Политическата криза понижи мястото на България в класацията по демокрация на Economist

Страната е трайно в долната половина на групата на "дефектните демокрации". Пандемията е навредила силно на демокрацията в световен мащаб и през 2021 г.

Поредицата от избори и политическата нестабилност от миналата година са конкретната причина за понижението с една позиция на България
Поредицата от избори и политическата нестабилност от миналата година са конкретната причина за понижението с една позиция на България
Поредицата от избори и политическата нестабилност от миналата година са конкретната причина за понижението с една позиция на България    ©  Юлия Лазарова
Поредицата от избори и политическата нестабилност от миналата година са конкретната причина за понижението с една позиция на България    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България отстъпва с една позиция в класацията по демокрация на Economist Intelligence Unit (EIU) и вече заема 53-то място от общо 167 страни. Обща оценка на страната е 6.64 по десетобалната скала, докато през 2020 г. тя е била 6.71. Причината за лекия спад са влошени оценки по отношение на правителството заради поредицата от извънредни парламентарни избори, между които държавата се управляваше от служебни (т.е не директно избрани) длъжностни лица, се казва в доклада. Извън моментната оценка обаче България в последните години влошава показателите си и е в долната половина дори на категорията "дефектни демокрации". Причините са основно в подкопаната независимост на правораздаването и на медиите.

Индексът за състоянието на демокрацията на аналитичното звено на Economist се изготвя от 2006 г насам и предоставя моментна снимка на демокрацията в световен мащаб - в 165 държави и територии по света. Изчислява се на базата на оценки в пет категории: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи. Въз основа на резултатите си в тези категории всяка страна се класифицира като един от четирите типа: "пълна демокрация", "демокрация с дефекти", "хибриден режим" или "авторитарен режим". България трайно е позиционирана в долната половина на втората категория, в която попадат и други европейски страни, но с по-лоши резултати от България сред членуващите в ЕС са само Унгария (58-а позиция) и Румъния (61). С две позиции по-напред пък е Полша.

Новото издание на Индекса за 2021 г. отчита продължаващото отрицателно въздействие на пандемията върху демокрацията и свободата по света за втора поредна година. Така например през 2021 г. 45,7% от населението на света е живяло в страна с някаква форма на демократично управление - спад в сравнение с 49,4% през 2020 г. Само 6,4% живеят в "пълна демокрация" - също лек спад в сравнение с 6,8% през предходната година. Същевременно повече от една трета (над 37%) от световното население живее в диктатура. През последните години делът на авторитарните държави устойчиво се повишава.

Пандемията доведе до безпрецедентно отнемане на граждански свободи и в развитите демокрации, но докато те имат граждански механизми за контрол и противодействие, то авторитарните режими успяха да си издействат още по-голям контрол и да разширят още повече държавната власт върху големи области от обществения и личния живот.

В този контекст заглавието на тазгодишния доклад не случайно е "Предизвикателството Китай". Проучването отбеляза, че, противно на очакванията на западни анализатори Китай не е станал по-демократичен с продължаващото вече десетилетия увеличаване на благосъстоянието в страната. Напротив, той е станал "по-малко свободен" и докладът го класифицира като "авторитарен режим", а проблемите се задълбочават заради пандемията. Правозащитници твърдят, че в страната все повече се засилват следенето, репресиите срещу критиците на правителството, дисидентите и малцинствата като мюсюлманското уйгурско население.

Иначе пандемията има отрицателно въздействие върху качеството на демокрацията във всеки регион на света, но някои региони са се справили по-зле от други - сред тях е Латинска Америка.

Европейски страни очаквано продължават да са сред лидерите по демокрация, но докладът разкрива все по-големи дефиците в някои членки на ЕС. Норвегия остава начело в класацията с най-високите оценки в три от пет категории. Следва я Нова Зеландия, а челните позиции допълват Швеция, Финландия, Исландия и Дания.

Проучването отправя сериозни критики към две големи европейски страни. Рейтингът на Испания е понижен до "несъвършена демокрация", тъй като оценката й за независимост на съдебната система е спаднала в следствие на политически спорове около назначенията на съдии. Великобритания пък запазва рейтинга си на "пълна демокрация", но губи позиции в класацията заради няколко скандала около правителството на Борис Джонсън.

По-тежки са изводите за Унгария, чиято оценка постоянно се влошава от 2006 г насам. Сред новите отрицателни фактори са конституционните изменения от декември 2020 г. по въпросите на брака (главно с анти ЛГБТИ насоченост) и образованието на децата. Измененията бяха приети без обществено обсъждане и докато страната беше в извънредно положение. През септември 2021 г. Полша пък обяви първото си извънредно положение от комунистическо време, за да ограничи незаконните преминавания на емигранти от Беларус, като същевременно ограничаваше и достъпа до журналисти и хуманитарни неправителствени организации.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Айде сега политическата нестабилност била виновна за падането в класацията по демокрация. Вие съвсем на идиоти си взимате читателите. Вие с манипулации, компромати, лъжи, популизъм, демагогия, с помоща на американците и медиите им, с безпрецеденти изборни манипулации, репресии и фалшификации свалихте единственото възможно, силно и национално отговорно правителство и си сложихте някакви послушни измамници на власт.
    Аз се чудя как само едно място сме паднали. Промяната, която се бореше срещу диктатора Борисов, който видите ли биел протестиращи ни докарва за сега само провали и нищо градивно и успешно. Скоро Рашков ви, за да запазите властта, ще бие така младите полезни идиоти както майките и бащите им за съжаление не са ги били като по-малки! Стойте и гледайте!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Класация на The Economist по степен на демократичност е сходна с нашата семейна класация по степен на мекост на тоалетната хартия.
    И е абсолютно незадължителна.

    Нещо като катастрофалния съмит на демокрациите, дето US старецът свика онлайн наскоро.

    Капитал ни пробутва дъвка. Дъвкана вече във Вашингтон!
    Демек - трябва направо да гълтаме.

    Нередност?
  • 3
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    И какво общо има демокрацията със суспендираното пълзящо овластяване на ЛГБТ сектата?

    Ще стигнем дотам одобрението на истамбулската лгбт конвенция да е основен показател за демократичност на дадено общество..

    Нередност?
Нов коментар