Бербатов - възможната промяна

Бившият футболен национал се изправя срещу статуквото в една много консервативна структура

Борислав Михайлов вече е загубил всякаква легитимност
Борислав Михайлов вече е загубил всякаква легитимност
Борислав Михайлов вече е загубил всякаква легитимност    ©  Анелия Николова
Борислав Михайлов вече е загубил всякаква легитимност    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бившият национал се изправя срещу статуквото в една много консервативна структура.
  • Ако Михайлов остане начело на БФС, безвремието във футбола ще получи още 4 години.

За българския футбол евентуално сваляне на Борислав Михайлов и неговото управление в БФС от власт може да се сравни с това, което се случи в българската политика през тази година. В продължение на 16 години бившият вратар и герой от САЩ 1994 не само че не успя да придвижи българския футбол напред, но превърна застоя в постоянна величина. За този период националният отбор на България не се класира на нито едно голямо първенство. Нещо повече - той се срина до най-слабите тимове в Европа. Клубният футбол е затънал в дългове, фалити, посредственост и липса на талант. България е опозорена в международен мащаб заради расисткия скандал от мача срещу Англия преди две години, което беше причина Михайлов да се оттегли от управлението за дълъг период от време. Единственото по-съществено постижение в досегашното управление на БФС е построяването на новата централа в Бояна, за която обаче не е ясно доколко ефективно се управлява. Освен това се оказа, че за обзавеждането й е теглен допълнително кредит от 5 милиона лева.

На конгреса на 12 октомври, свикан по инициатива на последната голяма българска футболна звезда Димитър Бербатов (интервю с него четете тук), на безвремието може да се сложи точка. Голмайсторът на националния отбор е единият от кандидатите за поста на Борислав Михайлов и най-яростният му критик в последната повече от година. Той не само, че инициира подписка за свикване на извънреден конгрес, но успя да се пребори в съда срещу поредица от откази на изпълнителния комитет да го направи. Битката на Бербатов ще бъде трудна до последната бюлетина. Той ще се изправи срещу една добре организирана и отлично контролирана вертикална структура, в която решенията на централната власт се предават по регионите и те имат пряко значение за всеки отделен клуб. Администрацията разполага с много основни финансови и институционални инструменти, които имат значение не само за малките клубове, но и за по-големите. Такава, например, е възможността да се влияе пряко върху резултатите на мачовете чрез контрола върху съдиите. Или пък властта да се налагат тежки финансови санкции за провинения чрез дисциплинарната комисия. Затова е обяснимо, че редица основно по-малки клубове се страхуват да заявят официално желанието си за промяна.

Бербатов ще се сблъска и с влиянието, което местната власт и местните бизнес и политически феодали имат върху издръжката на клубовете. Без подкрепата на държавни или общински структури ще бъде трудно да бъдат убедени президентите на клубове да влязат в конфликт с кметове, депутати или представителите на административните структури по места. Цялата тази палитра от зависимости и практическа пресметливост може да бъде обединена от една дума - страх. Но никога досега в последните две десетилетия футболът не е получавал толкова значим шанс да започне да мисли по-свободно за промяна. За разлика от всички останали кандидат-президенти в последните години сега Бербатов разполага на своя страна с редица важни елементи, които да го направят успешен в изпълнението на мисията му.

За разлика от загубилия легитимност Михайлов, той е национално изключително популярен. През годините на професионален футболист успя да запази положителен профил на умерен и премерен човек с ясен план за своята кариера. Благодарение на успешната си кариера на клубно ниво, достигнала до най-високите нива в Англия, той е международно разпознаваем и добре възприеман. Отново заради годините, прекарани в най-силните европейски първенства, Бербатов има представа от най-модерните и работещи модели за управление на клубове и първенства. Единствената по-слаба страна в неговия профил е липсата на административен опит. Но пък зад гърба си разчита на опитен мениджър от българския и международния бизнес - Петър Величков, който дълги години управлява поделението на OMV за България. Също така разполага с подкрепата на други двама успешни и обичани футболисти от своето поколение, също добре разпознаваеми в България и чужбина - Мартин Петров и Стилиян Петров.

Дали евентуална победа на Бербатов ще доведе до по-добри времена за футбола в България, трудно е да се каже. Най-малкото, защото това е тромава система, в която промените сега ще дадат резултат след най-малко 4-5 години. До голяма степен той ще се сблъска с твърде ниското ниво на управление на клубовете и закостенялото мислене на ръководители и треньори. Той ще трябва да наложи правила, които може би няма да бъдат възприети повсеместно. Трябва да се изправи срещу влиятелни собственици на клубове, за които статуквото е изгодно. Такъв е случаят с "Лудогорец" и братя Домусчиеви, които освен че получават благоприятно съдийство в ключови моменти през годините, контролират от входа до изхода процеса по продажбата на телевизионни права.

Но от друга страна, Бербатов има най-малкото уникалната възможност да внесе нови идеи и процеси, които би трябвало да допринесат за освежаване на въздуха във футбола и може би модернизацията му. Ако загуби изборите от Михайлов, спокойното плаване към дъното ще продължи, от което интерес имат единствено една малка група хора в администрацията и изпълкома на БФС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igi05649478 avatar :-|
    igi05649478
    • - 7
    • + 1

    Нелепо е да се обвинява Боби Михайлов за състоянието на клубовете и да се внушава, че Бербатов щял бил "да оправи футбола". Бербо е рядко тъпо парче щом смята, че това зависи от БФС. Явно около него има лица, които му мътят главата и ползват името му за користни цели.

    Нередност?
Нов коментар