🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бонуси ще има за всички преподаватели в университетите

Допълнително възнаграждения първоначално доведе до подозрения, че ръководството на СУ се опитва да си купи спокойствие

Анастас Герджиков остава ректор на Софийския университет след едномесечната си заигравка с политиката.
Анастас Герджиков остава ректор на Софийския университет след едномесечната си заигравка с политиката.
Анастас Герджиков остава ректор на Софийския университет след едномесечната си заигравка с политиката.    ©  Лили Тоушек
Анастас Герджиков остава ректор на Софийския университет след едномесечната си заигравка с политиката.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един неуспял кандидат за президент, запазването на ректорския му пост в Софийския университет и половин заплата бонус за преподавателите, които реално го подкрепят да остане начело на висшето учебно заведение. Това е чудесната комбинация за поредния скандал. Фактите обаче се оказват малко по-различни.

Ден преди Общото събрание на СУ на 23 ноември, на което бе решено, че Анастас Герджиков може да продължи да бъде ректор, наистина е одобрено еднократно допълнително възнаграждение за всички преподаватели в размер на половин заплата. То ще бъде изплатено на 1 декември. Това доведе до подозрения, че ръководството на университета се опитва да подкупи преподавателския състав, за да не протестира прекалено срещу завръщането на Герджиков след политическата му активност - висшите учебни заведения трябва да са деполитизирани.

Реално обаче още в началото на ноември, Министерският съвет одобри 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета да бъдат разпределени на 33 висши учебни заведения в страната "за подпомагане в условията на извънредна епидемична обстановка". От тях 13.6 млн. лв., представляващи 11.5% увеличение на субсидията за издръжка на обучението за последните 3 месеца на годината, трябва да бъдат разпределени като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във ВУЗ-овете за последните три месеца на годината, а още 1.4 млн. лв. отиват за стипендии за студенти и докторанти.

Еднократното възнаграждение от половин заплата за всички, което преподаватели от СУ с почуда обясниха пред "Капитал", че досега никога не е било практика в университета, всъщност е резултат от решението на служебния кабинет. "Писмото от МОН, с което ни уведомяват за промените по бюджета на Софийския университет (завишаване на бюджетните трансфери и на разходите), е от 22.11.2021 г., а заповедта на ректора (подписана от негов заместник) за изплащането на допълнителните възнаграждения - от следващия ден - 23.11.2021 г. Няма връзка между датата на заповедта и Общото събрание, заповедта е издадена веднага след писмото на МОН. В Софийския университет средствата ще бъдат изплатени еднократно", обясниха от пресцентъра на СУ за "Капитал". Според разпределението на средствата за университетите, публикувано в "Държавен вестник" до края на годината на Софийския университет се полагат 2 277 384,00 лв.

Информацията се потвърждава на две места - от Техническия университет в София обясниха, че писмото от МОН ще бъде обсъдено на ректорски съвет в понеделник, където ще бъде взето решение как да бъдат раздадени бонусите. От Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" обясниха, че писмото от МОН е с изходящ номер от 18 ноември, но е получено от университета на 23 ноември. В случая не изглежда ефектът от преведените средства по увеличените бюджети да е нещо повече от съвпадение.

Студентски призив за оставката на Герджиков

авт. Тодор Илиев, студент от Юридическия факултет на СУ

Смятам, че причините за оставката Ви са очевидни. На първо място - политизирането на университета като институция. Фактът, че Вие продължихте да заемате ръководния пост във висшето учебно заведение по време на активната си предизборната кампания за президент на Република България, макар и в отпуск, е безспорно доказателство в подкрепа на това твърдение. Нещо повече - Вие се възползвахте от авторитета на университета за постигане на лични и политически цели. Не е за подценяване и фактът, че всичко това имаше за цел изпиране на заслужено уронения имидж на ПП ГЕРБ. Оценката Ви за работата на прокуратурата и КПКОНПИ като "прилична" буди съмнения относно обективността Ви. Разбирането на голяма част от българското общество е, че именно те са щитът, пазещ корупционните практики на кръговете около двете политически партии, от които получихте най-широка подкрепа на изборите. Като участник в протестите от 2020 г. не мога да не определя като срамно присъствието на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов в предизборната Ви кампания. По време на същите тези протести, докато г-н Маринов заемаше въпросния пост, Ваши студенти бяха брутално пребити от силите на реда зад колоните на Министерски съвет. Доказателства за това бяха излъчените по всички национални медии. Считам, че здравето, свободното изразяване на позиции и просперитета на студентите трябва да бъдат приоритет за всеки ректор, а не личните, политически и партийни цели.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Поне малко срам имайте и оставете човека на мира :(. Разправихте се с лекарите, които бяха в НОЩ и успешно се справиха с първите ковид вълни само защото стояха до омразния Борисов всеки ден. Разправяте се с Герджиков защото си е позволил да бъде кандидат за президент срещу Радев. Разправяте се с всеки, който изкаже различно мнение или пречи на промяната ви. Това сте "демократите" у нас и не водите държавата към нищо добро!

    Нередност?
  • 2
    bnm37477327 avatar :-@
    bnm37477327

    Бонуси на преподавателите на калпак - за какво? Някои от тях нямат и един присъствен ден вече трета учебна година. Някои специалности във филологиите са по 2-3 студенти, но не могат да имат занятия на живо, понеже се работи на принципа всичко или нищо. Изпитите също са онлайн, много лесно за преписване. Какво образование ще получат студентите ! СУ си взима семестриални такси обаче в пълен размер, а се спестяват всички разходи на сградите.

    Нередност?
Нов коментар