Без полиция и училище: Koгато либертарианството тръгне накриво

Борбата за образователния бюджет в американския град Кройдън, Ню Хемпшир напомня смисъла от гражданската активност и информираност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ню Хемпшир, популярен с "меките" си закони, е гореща точка за либертарианците
  • През март малка, но добре организирана група от тях орязва бюджета за образование в местно градче
  • Това предизвиква остра реакция, вливайки свежа енергия в позамрелия демократичен процес

Кройдън е типично американско градче с уютния си универсален магазин, спретнати бели къщи, дъсчена църква и развети национални флагове. Между зелените хълмове и гъсти гори на Ню Хемпшир, там живеят 800 души. Но не само обстановката прави тази общност типично американска. Хората тук наскоро преживяха показателна история, която накара мнозина да оценят отново нещо, което са приемали за даденост - демокрацията.

"Да вземаш участие. Това е големият урок", казва 37-годишният Крис Прост, цитиран от New York Times. Той е собственик на малка пивоварна, разположена в плевнята в задната част на имота му.

"И не само да вземаш участие, но и да знаеш какво се случва", добавя той.

Диетоложката Хоуп Деймън се съгласява. Според нея това, което се е случило в Кройдън, "може да се случи навсякъде".

А-то и Б-то на демокрацията

За да разберем какво се е случило и какво продължава се случва в Кройдън, трябва си припомним мотото на Ню Хемпшир: "Живей свободно или умри". Това например е единственият щат, който не изисква от възрастните да използват предпазни колани.

Тази либертарианска нагласа се вижда и в местната власт. Става въпрос за форма на самоуправление, при която всеки регистриран в съответното градче гласоподавател участва в определянето на годишния бюджет. Решения затова се взимат по време на годишни всеобщи общински събрания.

Това е завръщане към корените на демократичния процес, когато важните решения са се взимали на централния площад - агората. То напълно разкрива както преимуществата на демокрацията (консенсусните, балансирани решения), така и най-големите и спънки. Например апатията.

Либертарианец като муха на мед

Трябва също да знаем, че индивидуалните права в Ню Хемпшир, както и малкото население (1,38 милиона души) и голямото национално политическо влияние (400 конгресмени и 24 сенатори) привличат либертарианците там.

В това число влиза и проектът "Свободна държава" - движение, което от години насърчава масовата миграция на "активисти за свобода" към щата, за да се създаде един вид утопия с ограничено управление. Според уебсайт на групата тя подкрепя "радикална лична отговорност", "конституционен федерализъм" и "мирна съпротива, за да се осветли потисничеството на държавата".

В Ню Хемпшир либертарианците намират много симпатизанти сред местните политици. След като Франк Еделблут се отказва от надпреварата за губернаторския пост в полза на Крис Сунуну, Сунуну предлага на бизнесмена, който е експерт по домашно образование (homeschooling), поста на комисар по образованието.

Либертарианците се противопоставят на данъчното облагане. В отговор Графтън, намиращ се близо до Кройдън, е намалил драстично данъците си.

Кройдън, основан през 1763 г., е сред градовете в Ню Хемпшир, под чиито гранитни хълмове минава дебела либертарианска жила . Това е загатнато през 2020 г., когато Йън Ъндърууд, местен жител свързан със "Свободната държава", предлага премахването на полицейското управление като начин да се уволни единственият му служител - дългогодишният и донякъде противоречив шериф. Този подход е приет и скоро шерифът получава нареждане да върне значката и униформата си.

Всеки да се образова както може

След оставката на шерифа животът в Кройдън продължава постарому с гаражни разпродажби, празненства по случай Хелоуин и ниска посещаемост на годишните общински събрания. По нищо не личи, че годишното събрание през 2022 г. ще е по-различно.

Времето този ден е лошо, но не достатъчно, за да стресне шофьорите в Ню Хемпшир. Аманда Лесли присъства, но без да очаква нищо особено. Съпругът ѝ не е дошъл с нея. Когато Иън Ъндърууд, който е и съпруг на председателката на училищния съвет Джоди Ъндърууд, прави изненадващото си предложение, Лесли изпраща SMS на съпруга си, че е по-добре да се появи веднага. Но той пристига твърде късно.

С 20 на 14 гласа бюджетът на местното училище е намален от 1,7 млн. на 800 000 долара.

Бюджетът по принцип покрива разходите за поддържане на училището, което включва детска градина и обучение до четвърти клас, както и средства за изпращане на по-големите ученици в близки държавни или частни училища по техен избор.

Ъндърууд нарича първоначално предложения бюджет "кражба". Той твърди, че през последните години данъците за образование са се повишили без това да окаже позитивно влияние на постиженията на учениците.

Същевременно около 10 000 долара са достатъчни да покрият нуждите на всеки от около 80-те ученици в градчето, като се вземат предвид много по-ниските такси за обучение в някои частни училища в района.

Очевидно този аргумент е достатъчно убедителен за мнозинството присъстващи.

Орязването на бюджета разкрива демокрация, затънала в безразличие. От години активността на общинските събрания е ниска. Общинския уебсайт е в окаяно състояние, а протоколите на училищния съвет се публикуват там спорадично. Записките от събранията на общинския съвет могат да се прегледат в кметството - отворено три следобеда в седмицата - или в универсалния магазин, закачени зад до шоколадовите блокчета, които се продават в полза на местна фондация.

Гражданска мобилизация от корените нагоре

Много от жителите на Кройдън са бесни на решението.

Но те се чувстват и засрамени, защото не са изпълнили демократичните си задължения. Не са присъствали на общинското събрание. Не са се информирали за растящата сила на либертарианците. Някой страничен наблюдател би могъл да каже, че жителите на Кройдън получили това, което са си заслужили.

От гнева, объркването и срама обаче се ражда политическо движение под слогана "Изправяме се за учениците от Кройдън".

Консерватори, либерали и тези, които избягват партийните етикети започват да се срещат онлайн и в по своите домове, за да отменят това, което смятат за непростима грешка. Те проучват законите , търсят съвети от организации с нестопанска цел и се свързват с главния прокурор на щата, за да разберат дали имат полезни ходове.

Оказва се, че имат. Според закона на Ню Хемпшир гражданите могат да подадат петиция за специално събрание, на което бюджетът да се прегласува. Това може да се случи, при условие, че на събранието присъстват поне половината от регистрираните избиратели в градчето.

Демократичен рестарт

Кризата в Кройдън поражда любопитна динамика. Тъй като законът изисква поне половината от избирателите в града да участват в специалното събрание, тези, които се опитват да отменят съкращенията в бюджета насърчават хората да присъстват, докато онези, които се надяват да ги запазят, насърчават хората да направят точно обратното и да си останат вкъщи.

Следват неловки срещи в супермаркета "Шоу" в Нюпорт, взаимни обвинения в тормоз и дезинформация и остри думи, разменени във Facebook. Живата демокрацията поражда директни сблъсъци, особено в град с 800 жители.

В хладната съботна сутрин на 7 май жителите на Кройдън се събират в просторната сграда на местния YMCA за специалното си събрание. Контингентът "Ние се изправяме" се нуждае от поне 283 гласа. Участие вземат 379 души. Гласувалите за отмяната на съкращенията в бюджета са 377.

Преживяното в Кройдън намира отзвук отвъд градчето, като е широко отразено в регионалните новини. То се превръща в поучителна история за нашите времена - или може би в тяхно отражение.

"Като граждани имаме много права, но и задължения", казва за New York Times Уейн Лесперанс, професор по политически науки в Нюингландския колеж.

"А когато не изпълняваме задълженията си, често се стига до резултати, които не ни харесват", допълва той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ghj26646835 avatar :-|
    ghj26646835
    • - 7
    • + 3

    Либерасите са опасна секта, възползваща се от апатията в обществото за да прокара радикалната си идеология. Ето например и родните либерални секти ПП/ДБ се страхуват от висока избирателна активност и възпрепятстват връщането на хартиените бюлетини.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Нали? Виж, Копейкин е друга работа. Такива като него ще оправят света. Определено на такива хора им трябват хартиени бюлетини, за да могат избирателите им да пускат бюлетина с предварително сложено хиксче за когото трябва. Сигурна работа!

    Нередност?
  • 3
    ztl40646836 avatar :-|
    ztl40646836

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Олигофрен, още по-сигурно е да сложиш човек на машината да гласува вместо избирателите, както в много секции на миналите избори.

    Нередност?
Нов коментар