🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственици на магазини и страх от лошо изпълнение спират ремонта на пл. "Света Неделя"

Търговци (вкл. бившият директор на ВМЗ - Сопот) и живеещи там са обжалвали разрешението за строеж и това ще забави реконструкцията

Ремонтът може да завърши чак през 2027 г.
Ремонтът може да завърши чак през 2027 г.
Ремонтът може да завърши чак през 2027 г.    ©  Цветелина Белутова
Ремонтът може да завърши чак през 2027 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Търговци обжалват реконструкцията, защото ще пречи на бизнеса им, а живеещите там не искат шум и кал, които са гарантирани при ремонтите на Столичната община.
  • Делата ще се проточат във времето и чак след това може да бъде обявена обществена поръчка, което значи закъснение от две години.
  • Случващото се е ефект от липсата на визия и внедряване на модерни политики в градоустройството и страхът "някой да не се обиди".

Трябваше да бъде повод за гордост. Проектът за реконструкция на пл. "Св. Неделя" на италианското "Студио Фуксас" беше избран през 2019 г. от международно жури. И даде заявка, че ще бъде различно: обеща зеленина, премахване на колите, пешеходна свързаност, достъпност, модерна визия и въобще всичко, което може да се очаква от една съвременна европейска столица.

Но идеята потъна в типичния за София застой. Три години след одобрението на проекта, обществени обсъждания и др. площадът е все така разкопан и претъпкан с коли. И това ще продължи още, защото има жалби в съда. Те са подадени срещу издаденото на 7 юли разрешение за строеж от главния архитект Здравко Здравков и са предимно от търговци на обекти, разположени на ул. "Съборна", които се притесняват, че ремонтът ще запуши достъпа до обектите им. Други са от живущи, които не искат да се подложат на всички "особености" на софийското изпълнение на ремонти.

А поредният ремонт на ул. "Шишман", който започна само на няколкостотин метра от площада, обяснява защо нагласата е такава.

Начин на мислене

Макар и инициативата за блокирането на ремонта на "Св. Неделя" да е от определени "засегнати" хора, случващото се не е нищо повече от бумеранг ефект. Колкото и да опитва да се прави на европейска столица, София страда от грешките си, допускани вече повече от десетилетие. Едната е свързана с начина на мислене в общината - "страхът" да се внедряват градоустройствени политики, които предизвикват недоволство сред малка група от хора. Общината не иска да "разсърди" никого и това води до определени изкривявания.

Същото се случи и с инициативата за пешеходна "Съборна" - управители на магазини от улицата, както и живущи в района организираха протест, твърдейки, че ако улицата е пешеходна, ще загубят много клиенти, както и че няма как да извършват доставки до магазините си.

Впоследствие се показа и политическа обвързаност между противника на пешеходна "Съборна" - общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО, наемателя на луксозен магазин на улицата Даниел Капсъзов и журналистката Илиана Беновска.

Кой обжалва

Сега се оказва, че същите хора, които извоюваха паркиране и достъп по "Съборна", обжалват проекта за реконструкцията на площада. "Сега разрешението за строеж е обжалвано в Административния съд - София-град, защото някой е решил, че този проект нарушава нечии права", коментира арх. Здравков.

"И то не от някой случаен, а от същите онези хора, които саботираха превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна, защото някоя мутреса няма как да извърви 10-ина метра пеша до скъпарските им магазини. Същите онези, които организираха протест срещу "Спаси София", а ГЕРБ/ВМРО доволно ги насърчаваха. Същите онези, които с ръка на сърцето обещаваха на ГЕРБ/ВМРО, че когато започне ремонтът на "Св. Неделя", няма да пречат", написа общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

В регистъра на Административен съд - София, е входирана жалба от "Конус тръст" с управител Иван Карабатаков срещу разрешението за строеж, издадено от арх. Здравков. Съдът я е приел за неоснователна, но решението може да бъде обжалвано. В нея се казва, че Карабатков е собственик на имот в близост до площада. Той е бивш директор на притежаваното от Държавната консолидационна компания ВМЗ - Сопот, назначен в последните дни на управление на правителството на Бойко Борисов. Впоследствие Карабатков е уволнен с още трима членове от правителството на Кирил Петков.

Даниел Капсъзов, който се свързва с магазин Dsquared2 на ул. "Съборна" и който създаде организацията "Спаси Съборна от "Спаси София", пък е написал Фейсбук публикация относно издаденото разрешително.

"...Гладният архитект е издал тихомълком разрешение за строеж за площад "Света Неделя". Защо го е направил ли? За да не ни даде възможност на законното ни право да обжалваме това негово решение, което е против интереса на живущите, работещите и преминаващите през площада, преди да е изтекъл 14-дневния срок! Искам да попитам защо не искат господата да се съобразят с нашите предложения? (...)", пише той.

Със стиснати зъби срещу ремонта

Другият очевиден проблем е доказаното лошо качество на ремонтите през последните години, както и самият процес. Последният пример е Западен парк, който също се забави с години, а едва няколко месеца след "финала" се появиха снимки на разбити плочки, напукан асфалт, липсващи фуги.

Макар и проектът за пл. "Св. Неделя" да беше изготвен след конкурс (впоследствие преработен) и който има за цел да промени средата, въпросът, както винаги, е в изпълнението. Подобно на реконструкцията на "Графа", проектът може да изглежда добре на картинка, но резултатът да е коренно различен.

Предвид опита на общината, страхът на жителите от ремонтите на София е съвсем обоснован. Само на няколкостотин метра от "Св. Неделя" в момента "Шишман" се ремонтира за трети път. Улицата се преасфалтира няколко пъти, защото се подменяха тръби по различно време (според програмите на "Топлофикация" и "Софийска вода"). И сега отново се преасфалтира - този път след обществена поръчка и дебати каква да бъде визията на "Шишман".

Ремонтите на улицата и на пространството около "Александър Невски" трябваше да се извършат още през 2018 г., тъй като бяха включени в големия проект за "Графа", но заради големите скандали тогава кметът Йорданка Фандъкова предпочете да отложи дейностите за след изборите през 2019 г. и уж да предотврати всички възможни проблеми. Вероятно е това да бъде "бонусът" и със "Св. Неделя".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Собственици на магазини спират ремонта на пл. "Света Неделя"
    >>>> Ебати неандерталците

    Нередност?
  • 2
    raa16619741061139366 avatar :-|
    Stefan Marinov

    Ето защо целия град тъне в мизерия и разруха и нямаме нищо ново и хубаво. Никаква инфраструктура. Мутри гнусни. Преправянето на път в пешеходна зона се е доказало безброй пъти по света че увеличава оборота на магазините около него. Тази улица съборна е една от най гнусните в софия и така като гледам такава ще си остане

    Нередност?
Нов коментар