🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството предлага нова гаранционна схема за оборотни заеми

Мярката 60/40 се удължава до юли, с бюджет от 100 млн. лв. и стеснен обхват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният кабинет представи част от идеите си за икономически мерки, които включват нова гаранционна програма в размер на 2.5 млрд. лв. за оборотно финансиране на малкия и средkrs бизнес и преформатиран вариант на 60/40. Разработват се и нови мерки за помощ на фирмите за времето от септември до края на годината, стана ясно от брифинг на социалния министър Гълъб Донев, икономическия Кирил Петков и финансовия му колега Асен Василев.

Условията за банково финансиране

Държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и до 70% на индивидуалните позиции, съобщи Петков и добави, че по този начин се развързват ръцете на банките. Те ще могат да отпускат необезпечени заеми за оборотно финансиране на малки и средни фирми в размер до 70% от приходите им през 2019 или 2020 г. Кредитите ще са за 7-годишен период, като според Петков одобрението ще е бързо - отпускането ще отнема около 10 дни. За този тип финансиране ще могат да кандидатстват и самоосигуряващи се лица.

Преди дни в интервю за "Капитал" Асен Василев поясни, че ресурсът за новата схема е от съществуващите гаранционни програми на ББР, Фонда на фондовете и ЕИФ, по които изискванията сега се унифицират. Според него финансирането ще е с едногодишен гратисем период, но собствениците на фирмите също трябва да станат съдлъжници по кредита, за да няма злоупотреби.

Схемата 60/40 се удължава с два месеца

Схемата 60/40, по която държавата поема до 60% от разходите за персонал на компаниите се удължава с още два месеца до юли, стана ясно от думите на Гълъб Донев. А останалият бюджет за нея е 100 млн. лв. Той поясни, че в момента се водят преговори със синдикатите и работодателските организации за преформатиране на изискванията, но не разкри повече подробности.

Пред "Капитал" финансовият министър обясни, че идеята е обхватът на мярката да се стесни, така че държавата да субсидира само сериозно пострадали бизнеси. Един от вариантите е да се вземат приходите за април и май тази година и те да се сравнят със същите месеци на 2019 г. "И ако има изоставяне на приходите, например с повече от 40%, тогава да може тази компания да получи помощ", казва Василев.

Прокуратурата ще проверява шефа на НАП

Проверка за работата и дълговете на бившата фирма "Гранекс Трейдър" на директора на НАП Румен Спецов ще направи прокуратурата. Това стана ясно от думите на Асен Василев, който заяви, че е доволен от работата на Спецов досега.

Директорът на приходната агенция е бил управител и съдружник в "Гранекс Трейдър" в периода от 2015 до април 2016 г., когато я продава на "професионален длъжник". В момента дружеството е в списъка на длъжниците на НАП със задължение от над 1.1. млн. лв. Обяснението дадено от него, Министерство на финансите и НАП беше, че данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете.

Преди седмица обаче в специализиран счетоводен Фейсбук форум беше разпространена справка в Бюлетина на НАП по чл. 32 от ДОПК (който е публичен), която показва, че на въпросното дружество е бил издаден ревизионен акт на 17.06.2016 г. или само два месеца, след като Спецов го продава на сламен човек. Още преди седмица "Капитал" изпрати въпроси до НАП по казуса с цел той да бъде изяснен, но оттам заявиха, че няма да отговарят на тях.

Днес бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. "Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", заяви Ананиев на пресконференция на ГЕРБ.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар