Един доцент и унижението на УНСС

Новият корпус на икономическия университет беше завършен със скандал, а посещението на Борисов в него преди изборите предизвика нов

Бойко Борисов и проф. Стати Статев когато новият корпус още се строеше
Бойко Борисов и проф. Стати Статев когато новият корпус още се строеше
Бойко Борисов и проф. Стати Статев когато новият корпус още се строеше    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов и проф. Стати Статев когато новият корпус още се строеше    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Символичен акт, не геройство." Така описва своята спонтанна и рязка реакция доц. д-р Мартин Осиковски, научен секретар на катедра "Медии и обществени комуникации" в Университета по национално и световно стопанство (УНСС). Една наглед стандартна политическа визита - на премиера Бойко Борисов в новия корпус на УНСС, накара Осиковски да се откаже публично от част от позициите си в учебното заведение и така да изрази своето възмущение.

От една страна, Осиковски е единственият глас дотук, осмелил се да посочи, че това, което Борисов и партията му правят преди избори, е да прикриват предизборната си агитация зад държавните си постове и това е неморално.

От друга, мястото, на което се случи днешната драма - корпусът на УНСС, е толкова идеална репрезентация на всичко, което е сбъркано с начина, по който правителството финансира поръчки, че Борисов сякаш е послушал съветите на лош PR.

Моралът

Да започнем с първата точка. Според доцента е "допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV" и той приема това "за обидно по отношение на автономията" на институцията, в която работи, както сам той написа във Facebook.

Пред "Капитал" той пояснява: "Това посещение, което беше осъществено днес, колкото и да се кривят буквите на закона, колкото и да си измислят алтернативни описания и да се представя като посещение във връзка с откриване или разглеждане на сграда, ясно е, че е част от предизборна кампания на политическа партия ГЕРБ. Всеки човек, който умее достойно и куражлийски да говори като мъж в широкия смисъл на думата, знае, че това е част от предизборната кампания на ПП ГЕРБ".

Доц. Осиковски прави важно уточнение - в конкретния случай не става въпрос за нарушаване на буквата на Закона за висшето образование или университетския правилник. Според него обаче е нарушен духът за закона. "Законът за висшето образование, университетският правилник и струва ми се - тези на университетите из цялата страна, е категоричен по отношение на това, че политическа дейност на територията на университета от страна на академичния състав и научната общност като цяло не се допуска", казва той.

Затова и днес той е подал оставка от ръководните длъжности "главен секретар по уеб комуникации", член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и член на атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата".

"Не мисля, че е редно да оставам там, при условие че днешният сценарий беше такъв. Няма някакво кой знае какво геройство, не съм си отразял ръката. Тук има разделяне с нещо, което е свидно на моето "университетско" сърце. Но дотук", заяви той.

Бетонът

Мястото, където се разигра тази кратка визита, е символично. Новият корпус на УНСС е един от най-проблемните проекти във висшето образование и е най-скъпият строителен проект на ВУЗ - 11.7 млн. лв. Договорът за него от 2016 г. беше спрян на акт 10 заради проблеми и забавяне, след което университетът търсеше отчаяно още пари, с които да довърши строителството.

През 2019 г. тогавашният ректор Стати Статев поиска от кабинета на Борисов още над 10 млн. лв., финансовото министерство му отказа, но накрая лично премиерът реши да му се отпуснат 7.5 млн. лв.

Причината за забавянето и разходите, твърдяха тогава Статев и строителят "Галчев", са подземни кабели и топлопровод. Малко по-късно проектът първо получи 10% корекция от управляващия орган на "Региони в растеж" заради неправомерна поръчка. По-късно доклад на държавната финансова инспекция констатира, че поръчката е неправомерно увеличена с 1.2 мн. лв., тъй като намереното под земята не е било "непредвидено обстоятелство", а е част от предпроектните проучвания и е описано в предмета на дейност.

Според доклада, цитиран от вестник "Сега", "констатираната необоснованост на прогнозната стойност на поръчката, липсата на достатъчно информация в документацията, довела до множество разяснения, липсата на механизъм в договора за контрол за приемане на стойността и количествата на извършените строително монтажни дейности, както и установената липса на реално упражнен достатъчен контрол, начинът на заплащане и незаконосъобразно сключеният анекс, в резултат на който е увеличен размерът на поетите ангажименти с 1.2 млн. лв., са обстоятелства, с които възложителят е създал предпоставки за незаконосъобразно изразходване на публични средства".

На Стати Статев е съставен акт за административно нарушение.

Държавата е знаела това, когато е подкрепила проекта повторно. Нещо повече - глас, много приличащ на Борисовия, в един от изтеклите миналата година записи твърди за Стати Статев, че "от 4.5 млн. станаха 16 млн. лв., щото треа да му построим и хотела".

Статев вече не е ректор, дали има хотел или не никой не провери (самият той е декларирал къща на Тасос), как и защо държавата доплати толкова много пари за една откровено некадърна и проблемна поръчка, също не предизвика ничий интерес, нито на някого беше потърсена отговорност.

На този фон гласът на Осиковски е полезно напомняне, че бетонът и политиката се смесват добре, но науката не трябва да присъства в тази комбинация.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olg05611268 avatar :-P
    olg05611268
    • - 2
    • + 11

    Браво на доцента, достойна позиция. :-) Явно има някаква уловка около университската автономия, която ми убягва. Каква автономия, като си на субсидии и подаяния от същата тая държава, с която се подиграваш? Дори да го повтаряте по 100 пъти на ден като мантра, все повече хора ще се осъзнаят?

    Нередност?
  • 2
    ycg14581128 avatar :-P
    ycg14581128
    • - 8
    • + 1

    То голямо геройство - няма що.Пък може да има и други доходи човека.

    Нередност?
  • 3
    tumba_lumba avatar :-|
    ТумбаЛумба
    • - 3
    • + 4

    Видях кои са го поздравили във фейсбук. Същите никога не биха се отказали от нищо и никога не са се отказвали от нищо, точно обратното - все искат още и още, но все се оплакват. Много токсична среда откъдето и да го погледнеш.

    Нередност?
  • 4
    uys1511761111541407 avatar :-@
    Emil Dimov
    • - 2
    • + 5

    Един доцент и унижението на УНСС?!

    Новият корпус на икономическия университет беше завършен със скандал, а посещението на Борисов в него преди изборите предизвика нов скандал!!!

    До коментар [#1] от "olg05611268":
    Браво на доцента, достойна позиция. :-) Явно има някаква уловка около университската "автономия", която ми убягва! (то винаги има някакви уловки и "всичко е в детайла"!) Каква автономия, като си на субсидии и подаяния от същата тая държава ...?! Дори да го повтаряте по 100 пъти на ден като "мантра", все повече хора ще се осъзнаят?! (това е подобно на 100% газова деверсификация от руския газ?!!! поредния "фейк нюз", но за това пък си имаме тиква в дЖипката и Севда TV, за да ни убеждават, че всичко е ок! )

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 4

    Не съм фен на ГЕРБ в никой случай, но УНСС отдавна е котило на БСП и (в по-малка степен) на ДПС. Свидетел съм лично на политическа агитация по време на лекция, в полза на червените. Отделно има хора от бившата комунистическа администрация, които се преподаватели в университета.

    Ще спомена Орешарски, Гечев, Чобанов - като най-видни лица. И агитацията дори не беше в техни лекции, не че не е имало и там. Доц. Мария Марикина по време на лекция си позволи да похвали обилно Орешарски в зенита на протестите по време на лекция. Стати Статев пък звучно разкритикува студентите, които се опитаха да окупират една аула по примера на колегите от СУ. Помним, господа! И до днес ме е срам, че съм ви абсолвент заради тези неща!

    Вадете си изводи този Осиковски колко е обективен (аз нямам лични наблюдения).

    Нередност?
  • 6
    tumba_lumba avatar :-|
    ТумбаЛумба
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    Може да се окаже добър пиар ход за този пропаднал университет. Именно и тези преподаватели са виновни за това, че куцо и сакато бива приемано и успява да завърши. Още помня една реч на техен студент, която остави цяла България без дъх и сълзи. Някакви бавноразвиващи се биват третирани като равнопоставени и дори фаворизирани, с което им се дава равен старт на пазара на труда, при все че за нищо не стават. Не че Осиковски персонално е виновен, макар че знае ли човек, ама ако всичко тези дълбоко морални и дълбоко възмутени преподаватели се вълнуваха какви приемат и на какви подаряват дипломи, такива като Борисов нямаше да съществуват. Може би ще е най-добре всички вкупом да си подадат оставките заради дългогодишно косвено съдействие на мафията.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#6] от "ТумбаЛумба":

    Виж сега, има специалности, които не са типичната ширпотреба. Да, повечето дисциплини се допуска нищо да не учиш, особено ако целия поток е леш. От друга страна, интензитетът ти позволява да караш някаква разумна практика през лятото и дори през учебната година. В СУ с графика си докарват студентите до ситуация, че излизат на пазара без почти никакви стажове. Където има, са за по месец-два. Това също не е добре.

    Не е гарантирано, че от УНСС излизат идиоти. Който е искал да си научи нещата, е успял. Политическото им угодничество обаче е пословично. Именно от това ме е срам.

    Нередност?
Нов коментар