🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сутрешно обаждане, че премиерът идва, или как доцент бе уволнен заради "ЖипкаTV"

Доц. Мартин Осиковски от УНСС се възмути публично, че премиерът Борисов е посетил университета два дни преди изборите. Това не се прие добре

Бойко Борисов и бившият ректор проф. Стати Статев, когато новият корпус още се строеше
Бойко Борисов и бившият ректор проф. Стати Статев, когато новият корпус още се строеше
Бойко Борисов и бившият ректор проф. Стати Статев, когато новият корпус още се строеше    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов и бившият ректор проф. Стати Статев, когато новият корпус още се строеше    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови и нови призраци продължават да се вграждат в печалния нов корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Сградата, която вече има акт 16, първо помете счетоводството на Икономическия, заради огромния преразход в който влезе, после навлече на вече бившия ректор Стати Статев поредица одити, които показаха изключително проблемни управленски практики и накрая удари и по премиера Бойко Борисов, който лично реши да се дадат 7.5 млн. лв, за да се завърши корпусът, въпреки че с тях "тре`а да му построим и хотела", както един много подобен на неговия глас каза в запис по адрес на Статев.

Сега неоткритата сграда ще вземе още една жертва: академичната независимост на УНСС, която беше принесена в жертва от ректора проф. Димитър Димитров. Димитров е уволнил един от преподавателите в университета, заради изразено мнение във връзка с предизборна визита на Борисов в новия корпус. Въпреки, че поводът за уволнението е формално уронване на престижа на УНСС и въвличане на университета в политическа кампания, това пренебрегва очевидния факт, че ВУЗ-ът стана част от политическа игра далеч преди това.

Нарушен или не е законът

Корпусът все още не е открит и не се ползва от студенти, а два дни преди парламентарните избори премиерът (вече в оставка) Бойко Борисов решава да го посети. Това според ректора, налага присъствието му там. "[...] сутринта на 2 април получихме обаждане, че Министър-председателят и министрите на регионалното развитие и на финансите ще посетят сградата. Към момента, а и все още, занятията се повеждат неприсъствено, така че премиерът бе посрещнат от мен и няколко човека от администрацията", разказва в писмени отговори до "Капитал" ректорът проф. Димитър Димитров.

Така всъщност университетът попада сред една от стотиците точки - магистрали, манастири и др., които Борисов активно обикаляше. На място не е имало журналисти, няма и официално откриване. Има обаче снимки във Facebook профила на Борисов, който дава параметрите на проекта, а накрая завършва с думите: "Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България - трябва да им осигурим най-добрите условия!"

Това посещение предизвика остра реакция у доц. Мартин Осиковски, преподавател в УНСС, който с постинг във Facebook (виж долу) изрази възмущението си и подаде оставка от ръководни длъжности, които е заемал.

Това беше неговият начин да изрази несъгласието си с посещение на политик в активна кампания преди избори. Тогава той обясни пред "Капитал", че в случая не е нарушена буквата на Закона за висшето образование или университетския правилник, но е нарушен духа му.

Думите му отекнаха, защото на практика той беше един от малкото гласове в институции, който се противопостави на уж работните обиколки на премиера, излъчвани на живо във Фейсбук, носещи повече от малко усещане за кампания, провеждащи се в отсъствието на журналисти и хвалещи реални или нереални постижения на неговото управление.

Уволнението

След въпросния петък доцентът получава искане за писмени обяснения. "Аз се досетих накъде отиват работите", коментира сега пред "Капитал".

На 21 април той е уволнен дисциплинарно заради "злоупотреба с доверието на работодателя" и злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието" (от Кодекса на труда), както и по чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Нещо повече - в писмени отговори до "Капитал" ректорът на университета проф. Димитър Димитров обясни, че доц. Осиковски е въвел в заблуждение обществото със своя пост във Facebook.

Ректорът обясни за "Капитал", че доводите за уволнението са "свързани с необосновани и неверни твърдения в публикация в социалните медии, че на главния вход на УНСС е имало надписи "Бюлетина № 28" и "За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет", и че е извършвана политическа предизборна агитация на територията на Университета от бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетското ръководство в зала "Тържествена". Това е въвеждане в заблуждение на обществото чрез представяне на невярна информация в социалните мрежи, включително и снимки от 2019 г., които не са правени в периода на предизборната кампания за Парламентарни избори 2021 г."

Ректорът добавя, че постът на Осиковски е "публикация в последния ден на предизборната кампания за Парламентарни избори 2021 г., въвличаща УНСС в политическа агитация, насочена срещу определена политическа партия."

В постинга на Осиковски наистина присъстват снимки отпреди две години, но те са обозначени като такива.

Доцентът обяснява, че публикацията му е приета твърде конкретно. Доц. Мартин Осиковски подчерта пред "Капитал", че процедурата и закона са спазени в случая. Той каза, че ще обжалва това уволнение най-вече защото е "петно в трудовата книжка". На въпрос дали е очаквал острата му реакция срещу посещение на премиера да доведе до уволнението му, той отговори, че искрено не го е очаквал.

Студенти на доцента организираха петиция против уволнението, която досега е събрала над 1800 подписа в подкрепа.

Защо Борисов е в университета

"Капитал" попита проф. Димитров дали все пак посещение на политик два дни преди изборите също не носи усещане за предизборна кампания.

"По закон при парламентарни избори правителството не се разпуска. Законът дава преимущество на управляващата партия, която и да е тя, да се възползва от това си комуникационно право. И назад в годините, УНСС е бил отворен за всички официално избрани правителства и премиер-министри. Вероятно сте запознати, и РИК се произнесе, че няма предизборна агитация, след подаден на 2 април сигнал от политическа партия", коментира ректорът пред "Капитал"

Иначе откриването на новия корпус предстои през новата учебна година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yaroslav.1 avatar :-|
    yaroslav.1
    • + 4

    Уважаема редакция на КАПИТАЛ! Искам да Ви обърна внимание, че ректораът ЛЪЖЕ, когато казва, че не е извършвана политическа предизборна агитация на територията на УНСС от бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетското ръководство в зала "Тържествена". Моля да проверите сайта на университета, както и снимките на бившия председател на Студентския съвет (Кристиян Маджуров), който понастоящем е доктроант в УНСС. Същият е използвал УНСС като площадка за агитация за политическа партия ГЕРБ (самият той е бил кандидат за депутат). Правилника за обучение на докторанти категорично забранява на докторантите да водят политическа дейност на територията на университета! Питам ректора, защо няма наказание на него!?

    Нередност?
  • 2
    ckr1529263557567674 avatar :-|
    lel
    • + 5

    "Уронване на доброто име" ... ? Интересно, кой изобщо би помислил, че УНСС има някакъв престиж за уронване. Ако един човек, който се интересува от образованието и бъдещето си има 5 университета за избор - УНСС и 4 провинциални, нормално е да избере някой от 4-те.

    Нередност?
Нов коментар