🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: КС отмени поправките на Пеевски и ГЕРБ за КТБ, шефовете на пътната агенция са сменени

И още: Ваксинационните сертификати ще се преиздават, румънците ще влизат свободно в България от 1 юни

Четвъртък мина във вече класическата формула: рокади на челни места в държавни структури (най-едрата за деня беше в пътната агенция), разказ за открито тежко наследство - в случая в държавната енергетика, и саботаж - при изнасянето на факти за ББР, игнорирането на министър от надзорници и тяхно уволнение.

След като снощи излезе указът за уволнението на директора на ДАНС Димитър Георгиев, днес бяха съобщени и мотивите. Официално - заради пуснат от него 123 дни отпуск и явно нежелание за работа със служебния кабинет. А президентът Румен Радев допълни с изказване: никаква борба с корупцията от страна на службите.

В София гореща тема продължава да бъде недостигът на места в детските градини. След като ГЕРБ управлява столицата от 16 години и през всяка от тях се говори, че се строят десетки сгради за децата (за жалост едни и същи се прехвърлят от година на година и наистина построените са само 20-30), сега новоназначеният зам.-кмет Мирослав Боршош обяви, че проблемът няма да бъде решен по този начин.

Новият подход е да се дават по 650 лв. на месец за всяко неприето дете. Въпросът е обаче откъде ще се вземат тези средства. Отговорът на Боршош прехвърля проблема на държавата и служебното правителство, което трябвало да вземе решение.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Конституционният съд отмени поправките на Пеевски и ГЕРБ за КТБ

С 11 гласа "за" съдиите решиха по искане на Висшия адвокатски съвет отпреди година, че редица текстове от Закона за банковата несъстоятелност са противоконституционни. Те са приемани в различни периоди от 2015 г. насам, но като цяло всички те в съвкупност даваха на синдиците на КТБ нови свръхправомощия при попълването на масата на несъстоятелността на банката.

Сред тях са възможностите за разваляне на цесии и прихващания, прословутият чл. 60а, който позволява "връщане в масата на несъстоятелността на получено имущество с произход от банката от всяко трето лице" както и целият пакет поправки от 2018 г. на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, които позволяваха възкресяване на заличени "обезпечения" и разваляне на сделки с акции и дялове.

Те бяха критикувани от изявени юристи още при приемането им по много линии - включително заради откровено действие със задна дата и насоченост към облагодетелстване на конкретни лица и най-вече самата КТБ (в несъстоятелност), която дори поименно е посочена в някои от текстовете и мотивите на вносителите им.

Като цяло в мотивите си върховните съдии се съгласяват с изтъкнатите аргументи в искането, като за различните текстове те решават, че противоречат на принципите на правовата държавата, на неприкосновеността на частната собственост и на равното третиране на всички лица. По много от отменените текстове има висящи съдебни дела, а също и влезли в сила съдебни решения, като при последните засегнатите страни биха могли да заведат дела за компенсация от държавата.

Шефовете на АПИ са уволнени, начело застава Апостол Минчев

От публикации в социални медии стана ясно, че директорите на Агенция "Пътна инфраструктура" са освободени от служебния кабинет. Ресорното регионално министерство в късния следобед обяви и новите шефове. С постовете си се разделят директорът на АПИ Георги Терзийски и двамата членове на управителния съвет Олег Атанасов и Иван Досев.

Държавната структура за пътища преразпределя милиарди за магистрали и ремонти, като често има съмнения, че търговете са предварително разпределени и истинско състезание няма. Новите назначения са: председател Апостол Минчев (инженер, бивш директор на Пътно управление - Шумен), Веселин Пейков (представен с опит в строителство на писти и магистрали, включително в чужбина, бил е директор на летище София) и Ивайло Денчев (ръководил е Пътно управление - Плевен).

Румънците ще влизат свободно в България от 1 юни

От 1 юни румънските граждани ще могат да влизат свободно в България през северната граница. Те няма да са задължени да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване.

Това гласи днешна заповед на министъра на здравеопазването. Пълното отваряне на границата без епидемичен контрол е изненадващ ход на фона на очакващата се да заработи много скоро система за зелени сертификати в ЕС и вероятно е мярка за "спасение" на туристическия сезон. Миналата седмица стана ясно, че британски и руски туристи няма да има поне до края на юни, Германия също все още не е обявила България за безопасна дестинация.

Така Румъния в момента е основният пазар, на който разчитат българските хотелиери по Черноморието. Миналата година през юни статистиката е отчела около 100 хил. румънски туристи, а през юли и август - по около 150 хил. месечно. В предкризисната 2019 г. пък числата са били около 250 хил. за юни и над 350 хил. за пиковите летни месеци.

Втората оценка потвърди ръста на американския БВП от 6.4%

Американската икономика е ускорила растежа си през първото тримесечие до 6.4% на годишна база благодарение на мащабните финансови стимули, потвърди във втората си оценка министерството на търговията. Това е вторият най-бърз растеж от третото тримесечие на 2003 г., като икономиката се очаква да надхвърли нивото си отпреди пандемията през второто тримесечие. През четвъртото тримесечие на миналата година БВП нарасна с 4.3%. На тримесечна основа икономическият растеж в САЩ е останал без промяна спрямо първата оценка - 1.6%.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

75 души

успяха да гласуват на една машина в рамките на час при проведения от ЦИК първи експеримент за капацитета на машините за вота на 11 юли. Предстоят още два опита - в Доброславци и в Сливница, като след тях ще се определи колко допълнителни устройства ще са необходими. Планира се в секции, в които на миналите избори са гласували над 450 души, да има повече от една машина.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Президентът Румен Радев се срещна с папа Франциск

Президентът Румен Радев е във Ватикана, където бе приет на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватиканската апостолическа библиотека държавният глава разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат "За древността на бащината земя и за българските дела", написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич. По-рано през деня Радев присъства и на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новите случаи на коронавирус са 393 при направени 13 872 теста за последното денонощие, т.е. положителните проби са 2.8% - близо до стойностите от предходните дни. В болници се лекуват 3396 души, като 375 от тях са в интензивни отделения. Загубилите битката с коронавирус за последните 24 часа са 36, с което жертвите на епидемията са 17 617. Нови 20 860 дози с ваксини са поставени в сряда. Така общият брой на поставените дози е 1 303 575, като 526 486 души са с втора игла, а 250 603 са с първа доза.

Сертификатите за ваксинация, с които много хора вече разполагат, ще трябва да бъдат преиздадени от мястото, на което е поставена ваксината. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за "България он еър". Причината е, че видът им трябва да бъде синхронизиран с този на европейския ваксинационен сертификат, който влиза в сила от 1 юли. По думите на Кацаров ще има и гратисен период поне до средата на юли, в който ще важат и сегашните документи.

Тази събота и неделя (29 и 30 май) всички желаещи ще могат да се ваксинират и на три мобилни пункта в столицата: на входа на Южен парк към бул. "Гоце Делчев"; на входа на Борисовата градина при Орлов мост и на паркинга пред хранителен магазин на бул. "Възкресение". Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Кампанията е по инициатива на Столичната община и столичната РЗИ. Ваксините ще поставят лекарски екипи от общинските болници между 9 и 16 ч.

Агенцията на САЩ за контрол на лекарствата разреши спешна употреба на препарата за лечение на COVID-19 "Сотровимаб" на британската GlaxoSmithKline и американския й партньор Vir Biotechnology, предаде "Ройтерс". Препаратът се базира на антитела и може да се използва за лечение на леки до средни случаи при лица над 12 г Употребата му не се разрешава при тежки случаи на пациенти в болници и интензивни отделения. "Сотровимаб" имитира естествените антитела, които тялото произвежда, за да се бори със заразата.

Литва продължи официално локдауна до края на юни, но същевременно облекчи някои от противоепидемичните си мерки. От 1 юни откритите тераси на заведенията ще могат да работят с два часа по-дълго, до полунощ. Нощните заведения ще могат да отворят врати, след като стояха затворени от ноември, с условието посетителите да разполагат с ваксинен сертификат, отрицателен тест или са прекарали вируса.

Вторият най-населен австралийски щат, Виктория, вероятно ще влезе днес в строг локдаун за поне три дни, след като местните власти се събраха тази нощ, за да обсъдят стъпки за възпиране на разпространението от новото огнище в Мелбърн. През това време хората ще могат да излизат от домовете си само по жизненоважни причини. Броят на новите случаи в щата Виктория за последния ден е 12. Открити са и поне 300 близки контакти със заразени, свързани с места, на които се събират голям брой хора.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Германски изследователи смятат, че са намерили причината за образуване на съсиреци след ваксинация

Германски изследователи заявиха, че, основавайки се на лабораторни изследвания, смятат, че са открили причината за редките случаи на образуване на съсиреци след поставяне на ваксините на Johnson & Johnson и Astra Zeneka.

Според изследването, което още не е прегледано от други експерти, причината е в аденовирусните вектори. С тяхна помощ част от инструкциите за производство на протеини се записва в ядрото на клетките и е възможно да бъде "прочетена погрешно". В резултат може да бъдат произведени протеини, които могат да доведат до случаи на образуване на съсиреци при малък брой от ваксинираните. Теорията обаче тепърва ще бъде тествана и потвърждавана от учените.

Все още няма коментари
Нов коментар