Най-важното от уикенда: Нарушения в "Златния гьол", проверка и на тол-а, в очакване на нови надзорници в ББР

Новините от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Румен Спецов, директор на НАП    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реакцията по американските санкции за Делян Пеевски и Васил Божков беше доминиращата тема през уикенда. Първо, правителството реши да не работи с техни компании и да потърси още свързани дружества на двамата и да ги добави в специален списък.

Това действие доведе до критика от страна на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, с която обаче неволно политикът призна, че е имало корупция в неговата партия: "Служебното правителство подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, тоест заменят една корупционна схема с друга, със своя", заяви Митов пред bTV.

Във вторник ще станат известни всички депутатски листи на партиите за предстоящите след месец избори. Гигантски промени едва ли ще има, но все пак се очакват размествания. Например ГЕРБ вероятно ще се опитат да предложат "нови лица" в опит да спрат спада в подкрепата към тях.

Нарушения в частния оператор на "Златния гьол" на границите: Много кеш и без касови бележки към НАП

Нощна акция на Националната агенция за приходите (НАП) на няколко гранични пункта е открила множество нарушения на данъчното законодателство. "Фирма, която държи десетки милиони левове в кешови наличности, не е свързала част от касовите си апарати със системата на НАП. Така това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, де факто не стига до отчетите на НАП. Подобни нарушения са установени и на други пунктове, като тепърва ще се установява каква е щетата за държавната хазна", каза директорът на агенцията Румен Спецов. Основните нарушения са открити при фирмата, която поддържа дезинфекцията на автомобилите на трите гранични пункта с Турция. Оказва се, че половината от касовите ѝ апарати са стари и не са свързани с НАП.

Кой държи "локвата"? Историята със санитарния контрол на границата е даден на частната Пи.Еф.Си още през 2013 г. от Агенцията по храните. Въпреки журналистическите разследвания през годините никой държавен орган не е обяснил защо и как е "назначена" фирмата, която събира държавната такса с комисиона от 20%.

Колко е кешът? В последния публикуван отчет в Търговския регистър от 2019 г. се вижда, че компанията декларира огромна сума парични средства в брой - 27.5 млн. лв. Това е нетрадиционно, защото обичайно дружествата не държат тези средства в каси, а по банкови сметки, и подозренията на НАП в подобни случаи са, че "кешът" не съществува. Отчетът на Пи.Еф.Си показва и че от години приходите варират между 7 и 10 млн. лв. годишно, разходите са по около 1 млн. и така се трупат огромни печалби. Крайни собственици на дружеството през "Санико България" са Борислав Карев, Атанас Едрев и Милена Георгиева. Но при учредяването дружеството се е свързвало с Красимир Каменов-Къро.

Какво следва? Работата на компанията няма да бъде спряна, обявиха от НАП. Предстои да бъде направена цялостна проверка на случая, а от фирмата са обещали да представят всички обявени кешови наличности. Според Спецов фирмата трябва да плати на бюджета десетки милиони левове. Тук държавата трябва да даде и още отговори - кой и защо е толерирал този "аутсорснат" бизнес осем години.

Министър Петков: Очаквам БНБ да одобри новите надзорници на ББР тази седмица

Служебният министър на икономиката Кирил Петков вече е подал кандидатите за надзор на Българската банка за развитие (ББР) и следващата седмица очаква те да бъдат одобрени от БНБ, каза той в неделя по БНТ. Министърът допълни, че банката вече има нов устав. Той позволява на ББР да отпуска кредити за максимум 5 млн. лв. По думите му по този начин ще се спре практиката да се раздават кредити от над 100 млн. лева, както беше установено при проверка на банката след встъпването му в длъжност. Тогава се разбра, че 8 фирми са получили кредити за около 1 млрд. лева.

Набира сили и проверката в Държавната консолидационна компания. Тя е получила над 500 млн. лв. за ремонт на язовири. "Назначих комисия да провери тяхната работа. Има няколко червени лампички, които светват. Например само 10 от 400 язовира са ремонтирани", каза Петков.

Богатите държави обещаха минимум 15% глобален данък печалба за мултинационалните компании

Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%. Решението беше взето в събота в Лондон, по време на срещата на финансовите министри на седемте икономически най-развити държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония. "Ние се ангажираме с глобален минимален данък от най-малко 15 процента за всяка държава", се казва в официалното изявление след срещата в британската столица. От Г-7 добавиха, че се надяват окончателното споразумение да бъде финализирано през юли. Целта е гигантите, най-вече от технологичния сектор, да плащат пропорционално данъци в зависимост в коя държава е направен приходът и печалбата.

PR на уикенда

"Здравейте, казвам се Бойко и не съм крал от 1 месец"

На фона на големите скандали, които тресат страната, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов последва главния прокурор Иван Гешев в популистките PR решения да се обграждат от лица, които е по-вероятно да предизвикат симпатии на публиката, като жертви на агресия или младежи.

В края на миналата седмица, ден след като прокуратурата обяви, че започва проверка на Делян Пеевски, Гешев предпочете да се снима как пие кафе в Пловдив на една маса с известния продавач на чорапи - Митко. Той стана обект на агресия от страна на собственик на заведение в "Капана" и заснетото нападение предизвика огромна вълна от подкрепа за продавача. Прокурорската PR акция обаче не пожъна подобен успях, като на следващия ден пловдивчани се събраха на протест "Чорапи за Гешев" пред сградата на прокуратурата в града, искайки оставката на главния прокурор.

Бившият премиер Бойко Борисов пък реши да се снима с представители на младежката организация на ГЕРБ, като бяха разпространени снимки, на които всички седят в кръг. На Facebook страницата на премиера те бяха придружени със сентенцията: "Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка. Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите. Продължавам срещите си с МГЕРБ!" Подобно на опита на Гешев и младежката акция на Борисов пожъна по-скоро вълна от подигравки в социалните мрежи, които откриха прилики със снимките от сбирки на анонимните алкохолици. Слоганът път беше заменен със: "Здравейте, казвам се Бойко и не съм крал от 1 месец".

ДРУГИТЕ ВАЖНИ СЪБИТИЯ НАКРАТКО

Месец преди изборите президентът на Турция Реджеп Ердоган прие делегация на Движението за права и свободи (ДПС), водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

Лютви Местан вече не е председател на партия ДОСТ, съобщиха от политическата сила след отчетно-изборна конференция в Пловдив. По предложение на Местан доскорошният лидер на младежката организация на ДОСТ Танер Алимолла поема ръководството на партията.

Прoвeркa нa eфeктивнocттa нa въведената през март 2020 г. тoл cиcтeмa започва служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. "В тол системата cмe инвecтирaли oкoлo 300 млн. лв., имaмe eднa гoдинa дeйнocт, a нe cмe нaяcнo кaквa е възврaщaeмocтта, зa кoлкo гoдини щe се изплaти, имa ли нуждa oт рaзширявaнe нa мрeжaтa, имa ли нуждa oт oщe cрeдcтвa", коментира Комитова пред телевизия "Евроком". Тя посочи, че вce oщe тoл cиcтeмaтa нe мoжe дa гeнeрирa тaкcитe, кoитo би трябвaлo дa пoeмe oт тежкотоварните трaнcпoртни cрeдcтвa, a дeлът нa приходите от винетки, които се плащат от леките автомобили, остава много гoлям.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

"В скорошно проучване на "Евробарометър" се посочва, че според 85% от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция."

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в позиция, изпратена до "24 часа"

"ГЕРБ са в тежка изолация заради своята токсичност. Борисов персонално е най-големият фактор за политическа нестабилност в България, като използва за заложник партия ГЕРБ. Той е латиноамерикански диктатор в балкански вариант."

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".\

"Има "Магнитски бури" и първият отнесен е ГЕРБ. Вторият отнесен от тази буря е политическият проект на Васил Божков."

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", пред БНР

Все още няма коментари
Нов коментар