Димитър Бербатов: Този страх е насаждан 16 години

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз пред "Капитал"

"Все още има много работа да се свърши, за да достигнем нивото да можем да бъдем домакини на европейско първенство", казва Димитър Бербатов
"Все още има много работа да се свърши, за да достигнем нивото да можем да бъдем домакини на европейско първенство", казва Димитър Бербатов
"Все още има много работа да се свърши, за да достигнем нивото да можем да бъдем домакини на европейско първенство", казва Димитър Бербатов    ©  Георги Кожухаров
"Все още има много работа да се свърши, за да достигнем нивото да можем да бъдем домакини на европейско първенство", казва Димитър Бербатов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Димитър Бербатов е един от шестимата кандидати за президент на БФС за конгреса на 12 октомври, свикан по негова инициатива. Като футболист играе в ЦСКА, "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм", "Манчестър юнайтед" и др. Голмайстор номер 1 на националния отбор заедно с Христо Бонев с 48 гола. Оттегля се от А-отбора на България през 2010 г. заради разногласие с ръководството на БФС.

Имате ли убеждението, че разполагате с подкрепата на повече от 50% от делегатите?

- Подписката за предсрочен конгрес беше подкрепена от повече от 250 клуба. Има и много клубове, които ни споделиха, че ще ни подкрепят на конгреса, но не искат да покажат явно своята воля, защото се притесняват от сегашното ръководство. Повтаряме постоянно, че този страх е насаждан през тези 16 години! Вместо на клубовете да се помага и те да станат независими, сегашното ръководство ги държи умишлено в зависимост, за да ги притесняват, когато дойде време за конгрес!

Не се ли притеснявате, че може да бъдете подведен, както често се е случвало?

- Всеки един клуб трябва да преодолее този страх и да гласува по съвест. А, повярвайте ми, клубовете искат промяната! На всички срещи, които организирахме по прозрачен начин, клубовете бяха изключително отчаяни и напрегнати, споменавайки, че БФС тотално е абдикирал от аматьорския футбол и не им се помага.

Защо клубове като "Левски", "Лудогорец" или тези от Пловдив не участваха в издигането ви?

- Всеки има право на собствено мнение. Това, че не са издигнали моята кандидатура, не значи, че конкретно тези клубове не са за промяната на сегашното статукво. Напротив, дори част от тези клубове обявиха публично, че БФС трябва да има ново ръководство.

"Лудогорец" зад вас ли е или ще играе за Борислав Михайлов?

- Този въпрос е логично да го зададете на ръководството на клуба. Надявам се, че "Лудогорец" като един от най-успешните български клубове ще иска футболът да се развива в положителна посока, а не да тъпчем на едно място.

Как обясняват клубовете, че толкова дълго време са търпели това състояние на футбола?

- Най-често срещаното обяснение от всички клубове е, че досега не е имало алтернатива на сегашното ръководство. Не е имало сериозен екип от професионалисти, които наистина да предложат нова програма, нов начин на работа на футболния съюз. Много от хората споменаха, че е дошло време аз, Стилиян и Мартин да поемем своята отговорност за управлението на футбола в България. И това време дойде!

Какво искат клубовете от вас и евентуалното бъдещо управление?

- Искат да им се обърне внимание най-накрая. Искат да си споделят проблемите. Искат тези проблеми наистина да се дебатират и да се решават. Искат да бъдат в постоянна и близка комуникация с футболния съюз. Искат всяка година да се организират такива срещи, каквито ние организирахме, за да споделят своите виждания за развитието на аматьорския и професионалния футбол. Все неща, които за съжаление в тези 16 години не са правени. Само преди конгрес се сещат за тях!

Какви са най-големите ви притеснения преди конгреса?

- Притеснения нямаме. Имаме обаче изисквания конгресът да се проведе по възможно най-прозрачния начин, така както го правят УЕФА и ФИФА. С гласуване пред всички делегати, спазвайки тайната на вота, с интегрална бюлетина, всички кандидати да могат да предложат свои представители в комисиите, които се гласуват на конгреса, да бъдат допуснати всички медии, които искат да отразят събитието на живо! Тогава и само тогава новото ръководство може да се легитимира пред цялото общество и да се каже, че конгресът се е провел наистина демократично. Тоест притеснително може да е самото провеждане на конгреса. През 2018 г. е имало скандални практики. Три бюлетини за всеки кандидат, като след гласуване бюлетините са се отчитали на зоналните/областните председатели. Тези хора дори нямат място в самата зала. Те нямат работа да комуникират с клубовете преди и след вота!

Кое от вашите изисквания като интегрална бюлетина, открити урни, премахване на делегирането на гласа ще се реализира?

- Всичко трябва да се реализира, за да може новото ръководство да се легитимира изцяло прозрачно пред цялото общество.

Каква подкрепа имате извън футбола (спонсори, компании, международни структури, български политически играчи)?

- Получаваме множество обаждания от всички сектори. Срещаме се с представители на различни гилдии. Нашата кампания е такава от 8 месеца насам. Не връщаме никого. Всеки, който иска и има желание да помага, е добре дошъл.

Кой стои зад вас, както твърди Борислав Михайлов?

- Борислав Михайлов може да твърди много неща. Зад мен стои екип от изключителни професионалисти, с необходимото образование и практика, зад мен стоят хора, които ще работят безпристрастно и честно за по-добро бъдеще на българския футбол. И най-вече - зад мен стои моето име, което е градено през годините и разпознаваемо по света.

Какво ще промените в най-кратки срокове?

- Първоначално трябва да променим изключително негативния имидж на футболния съюз.Трябва да въведем нови процеси, структура и практики вътре в организацията. Тази организация трябва да стане привлекателна за младите и образовани спортни мениджъри. Чак след като подредим БФС, тогава можем да мислим за средносрочна и дългосрочна стратегия.

От вас се разбра, че БФС е теглил кредит в размер на 5 милиона лева срещу ипотека на сградата на улица "Цар Иван Асен II", като стана ясно, че кредитът е бил за обзавеждане. Какъв е вашият коментар по тази тема?

- Тъжно! Разочароващо, смешно, некомпетентно, мързеливо! Не е за вярване, че БФС ще тегли подобен кредит, и то за обзавеждане, при положение че аматьорските клубове и детско-юношеският футбол страдат точно от липсата на пари! Ако е за обзавеждане на базата, за която са изхарчени 30 милиона лева - те пак не са стигнали и е трябвало да се тегли кредит, направете си сметка за какво менажиране на средства става дума! Друг е въпросът дали тези пари са отишли за обзавеждане или за други цели. Но едно е ясно - не са отишли нито за аматьорския футбол или детско-юношеския футбол, нито за футболни цели, където е най-належащо. Отборите трябва да разберат това и да задават въпроси.

Какъв е смисълът да се прехвърля администрирането на първенството на една закърняла структура (ПФЛ), която няма никакъв живот и дейност?

- Вижте, почти няма европейска, а дори и световна, футболна асоциация, която да администрира професионалните първенства. Смисълът за една работеща Професионална лига е да се създаде бизнес проект, който да е печеливш - както за клубовете, така и за самата лига. В момента и футболният съюз, и клубовете губят от това, че професионалният футбол се администрира от БФС. Ограничени са възможностите за допълнителни спонсорски договори, ограничени са възможностите за гъвкавост при вземането на ключови решения и много други.

Защо така лесно сте готов да се разделите с потенциален източник на приходи, за каквито в световния футбол се водят тежки битки (пример УЕФА и Суперлигата, както и отделянето на всяка лига от съответната федерация)?

- Защото тези приходи са за клубовете! Това са пари, които трябва да отидат в клубовете за развитие на детско-юношеския и мъжкия футбол. Всяка финансова подкрепа е от изключителна важност дори за професионалните клубове.

Струва ли ви се нормална цялата процедура по продажба на тв правата? Какво не ви харесва и какво бихте променили?

- Не бих искал да коментирам процедура, с която не съм запознат и нямам цялата фактология. Нито знам какъв е договорът, който е подписан, нито какви са конкретните параметри. Когато спечелим и се запознаем с цялата картина, тогава мога да дам конкретни отговори. Това, което знам, е, че искаме да направим така, че всички договори да са в полза на всички клубове!

Една от водещите фигури във вашия щаб, Петър Величков, говори за ролята на държавата в управлението на футбола? Какво имате предвид и как я виждате?

- Държавата е ключов партньор на по-малките федерации в Европа, които нямат финансовата мощ да инвестират в детско-юношеския футбол и инфраструктура. За мен няма държава, която да откаже да помага финансово за развитието на масовия и детско-юношеския футбол, стига да вижда надежден и лоялен партньор в лицето на БФС. Както всички знаем, тя в момента не го вижда и отказва да работи с федерацията. Колаборацията с държавата е безгранична - могат да се направят всякакви проекти, стига да се работи прозрачно и в правилната посока!

В световен мащаб подобни структури са максимално отдалечени от държавата? Защо държите да се сближавате с нея?

- Това не е изцяло вярно твърдение. Мога да дам много примери - Унгария, Белгия, Румъния и много други. Държавата и федерацията работят заедно за подобрението на материалната база и развитието на детско-юношеския футбол. Ако наистина иска да работи всеобхватно и ефективно за развитието по тези направления, за цялостното развитие на футбола от изграждането на талантите за бъдещето, федерация като БФС трябва да работи заедно с държавата.

Каква трябва да е съдбата на т.нар. кандидатури за домакинство на европейско или световно първенство?

- Според мен все още има много работа, която трябва да се свърши, за да достигнем нивото да можем да бъдем домакини. Трябва да се изгради нов национален стадион, който да отговаря на Категория 4 от правилниците на УЕФА за домакинство на големи събития.

Кое е първото: инфраструктура или организация на работа?

- Организацията на работа. И след като има достатъчно квалифициран и амбициозен екип, той ще има за цел да изгради необходимите мостове с държавата за подобрение на инфраструктурата. Федерацията също трябва да ползва и европейските проекти за подобрение на тази инфраструктура.

Каква ще е ролята на Стилиян Петров и Мартин Петров при успех на конгреса?

- Ще разберете, след като спечелим.

Кои ще са хората във вашия изпълнителен комитет?

- Ще разберете, след като спечелим. Това, което мога да кажа на този етап, е, че изпълнителният комитет е изграден от хора, които имат голям практически опит в своята сфера. Нашата концепция за изпълнителния комитет е да има дебат на идеи. Да се спори дори за да се стигне до най-доброто и качествено решение.

Колко ви струва кампанията в личен и професионален план?

- Тази кампания е кауза, а каузите, които се правят с честност, прозрачност и в интерес на по-доброто развитие на футбола, нямат цена!

Интервюто взе Георги Филипов