🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво изскочи за Пеевски от кутията на Пандора

Името на бившия депутат излезе от разследването с три неизвестни досега офшорни фирми

Делян Пеевски отиде да даде обяснения по казуса в ДАНС, което е първата му публична поява след наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски".
Делян Пеевски отиде да даде обяснения по казуса в ДАНС, което е първата му публична поява след наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски".
Делян Пеевски отиде да даде обяснения по казуса в ДАНС, което е първата му публична поява след наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски".    ©  Велко Ангелов
Делян Пеевски отиде да даде обяснения по казуса в ДАНС, което е първата му публична поява след наложените санкции от САЩ по закона "Магнитски".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) Pandora Papers представи данни за това как високопоставени бивши и настоящи политици от цял свят са укривали имущество зад офшорни компании. Сред имената са държавни глави като руския президент Владимир Путин, украинския Володимир Зеленски, чешкия премиер Андрей Бабиш, краля на Йордания Абдула II и още много.

Местният партньор в разследването BIRD.bg твърди, че се анализират около 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, сред които двама политици, едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми. Сред тях първото оповестено българско попълнение е бившият депутат Делян Пеевски, който от няколко месеца е под санкциите на американския закон "Магнитски" заради участие в корупция. През годините косвените доказателства за неговите скрити владения са изобилни, така че попадането му в елитната компания едва ли е изненадващо. Поне засега обаче разкритията за него от изтеклите документи не са много и изглеждат по-скоро като допълнителен щрих към вече нарисуваната едра картина.

Какво ново има за Пеевски?

Три неизвестни досега офшорни фирми. Единият документ е от 2013 г. и се отнася до Felina Trade & Investment Inc. (Британски Вирджински острови), като в него бившият депутат от ДПС е посочен като директор. При другите две - Verum International Limited (Сейшели) и IGWT Limited (Обединени арабски емирства) Пеевски се е обозначил като краен собственик през 2018 г., когато и ги е прехвърлил на доверения му адвокат Александър Ангелов. Отделно в допълнителна публикация стана ясно, че и майката на Пеевски Ирена Кръстева през 2009 г. е придобила две предварително създадени (shelf) офшорни компании със сметки в швейцарската RBS Coutts, без обаче да е ясно за какво са използвани и какви суми са преминавали през тях. Любопитен момент е, че документите се придвижват от Форунат Хубер, който е и личен банкер в швейцарската институция на собственика на КТБ Цветан Василев. Името му се появява покрай много от офшорните структури на българския банкер, а също и в разследване на "Биволъ" за регистрирани от него фирми за бившия президент на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. По това време Василев и Кръстева са партньори и той финансира покупката й на вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика" от Петьо Блъсков.

С какво са се занимавали тези фирми?

Не се знае. В разследването няма данни за дейността им, а поне едната от тях вече е заличена. Самият Пеевски в опит да омаловажи разкритията заяви, че те не са имали дейност или активи. Дори това да е така, учредяването им или придобиването им е знак за поне някакви бизнес намерения, а и едната е била с капитал 100 хил. долара.

Къде има потенциален проблем?

Недекларирано имущество и конфликт на интереси. Политиците са длъжни да разкриват притежаваните от тях имоти, средства, фирмени участия и доходи. Затова и липсата на фирмите в декларациите на Пеевски буди въпроси. Неговото обяснение е, че те не фигурират там, тъй като са дъщерни дружества на декларирана от него фирма. Наистина в българския закон изискването е да се декларират само притежаваните дялове и акции, а не цялата структура под тях, като логиката е, че всеки може да провери за дъщерни дружества. В случая с Пеевски обаче през годините фигурираха просто имена на фирми, без да е ясно къде са регистрирани, което често правеше трудно да се проследи какво притежават. Още повече че някои от тях са на места, където няма лесно достъпни публични регистри.

Така логиката на закона - да позволява на общество да разбере какви активи и лични интереси имат лицата на публични постове, често остава неизпълнена, макар все пак информацията вероятно да е лесно проверима за властите.

Що се отнася до фирмата, където името му фигурира като директор, това би било нарушение на правилника на Народното събрание, който изрично забранява на депутатите да са в управлението на търговски дружества.

Ще последва ли нещо?

Проверки. След новината НАП и КПКОНПИ обявиха, че са поискали допълнително информация от ICIJ и съответно ще предприемат действия конкретно по казуса "Пеевски" и за други български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления. Антикорупционната комисия заяви, че е възложила анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. И двете институции декларират, че ще засичат разследването и с информация от международния обмен с чужди институции. ДАНС пък обяви, че проверява лица, свързани с публикуваните от ICIJ данни още от юни, като ден след публикацията самият Пеевски беше поканен и се яви в институцията. До момента прокуратурата (под ръководството на Цацаров) и КПКОНПИ (впоследствие също ръководена от Цацаров) не са открили абсолютно нищо нередно в забогатяването на Пеевски. Многократните сигнали са завършвали с формални проверки без резултат.

Темата беше леко подхваната политически от президента Румен Радев, който коментира: "Явно деянията на господин Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи."

Доколко е значимо?

Не много. На фона на вече наложените санкции по "Магнитски" новите разкрития не изглеждат с магнитуд да причинят сериозни щети на Пеевски. Още преди тях той продаде, прехвърли и по друг начин скъса директни връзки и с малкото си официално притежавани бизнеси и фирми. А новите три на вид не помагат да се изсветлят връзките със сенчестата част от корпоративната му империя, контролирана чрез подставени лица.

Все пак предвид нервната реакция на Пеевски по темата в познатия стил "кръгът "Капитал" е виновен", явно замесването на името му в пореден скандал му носи щети. Разследването би могло да доведе до вкарване на още лица в санкционния списък на САЩ или в българското му разширение. В оригиналния влизаше например приближеният на Пеевски зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, който според американските власти е ползван от депутата, за да подкупва държавни служители. Пеевски разполага с поне още няколко подобни "лейтенанти" по още няколко направления, като Pandora Papers е само поредното доказателство, че адвокат Александър Ангелов е един от тях. Отделно предвид обема на изтеклите документи не е изключено да има и допълнително разкрития за Пеевски, които да са по-болезнени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra

    Много е отслабнал Пеевски! Май не му е много комфортно вече.

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Нема мазнинка... нема с кво да се гои Свин..

    Нередност?
Нов коментар