🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво ще постигнат поправителните избори

Те може и да не разместят сериозно картите, но ще дадат още време за изграждане на друга управленска структура

Слави Трифонов не направи правителство не защото не иска, а защото не може без гласовете на ГЕРБ, ДПС, или БСП
Слави Трифонов не направи правителство не защото не иска, а защото не може без гласовете на ГЕРБ, ДПС, или БСП
Слави Трифонов не направи правителство не защото не иска, а защото не може без гласовете на ГЕРБ, ДПС, или БСП    ©  Юлия Лазарова
Слави Трифонов не направи правителство не защото не иска, а защото не може без гласовете на ГЕРБ, ДПС, или БСП    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След отказа на Слави Трифонов да състави правителство, изглежда, че пак ще се гласува през лятото.
  • Предсрочните избори обаче ще работят само веднъж - следващият парламент трябва да сглоби мнозинство.
  • Започва предизборна кампания, в която едновременно ще трябва да се договаря и конструкцията на бъдещата власт.

Такъв народ може и да има, но такова правителство поне засега няма да се случи. След като Слави Трифонов върна мандата, отговорите на важните политически въпроси - дали ще има сериозна смяна в управлението на държавата, или ще продължи десетгодишният застой, остават за след малко повече от два месеца. Тогава, в средата на лятото, вероятно ще са следващите парламентарни избори. Докато те се проведат, а вероятно и известно време след това, властта ще е концентрирана в президента и това е едно от малкото сравнително ясни неща за близкото политическо бъдеще.

Ако някой ви каже, че знае какво ще се случи в българската политика през следващите месеци, не му вярвайте. Действията на основните играчи в нея - включително решенията, които най-вероятно ще доведат до още едни избори, не са мотивирани от някаква стратегия. Случващото се е почти напълно реакция на текущите събития. За пръв път от много години насам имаме "подивяла" политическа ситуация, която не се управлява от никого.

Винаги през последните години положението беше във владение на много ясен играч, като при неговото изчерпване беше напълно ясен и наследникът му. От Виденов властта отиде в Костов. От него я поеха Симеон Сакскобургготски и Доган. После - за тройната коалиция - се присъедини и Станишев. След тях властта отиде в Борисов (и пак Доган, но неформално). По времето на Орешарски беше в Станишев и Пеевски (и Цветан Василев). След това в Борисов (плюс Пеевски и Доган), после пак в Борисов (плюс Пеевски и Доган).

Сега няма ясен фаворит - формулата Борисов+Доган е публично неприемлива, а другите са все още политически невъзможни. Ефектите от това са два:

  • Политиката създава впечатление на пълен хаос
  • Най-вероятно през лятото ще има нови избори.

Това, което изглежда като хаос обаче, е съвсем различен процес. В него през следващите седмици ще бъде направен опит да се намери новата конфигурация за властта, като към момента всички опции изглеждат еднакво възможни. Изборите са най-вероятното развитие не защото дават възможност за фундаментално пренареждане, а защото така всички играчи получават допълнително време, за да се разберат помежду си.

Два са въпросите, на които на етапа е много трудно да бъде даден отговор:

  • Кога ще има редовно избрано правителство
  • Дали то ще бъде сформирано около "новите" партии - на Слави Трифонов, "Демократична България" и Мая Манолова, или ядрото му ще бъдат пак интересите, които формират властта през последните десет, че и повече години.

Това, което превръща прогнозите повече в гадаене, е, че в момента българската политика се намира в изцяло нова ситуация. Не може отсега да се каже колко хора ще гласуват на следващите избори. Няма как да се прецени дали Слави Трифонов ще има пет процента повече, или по-малко. Не се знае дали БСП е загубила 100 хил. гласа заради това, че последните избори бяха в пика на третата вълна, или заради вътрешния разпад, който тече в левицата. Затова не е ясно дали следващите избори тя ще си върне част от загубените гласове, или ще загуби още. Не може да се каже дали промяна в изборните правила ще намали ефективно тежестта на контролирания вот. Два месеца управление на служебно правителство може да са, но може и да не са достатъчни, за да се пресекат схемите за купуване на гласове, натиск над фирми и администрация. ГЕРБ може и да са изгубили контрола върху парламента и правителството, но ударните назначения в последните седмици имат за цел да запазят контрола върху ключови структури на държавата. А заедно с ДПС продължават да държат прокуратурата и видимо от последните дни са засилили хватката си над медиите и могат да разчитат на трите национални телевизии.



Цветозар Томов, социолог: Днешният политически пат ще се възпроизведе

Виждаме, че се очертава 45-ото Народно събрание да е най-краткосрочното от 90-те години насам, тъй като най-реалистичният вариант за излъчване на правителство беше това да стане с мандата на "Има такъв народ". Мисля, че през юли ще има нови предсрочни парламентарни избори.

Това, което за мен е малко смущаващо, са мотивите, с които г-н Слави Трифонов обясни отказа на ИТН да се опита да реализира мандата за съставяне на правителство - те очевидно бяха свързани с очакването, че при едни предсрочни избори тази партия може да постигне по-висок резултат от сегашния, а аз не мисля, че е сигурно, че това ще се случи. Напротив, не ми изглежда много вероятно на едни предсрочни избори да настъпят съществени промени в подкрепата за политическите сили.

Времето е прекалено малко за резки промени, трите партии, които журналистите наричат системни - ГЕРБ, БСП и ДПС, са близо до историческите си минимуми и ми е трудно да допусна, че ще вземат по-малко гласове, отколкото през април. Поради което не допускам да възникне ситуация, при която да е възможно управление без подкрепата на поне една от тях.

А очевидно заявката на Трифонов беше, че те биха съставили правителство, ако не се налага да приемат подкрепа от която и да е от тези три партии. Което означава, че просто отлагаме момента, в който ще се изправим пред същите проблеми, които имаме и сега. След едни предсрочни избори е много вероятно да се изправим пред същата ситуация като сега. Или малко по-лоша, тъй като не е изключено парламентът да бъде още по-фрагментиран, ако т.нар. патриотични организации участват заедно на следващите избори.

По-конкретна прогноза в момента не може да се направи, защото е прекалено рано.

По отношение на ГЕРБ - няма да може да участва в изпълнителната власт, защото няма да може да преодолее политическата изолация, в която се намира, какъвто и резултат да получи. Партиите на протеста - няма да получат мнозинство в парламента, което да им позволи да управляват без подкрепата на някоя от партиите на статуквото. Следователно днешният политически пат ще се възпроизведе под една или друга форма.

Освен всичко друго през последната година заради огромните трансформации покрай пандемията и отношенията в обществото се промениха изключително много. Без да е ясно какви са дълбоките промени в нагласите, е изключително трудно да се направи прогноза за следващите месеци.

Въпреки че цялата картина не може да бъде показана, има няколко фрагмента от нея, които позволяват да се очертаят поне силуетите на това, което предстои.

Ако сега не може да бъде направено правителство, следващият парламент ще трябва да излъчи. Избори не може да има, докато на всички им се падне шестица. Много хора и сега не виждат смисъла от преиграване на мача през лятото, а още един път през есента, освен че ще е безсмислено, ще донесе вече и сериозни щети на всички политически играчи. Всъщност повечето от тях го разбират. Очертаващият се консенсус е, че следващият парламент трябва да излъчи правителство.



Първан Симеонов, политолог, "Галъп интернешънъл": В бъдещ парламент могат да паднат задръжки

На теория успешните продължават да растат, а неуспешните продължават да спадат. При едни бързи нови избори това е инерцията при всяко социологическо проучване. Най-вероятно в един бъдещ парламент ще паднат задръжките, защото не върви партиите да кажат, че ще се отива за трети път на избори. Възможно е, ако се увеличи сумарно вотът за силите на промяната, те да излязат с по-легитимно и по-лесно за съставяне управление. Като политолог бих включил и БСП към тази конфигурация, но Слави Трифонов ги изключва и това е част от неговия проблем. Той е решил, че може да играе като Борисов и да каже - не искам нито тези, нито онези. Това беше възможно, когато още имаше голяма възбуда в българското общество. Царят дойде с 2 млн. гласа, Борисов - с милион и 700 хил. Слави идва с 560 хил. - тоест той не е това.

Ходът с Антоанета Стефанова (обявена като кандидата за премиер на "Има такъв народ", който ще приеме и веднага ще върне мандата - бел. ред.) е много добър от PR гледна точка. Казва: на следващите избори ще избирате между онзи със сините шорти и жълтата блуза и тази интелигентна дама с пет езика, висше образование и титли по шах. Но политиката изисква и други неща. Слави ще трябва да обяснява защо е върнал мандата, защото ще има интерпретации дали е избягал от отговорност.

Парламентарната конфигурация след нови избори е трудна за прогнозиране. Не е ясно дали Слави няма да привлече резултат от по-малките протестни партии, защото ще е ефективната опция. ГЕРБ също има резерв за мобилизиране, който в ситуация "срещу всички" се задейства. Избирателите на БСП може този път да дойдат, но при тях не изглежда много позитивна картината и без COVID-19. "Демократична България" несъмнено има ободряващ резултат, въпросът е с колко още може да бъде вдигнат - това е нишова формация, т.е. не може да се разтяга до безкрайност. За "Изправи се!Мутри вън!" не е ясно - те са най-близо до бариерата и най-малко биха искали избори. Ще има прегрупирания при националистически формации и някои могат да се окажат в парламента. Не бива да изключваме и Васил Божков, който също остана близо под бариерата.

Това обаче превръща вече започналата предизборна кампания в нещо много различно. Най-трудна изглежда тя за "новите партии". Очакването на хората, които гласуваха за тях е, те да се разберат за формиране на управление, което да предложи човешка алтернатива на модела ГЕРБ/ДПС. В сегашния парламент гласовете им не достигат да се направи това и пред тях сега стоят две важни задачи:

  • Да убедят повече хора, че е възможен и друг тип политика
  • Едновременно с кампанията да започнат разговори помежду си, така че да намерят общите точки на следващото управление.

Това, което ще направи близките месеци още по-сложни, е, че през тях ще се водят едновременно две кампании. Освен за предсрочните парламентарни вече е започнала и кампанията за президентските избори.

През този период президентът ще има ключова роля за случващото се, като действията му сега ще имат ефект и през следващите няколко години. Ако Румен Радев се справи добре с избора на служебно правителство и то от своя страна се справи добре с управлението на различни кризи, които могат да възникнат през идните месеци, шансовете му за още един мандат ще са големи. Защо това е важно се вижда много добре и в сегашната ситуация. До съвсем скоро президентът беше единствената непревзета институция в държавата. Изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власт - всички те бяха (и до голяма степен още са) под контрола на групата от интереси около ГЕРБ и ДПС. Макар и предимно с представителни функции, президентът все пак успя да фокусира около себе си желанията на много хора за друг тип управление. Само си представете за момент, ако на негово място през последните четири години беше Цецка Цачева.

Сега на раменете на Румен Радев пада до голяма степен първата отговорност за това да се покаже, че има смислена алтернатива на ГЕРБ - почтени и компетентни хора, които могат да управляват в публичен, а не в частен интерес.

Това, което сега изглежда като политически хаос, всъщност е част от процес, който може да доведе до някаква политическа нормализация. През последните десет години държавното управление беше в пълен застой. Чрез превзетите съдебна система и медии политическата конкуренция беше почти напълно блокирана. Дългото запушване на тези естествени процеси натрупа напрежение, което излиза на повърхността и предизвиква политически бури. Така ще е още известно време и всъщност е добра новина. България има нужда да бъде поправена и ако още едни избори ще увеличат шансовете това да се случи, те ще са малка цена за това.



Живко Георгиев, социолог: Ще спечели този, който наложи своята интерпретация за ситуацията

Влизаме в цикъл на нестабилни правителства, мнозинства и парламенти. Причината е, че живеем във време разделно, в което всякакви коалиции изглеждат безкрайно неубедителни и нелегитимни, дори те да са принципни и национално отговорни. Не могат да се посочат две партии, които биха изглеждали на широката публика като нормални и естествени съюзници за пълноценен управленски мандат.

Няма начин да се прогнозира какво ще се случи на предсрочните избори, защото резултатът зависи от много обстоятелства. Има фактори, които ще работят за снижаване на постижението на партиите от тези избори. Този парламент имаше поне в началото някакви свежи елементи за публичното възприятие, но така или иначе дневния ред, който сам си наложи, се размина с очакванията на избирателите и на обществото като цяло. Изборният кодекс не беше в този дневен ред, но това се оказа рецепта за протестните партии пред перспективата за нови избори. Така че всичко ще зависи от поне няколко неща - какви промени ще бъдат направени в изборното законодателство, както и от датата на изборите, защото има сезонни параметри, които влияят на поведението на избирателите и шансовете на една или друга партия. В най-голяма степен определящото обаче ще бъде как отделните партии ще комуникират пред избирателите си развитието на събитията. Не е важно какво се е случило, защото то не е нещо извънредно, по-важно е кой ще наложи своята интерпретация защо се случи това, което се случи.

  • Има достатъчно силни аргументи за това "Има такъв народ" да не излъчат правителство, защото конфигурацията в парламента е тежка. Има силно токсични влиятелни традиционни партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, а другите формации са недостатъчни за мнозинство. Важно е как оттук нататък ще отиграят ситуацията, защото избирателите им не са свръх политизирани.
  • ГЕРБ биха могли да се възпроизведат донякъде и на предстоящите избори, но няма формула, при която да бъдат в радикално по-добра ситуация. Те са толкова токсични, че дори и ДПС, които изглеждат най-прагматично и широко отворени за някакви програмни схеми, ще им е трудно да си партнират с тях.
  • ДПС си даде сметка, че една епоха от неговото политическо съществуване си отива. Епоха, свързана с геополитика, с г-н Пеевски, така че съвсем нормално е да търсят някакво ново политическо позициониране. Освен това на тези избори в много от смесените райони очевидно имаше ожесточена битка между ДПС и ГЕРБ.
  • БСП има шанс да си подобри резултата при предсрочни избори по простата причина, че при избори през юли ще има по-ниска избирателна активност и ковид кризата може да е отшумяла. Но с начина, по който се държи в парламента, тя става все по самотна. Основните атаки на БСП са срещу трите нови формации. Има разбира се и срещу ГЕРБ и ДПС, но е малко трудно да кажа кой в момента е по-самотен - ГЕРБ или БСП. Те правят усилия да вземат част от протестния вот срещу управлението на ГЕРБ, който като парламентарна опозиция досега са вземали, но сега отиде при "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".
  • По логиката на числата излиза, че най-рискови при предсрочен вот са "Изправи се! Мутри вън!", но те имат малко по-особен стил на поведение и може да си подобрят резултата. За краткия живот на този парламент виждаме, че се опитват да прокарат някакви смислени неща, извън Изборния кодекс. Очевидно за другите формации в сегашния парламент няма такъв риск. Същевременно, ако има някакъв ефект на частична дискредитация на протестните партии в този парламент, това е, че общо взето няма как да покажат много и това ще работи за онези, които останаха под прага за влизане в парламента. Най-солидни шансове, ако гледаме резултатите, имат "Възраждане" и БНО (Васил Божков).


16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 29
    • + 12

    Чакам статия как ИТН, мутрите на Манолова и ДБ се договориха днес ДПС И БСП да им осигурят кворум като от дневния ред ОТПАДАТ точките за създаване комисия за Росенец и намаляване субсидията на 1 лев. Искат да гласуват ИК и готвят голяма манипулация на следващите избори. Започват да излизат социологически пручвания тиражирани от БТВ, че Трифонов вече е на 1% зад ГЕРБ. Божков вече явно без да се крие пиши постове, че Българско лято идва в новия парламент. Този народ, глух ли е, сляп ли е!

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 12
    • + 3

    С една дума - ни-що. Но блажени са верващите.

    Нередност?
  • 3
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 12
    • + 5

    До коментар [#1] от " scuby ":

    Важното е калабалък да има. Плебсът явно се радва на зрелища.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 7

    До коментар [#3] от "Читател":
    Плебсът се радва на зрелища докато не му бръкнат в джоба. Скоро ще изпищи и ще се усети, че той трябва да плати сметката за шоуто!

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#4] от " scuby ":

    Така е, колега. Според мен държава се управлява не с омраза, а с вдъхновение.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 6
    • + 4

    Какво ще постигнат поправителните избори - още от същото ...

    Нередност?
  • 7
    han421049602 avatar :-|
    han421049602
    • - 1

    The Bulgarian banks are with some 15% potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption, and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should ,according to the EU directive, be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits ,that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.

    Нередност?
  • 8
    han421049602 avatar :-|
    han421049602
    • - 1

    BNB CORRUPTION - =
    ECB and EC are full of rubbish employees and the recovery is impossible witout a fundamental change. Back in 2007 I was in the Bulgarian National Bank BNB where in front of me the corrupted stuff ,under the supervision of ECB and FED and similar to them, created a speculative stock and credit bubble. As evidence see the fake paper 77/2009 • Econometric Forecasting of Bulgaria's Export and Import where the author, now economist at ECB , admitted in front of me to have omitted the most significant variable explaining imports of bulgaria – the level of credit in the country, by order of his boss to conceal that the central bank created credit bubble deteriorated substantially the trade balance of the country. His wife bribed for driving licence the police. He bankrupted 5 times in business and job endeavors. Another example is the publication of the central bank Economic Review , where the author, then responsible for the real economy sector in the bank, now economist in EC, and edited by his bosses, wrote that the high capacity utilization of the economy means there will be more investments to heat up the overheated economy further with speculative intentions and nearly closed the stock exchange in Sofia after that. Investigate the property and illegal incomes of all the BNB corrupted stuff , ECB and EC and take legal actions for the mentioned crimes. The ECB and EC are full of similar economists so replicate their papers and models carefully for cheating and require responsibility.
    They are adverse selection employees as they give up a wage of 250 euro and are ready to accept a bet on 10 000 euro or end. As Bruce Willis says in one movie – how to safe ECB and EC if we stay on the cheapest eastern european economists. Now the situation in FED and ECB is very similar as advenced countries spend 50 trillion munitions in fiscal and monetary policy to create 15 trillion bubble and earn speculatively 1 trillion at most.

    Нередност?
  • 9
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov
    • - 22
    • + 7

    Слави се изложи много,едва ли вече някой ще гласува за човек които разиграва цял народ и може би Бойко ще спечели отново изборите и то с повече проценти дано предприемачи като Марешки да могат да се класират Иса корекция Ако БСП върне мандата и те ще се изложат и отиват в историята спо малко от10 проц.та само Боико ще спичели

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 14

    Не мисля, че сериозният анализ на Алексей Лазаров заслужава тоя скучен дрибъл тип Бистришки тигри, който се разцъква в коментарите отдолу.

    Хайде да вземем да мислим!

    Първата тема.
    Периодът на нестабилност, който започва, е римейк на вечния казус с делене на наследството на поредната Османска империя. Затова може да изглежда и като борба за власт, но по-точно ще е, ако се възприема като период на легитимиране на нови политически субекти. Борбата за власт помежду им ще по-нататък. Ако оцелеят.

    И ако се върнем към залеза на Османската, тогава за един кратък (в исторически аспект) миг се появяват младотурците, които на фона на султанското статукво са направо реформатори, но чиито реални действия (арменският геноцид, тройният съюз) бързо ги пращат на подсъдимата скамейка на историята.

    Въпросът е кои са нашенските младотурци? Спрямо султана от Банкя те - да! - са дефинитивни реформисти, но с какво ще останат в учебниците?
    И после: и най-отявлените хъшове във властта неминуемо ги чака момента, когато ще трябва хвърлят антериите и навущата, да сложат алафрангата и да поорежат брадите (защо не четете Захарий!)

    Втората тема.
    Много съществен и определящ момент накъде ще тръгнат историческите процеси е и националната психология. Тя дава рамките, диктува темповете и посочва победителите.

    На предпоследните две-три поколения все им се привиждаше спасител: я Красная армия, я демокрацията (долу БКП, 20-годишен опел, телевизор Самсунг и почивка в Гърция), я царя, а после и падаря му.

    Масата свикна, опряна на дувара, да люпи семки докато гледа безучастно сеира на поредния си "оправяч", който всъщност ги джобеше. Затова и най-дълго във властта се задържаше този, дето можеше да й предложи повече зрелища и къшей хляб, все пак.

    Тази маса вече е отучена да ръководи живота си. Тя чака някой да я храни, бърше и завива. И сменя изхабения с новопоявилата се надежда за същото.
    В този смисъл, в колкото и трисменна фабрика за шекер да превръща баце зайчарника си в Банкя, историческото му време свърши. Защото масата посочи следвашия.

    Да, баца още има 75 еничари в НС. Има партия, строена от Цецерон (к`во стАна с тоя човек!) на принципа на Ндрагета. Да, има хора, дето не си мият ръката, която Го е докоснала. Но баце е политически фусил.

    Просто си представете султан Абдул Хамид ІІ на 26 април 1909 г (детрониран е на 27 април) от истанбулския зайчарник да лее логорея!
    Тъжно и безсмислено, нали?

    И е страшно, че след всеки съдбовен преход ни е нужен пореден Мойсей да повежда за 40 години през пустинята оредяващото ни племе, за да заровим тези, които помнят и отново да започнем наново.

    Нередност?
Нов коментар