ГЕРБ направи това едва преди дни, а до редакционното приключване на броя ДПС все още не беше публикувала своя план.

Цинично-реалистично погледнато, избирателят отдавна се е научил да не вярва на предизборни обещания. Но програмите са важни - те показват посоката, в която мислят хората с желание да управляват държавата през следващите четири години. А периодът след изборите по всеобщо мнение ще е ключов за пътя, по който ще поеме държавата:

  • Нужна е ясна визия за промяна на средата за правене на бизнес. Дори и в добрите години на последното десетилетие икономиката растеше средно с по около 3.6% на година, което е крайно недостатъчно, ако искаме да се отървем от етикета "най-бедната страната в ЕС". Нужни са инвестиции - в нови по-високоплатени работни места, в ноу-хау, в технологии. Въпросът е дали някой би вложил парите си тук.
  • След ковид светът се променя, начинът за правене на бизнес - също. Много анализатори предупреждават, че тези държави, които не уловят момента и не успеят да се адаптират към новата, по-дигитална и зелена икономика, са обречени да се развиват по-бавно.
  • През следващото десетилетие страната ще получи безпрецедентен финансов ресурс от общо 50 млрд. лв. през фондовете на ЕС. Те трябва да се използват умно, за да омекотят кризата и прехода към зелен бизнес и трансформация на енергетиката. В противен случай средствата от Брюксел ще продължават да захранват единствено корпоративните кръгове около властта. Или да създадат нови.
  • Здравната криза се оказа по-дълга. А това означава, че ще са нужни още икономически мерки за подкрепа на засегнатите компании. От това как след изборите ще се управляват тези процеси зависи оцелелите бизнеси да излязат в добра кондиция от кризата, а тези, които не са пострадали, да се чувстват уверени, че могат да инвестират и наемат още хора, без държавата да им пречи.

Повечето партийни програми всъщност напипват проблемите, пред които е изправена страната - от ниските доходи, лошата демография и нуждата от реформи в публични сфери до "Зелената сделка" на ЕС и последиците за България. Разликите са в това кой как смята те да се решават - дали да заложи на трудни мерки с бавен ефект или на евтин неизпълним популизъм. Последното се продава, а и при очертаващия се следизборен коалиционен миш-маш винаги за несвършеното може да се намери оправдание с нуждата да се направи компромис.

Предлагаме кратък анализ и акценти от предизборните платформи на политическите формации в частта икономика и финанси, които според социолозите са с най-голям шанс да влязат в следващ парламент - ГЕРБ, БСП, "Демократична България, "Има такъв народ". Към редакционното приключване на броя документът на ДПС не е публичен, на сайта на движението има единствено преамбюл с много общо звучащи иначе нелоши пожелания.

Какво точно предлагат партиите за:

Read an overview in English here.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар