Как гласуваме на изборите

В малко под 10 000 секции в страната и в чужбина ще се гласува само с машини

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На парламентарните избори в неделя избирателите ще изберат депутатите в новото 46-о Народно събрание. Вотът е извънреден, защото нито една от парламентарно представените партии от предишния парламент не успя да излъчи правителство. За разлика от изборите в началото на април, сега претендентите за Народното събрание са по-малко. На миналия вот участваха 30 партии и коалиции, а на предстоящия те са със седем по-малко - 23.

Въпреки че животът на 45-ото Народно събрание беше рекордно кратък - около два месеца, депутатите приеха промени в Изборния кодекс, които наложиха нови правила на протичане на вота.

Новите промени в Изборния кодекс

Най-съществената промяна е въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели не само за тези в България, но и в чужбина. Промяната засяга 9 401 секции в страна от общо малко над 13 000, където гласуването с устройства ще е задължително. В 1115 от тях ще има по две машини, заради големия брой избиратели. В тези секции ще има и хартиени бюлетини, но те ще се използват, само ако устройствата се повредят. В такива случаи решението за прекратяване на машинния вот и преминаване към гласуване с бюлетина ще се взема единствено от ЦИК.

С машини ще се гласува и в 273 секции в чужбина. Българите зад граница ще упражнят правото си на глас в общо 782 секции, което е другата промяна в Изборния кодекс. На предишния вот имаше забрана за откриване на повече от 35 секции в държавите извън ЕС, което доведе до образуването на опашки от избиратели в Англия и Турция.

С приетите от последния парламент промени в изборния закон се разреши автоматичното отваряне на секции зад граница, там където през последните пет години са гласували най-малко 100 избиратели. Беше намален и необходимият брой заявления за откриване на секция от 60 на 40.

Машинно гласуване

При гласуването с машина (вижте и демонстрационното видео на ЦИК как се гласува с машините стъпка по стъпка ) избирателят получава от секционната избирателна комисия карта, която поставя в устройството.

На екрана се появява електронната бюлетина, която е идентична с хартиената. Отляво са изписани номерата и имената на партиите и коалицията, а отдясно са кръгчетата с номера, които започват от 101 и отговарят на номерата на кандидатите за депутати в листата на съответната партия, за които избирателят може да гласува преференциално. Важно е да се знае, че имената на партиите и коалициите са на две страници и към тях се преминава чрез бутон, който се намира в долната част на екрана. За да гласува преференциално за даден кандидат от листата, избирателят трябва предварително да види неговия номер. Листите с кандидатите за депутати на всички партии и коалиции ще бъдат изложени пред изборното помещение.

Избирателят гласува за дадена формация и преференциално за кандидат от листата като докосва квадратчето с номера на партията и след това кръгчето с предпочитания кандидат от съответната листа. След това на екрана ще се появи изборът, който гласоподавателят е направил. Изборът се потвърждава с натискане на бутона "гласуване". Ако избирателят се е объркал, той може да повтори избора си. Това става обаче преди да е маркирал бутона "гласуване".

След като избирателят е гласувал, машината разпечатва разписка, на която е изписано името на партията и на кандидата, за който е гласувал. От ЦИК призоваха избирателите да не вземат разписката преди машината да я е разпечатала докрай.

Другият призив, който отправиха към избирателите, е да не дезинфекцират ръцете си преди да гласуват с машината, защото дезинфектантът може да повреди екрана на устройството. От изборния орган съветват избирателите, ако се страхуват от заразяване с коронавирус, да използват ръкавици за еднократна употреба, които ще има във всяка изборна секция, или да дезинфекцират ръцете си след като упражнят правото си на глас.

След като избирателят вземе разписката с гласуването си от машината, той трябва да я сгъне с текста навътре и да я пусне в непрозрачната кутия пред членовете на секционната избирателна комисия.

Гласуването с бюлетини

При гласуването с хартиена бюлетина избирателят трябва да отбележи предпочитанията си за партия в квадратчето вляво и за кандидат от съответната листа в кръгчето вдясно със знаците "Х" или "V". При гласуването с хартиена бюлетина трябва да се внимава знаците да не излизат от очертанията на квадратчето и кръгчето, защото иначе бюлетината ще е невалидна. Тя ще е невалидна и, ако избирателят я попълни с химикал с различен от синия цвят.

В електронната и в хартиената бюлетина ще има и опцията "не подкрепям никого". Тя не оказва влияние на резултатите от вота, а само върху избирателната активност.

Българите в чужбина ще гласуват само за партия или коалиция, но не и за листи, защото няма избирателен район "чужбина". При приемането на промените в Изборния кодекс се обсъждаше създаването на такъв, но въпросът беше отложен за след приключването на преброяването на населението, което трябва да се направи през есента на тази година. Причината е, че за да се обособи избирателен район в чужбина, ще трябва да се вземат мандати за депутати от някой от избирателните райони в страната, а преброяването ще покаже в кои райони има големи диспропорции в броя на населението.

Къде гласуваме

Всеки избирател може да провери по електронен път адреса и номера на секцията, в която ще гласува. Справката може да се направи в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), както и със sms на номер 18429 на цена 25 стотинки без ДДС. В съобщението се изписва ЕГН и системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция. Справка може да се направи и на телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Избирателите, които са на почивка в България по време на изборите, няма да могат да гласуват, ако не са се регистрирали по настоящ адрес в мястото, където се намират.

Ако обаче са в чужбина биха могли да упражнят правото си на глас. Достатъчно е да представят документ за самоличност и да попълнят декларация, че няма да гласуват на друго място. Същата декларация попълват и избирателите, които живеят в чужбина. Те също биха могли да гласуват в която секция си изберат в съответната държава.

Поставените под карантина или изолация избиратели могат да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна урна. За разлика от вота през април, когато крайният срок за подаване на заявления за гласуване по този начин беше ден преди изборите, избирателите сега, които ще гласуват от вкъщи могат да подават заявление и в деня на вота.

ЦИК разреши да има видеозаснемане и видео излъчване при броенето на хартиените бюлетини и попълването на протоколите от машинното гласуване от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. При отчитането на изборните резултати в помещението могат да присъстват кандидатите за депутати, застъпници и представители на партии, наблюдатели и представители на медиите.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа. Ако дотогава все още има избиратели пред секциите, той може да бъде удължен с един час.