Уикенд новини: Пеевски пак ще става депутат; Кабинетът има три срока за затваряне на въглищните ТЕЦ; Бабиш загуби изборите в Чехия

И още: Австрийският канцлер подаде оставка; Журналисти спечелиха Нобеловата награда за мир

Чешкият премиер Андрей Бабиш е на път да загуби властта, след като партията му не успя да спечели парламентарните избори.
Чешкият премиер Андрей Бабиш е на път да загуби властта, след като партията му не успя да спечели парламентарните избори.
Чешкият премиер Андрей Бабиш е на път да загуби властта, след като партията му не успя да спечели парламентарните избори.    ©  Reuters
Чешкият премиер Андрей Бабиш е на път да загуби властта, след като партията му не успя да спечели парламентарните избори.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През новата седмица започва предизборната кампания, а през уикенда няколко партии определиха кандидатите си за депутати. Централната избирателна комисия реши, че на изборите за парламент и за президент на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува на двата вида избори, или само на единия.

Конкуренция на тези новини прави и лошото време в страната. В планинските части на България падна първият сняг, а "Топлофикация София" започна поетапно пускане на отоплението в столицата.

Сагата със заседналия край Яйлата товарен кораб Vera Su продължава. Транспортният министър Христо Алексиев предположи, че собственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към потопяване с идеята да получи сумите от застраховката. Той беше във Варна за срещи в Морската администрация с представители на компанията спасител, застрахователя на кораба и застрахователя на товара.

Международните новини в края на седмицата бяха доста интересни - в Чехия премиерът Андрей Бабиш загуби парламентарните избори, а в Австрия канцлерът Себастиан Курц подаде оставка (вижте по-долу).

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) се събира по-късно днес за четвърти път тази седмица по проблема с обвиненията срещу управляващия директор Кристалина Георгиева, че е използвала в полза на Китай неправомерен натиск над служители, докато беше на ръководен пост в Световната банка. Медии, следящи отблизо събитията, твърдят, че ръководството на фонда е под натиск да приключи по един или друг начин ситуацията преди началото на годишната среща на МВФ и Световната банка, която започва в хибриден формат в понеделник.

Споразумението за глобален корпоративен данък е близо до финализиране. Ако държавите се обединят около актуализирания текст на сделката, споразумението ще бъде финализирано на среща на финансовите министри на страните от Г-20 следващата седмица във Вашингтон.

ПРЕДИЗБОРНИ НОВИНИ

ГЕРБ и БСП определиха кандидатите за депутати

Ръководствата на ГЕРБ и БСП утвърдиха кандидат-депутатските листи за предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши, че лидерът Бойко Борисов ще води две листи - тази в София-град и в Пловдив. Партията остави начело на листите бившите вътрешни министри от третия кабинет на Борисов Младен Маринов и Христо Терзийски. По време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Терзийски смени Маринов в МВР, след като полицаи биха протестиращи през юли, но случаи на насилие имаше и през септември.

От БСП не съобщават засега имената, а акцентират върху професионалния профил на кандидатите - 25% са икономистите и финансистите, 28% са с профил социална политика, здравеопазване, образование, култура, юристите са 15%.

Делян Пеевски пак ще става народен представител, ДПС за първи път с кандидат за президент

Делян Пеевски е регистриран като водач на листата на ДПС във Велико Търново, съобщиха БНТ и БТА. Втори в листата на движението е зам.-председателят Йордан Цонев, с когото двамата бяха вносители на редица проектозакони, свързани с медиите и банковата система. По този начин включеният в забранителния списък на САЩ по закона "Магнитски" бизнесмен, за когото международното журналистическо разследване Досиетата "Пандора" показа, че участва в три недекларирани офшорки, се връща в политиката. Пеевски беше отказал да участва в изборите за 45-и и 46-и парламент през април и през юли тази година.

За първи път ДПС издигна кандидат за президент - това ще бъде председателят на партията Мустафа Карадайъ. За вицепрезидент е номиниран евродепутатът Искра Михайлова.

"Ние идваме" реши да подкрепи Румен Радев

Гражданското движение около организаторите на миналогодишните протести Арман Бабикян и Николай Хаджигенов "Ние идваме" реши да подкрепи действащия държавен глава Румен Радев за втори мандат на изборите на 14 ноември. "След проведеното допитване до симпатизанти и членове на "Ние идваме" отчитаме следния резултат: 81% заявяват подкрепа за Румен Радев, 19% за Лозан Панов и нито един глас за някой от другите кандидати", се казва в съобщение на политическата организация.

ОЩЕ НОВИНИ

Правителството има три срока за затваряне на въглищните централи

Трите възможни срока за затваряне на въглищното производство, които служебният кабинет обмисля да предложи, са 2035, 2038 и 2040 г., съобщи енергийният министър Андрей Живков пред БНР. "Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори... Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва", обяснява той. Според него правителството не може да изчаква изборите, защото до 15 октомври трябва да внесе в Европейската комисия Плана за възстановяване на страната, в който да е записан конкретен срок. Това е едно от основните предварителни условия на Брюксел, за да одобри българския план. Преди седмица служебният премиер Стефан Янев посочи 2036 г. като крайна за въглищната енергетика.

Съдиите бойкотират избора на двама свои нови членове на ВСС

Общо 412 съдии се включиха в онлайн заседанието на общото събрание на съдиите в страната за избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), което е под 19% от всички 2202 съдии в страната. Според наблюдатели това е ясен знак за бойкот на избора от страна на съдиите, но поначало участието в тези изслушвания е слабо. През юни 2017 г., когато се избираше съдебната квота за новия състав на ВСС, в изслушването участваха 539 човека от общо 2236 съдии (24%). В случая интригата, че редовен избор на нови двама членове на ВСС за попълване на съдийската квота може да има, ако при гласуването следващата събота (16 октомври) участват над 50% от съдиите. Ако гласуват по-малко, в неделя трябва да се проведе нов вот, който ще е редовен, ако гласуват поне 33% (727 души). Кандидатите за двете места също са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от Окръжен съд- Варна. От съдийските среди призовават за бойкот на избора като знак, че не приемат един изцяло "делегитимиран ВСС" да избира новия председател на Върховния касационен съд.

България си постави за цел да влезе в организацията Евротрансплант

България си поставя за далечна цел да се включи в организацията Евротрансплант, в която редица развити европейски държави си разменят органи, ако на територията им няма подходящ получател. В организацията членуват Германия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Словения, Люксембург и Хърватия, която е с изключително развита система за трансплантации. Причината страната да е извън организацията и гражданите й да не могат да се възползват от възможността да получат орган от чужбина, а също и да бъдат трансплантирани извън страната е, че в България почти не се извършват трансплантации и слабо се даряват органи. През тази година, например, има 11 донорски ситуации, а органи са получили 43 пациенти. На този фон 1016 български граждани са в листата на чакащите за орган. Най-много от тях са чакащите за бъбрек - 889 души. От трансплантация на бял дроб се нуждаят 21, от ново сърце - 44, а 42 чакат трансплантация на черен дроб. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 пациенти и един човек чака за присаждане на тънки черва. Всеки българин би могъл да бъде потенциален донор на органи след смъртта си, освен ако приживе не е изразил изрично писмено несъгласие.

Партията на Бабиш загуби изненадващо парламентарните избори в Чехия

Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш вероятно ще се сбогува с управлението в следващия парламент. При преброени 99% от гласовете партията на Бабиш - ANO, печели на провелите се в петък и събота избори близо 27.2%, а дясноцентристката коалиция Spolu взима 27.7%. Либералната Pirates/Mayors получава 15.6%, съобщава BBC. Това прави много вероятно формирането на "опозиционна коалиция" от партиите на първо и трето място. Според изчисления на Чешката телевизия те могат да заемат 108 от общо 200 депутатски места. Затова ще започнат преговори, заяви Иван Бартос от Pirates/Mayors. По-рано президентът Милош Земан коментира, че ще даде шанс на Бабиш да сформира правителство, ако неговата партия спечели най-много места. Ако опозиционните коалиции се придържат към обещанията си да сформират правителство обаче, би било математически невъзможно Бабиш и ANO да останат на власт.

Австрийският канцлер подаде оставка заради корупционен скандал

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка в разгара на корупционен скандал с разследване срещу него и напрежение между неговите консерватори и коалиционните партньори. В изявление до медиите Курц обяснява, че предлага външния министър Александер Шаленберг, дипломат от кариерата, за наследник. Това е вторият път, в който Курц подава оставка от 2019 г. насам. Новият му мандат продължи почти две години, след като той свика предсрочни избори заради скандал, уличил тогавашния му коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата - и станал известен като "Ибисагейт". Сега в центъра на скандала е самият Курц - прокуратурата го смята за "централна фигура" в случаи на злоупотреби и даване на подкупи, разпалил напрежението между него и партньорите му от "Зелените". Според прокуратурата от 2016 г. насам са финансирани с пари на държавата (още преди той да е канцлер, но и тогава неговата партия бе начело на министерството) обяви във вестник, публикувал в замяна благоприятна информация и проправил му - според обвиненията - път към лидерския и канцлерския пост.

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят в рамките на предстоящото си председателство на Европейския съюз, обяви президентът Еманюел Макрон. В Париж ще бъде проведена конференция с групи на гражданското общество от страни, където смъртното наказание се използва или е замразено, заяви Макрон в реч по повод 40-ата годишнина от премахването на смъртното наказание във Франция.

Журналисти спечелиха Нобеловата награда за мир

Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир за приноса си към борбата за свободата на словото. Списъкът с номинираните за тази награда никога не е бил публичен, но всяка година тя предизвиква най-много спекулации. Мария Реса е създава Rappler - онлайн издание за разследваща журналистика през 2012 г., арестувана и съдена от властите във Филипините след критични публикации. През 2020 г. тя бе призната за виновна по според закон за "киберпрестъпления", сочен от критици за инструмент за заглушаване на критични гласове срещу президента Родриго Дутерте, когото Реса остро критикува. Дмитрий Муратов основава през 1993 г. вестник, който две години по-късно получава името "Новая газета" - едно от независимите издания в Русия, критично към властта и защитаващо свободата на словото. От "Новая газета" бе и убитата Анна Политковская.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

2.8 млн. лв.

са декларирани само за първите два работни дни на октомври като изплатени дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на НАП. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Ще направим ротации, защото доста играчи не могат да издържат 90 минути."

Ясен Петров, треньор на националния отбор на България по футбол след загубата от Литва с 1:3

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Туркиня и кениец спечелиха маратона в София

Дънкан Коеч (Кения) и Ердал Тубай (Турция) станаха шампиони при мъжете и при жените в Софийския маратон, провел се в неделя. Коеч измина дистанцията за 2:15.47 часа. Той водеше още от началото, като до средата на дистанцията се движеше заедно със сънародника си Чарлс Мъйна, който обаче изостана след това. Мирослав Спасов завърши пети в общото класиране, но си осигури националната титла на България с 2:27.17 часа. Ердал Тубай стана шампионка при жените с 2:34.40 часа. Българката Милица Марчева завърши на второ място с 2:35.03 часа и спечели националната титла.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    Грух има само тоя ход, за да получи .. имунитет... Все пак ще е хубаво КПКОНПИ да му секвестира житцето и паспортите за да не може да напусне територията легално...
    Свин също се очаква по време на кампанията да започне да рекламира новаторска и ефективна система за отслабване, веганство и здравословен начин на живот.. Първите уебинари вече са разпродадени.. Домуз ТВ подготвя и субтитри на турски и романи..макар сред това население да няма проблеми със затлъстяване...

    Нередност?
Нов коментар