Борисов към ГЕРБ: "Още имате нужда от куче"

Бившият премиер беше избран отново за лидер, а партията му започна подготовка за предсрочен вот

Бойко Борисов ще продължи да е начело на ГЕРБ през следващите четири години
Бойко Борисов ще продължи да е начело на ГЕРБ през следващите четири години
Бойко Борисов ще продължи да е начело на ГЕРБ през следващите четири години    ©  Георги Кожухаров
Бойко Борисов ще продължи да е начело на ГЕРБ през следващите четири години    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бойко Борисов беше единодушно преизбран за пореден път за председател на ГЕРБ. Това стана на 7-ото Национално събрание на бившата управляваща партия, което се проведе в София в неделя. При липсата на друг кандидат всичките 943 делегати в залата гласуваха единодушно той да продължи да ръководи партията, без нито един "против" или "въздържал се". Така Борисов, който от 2010 г. е лидер на ГЕРБ, ще продължи да я оглавява и през следващите четири години.

Новото-старо ръководство

По време на Националното събрание Борисов беше номиниран отново за лидерския пост от двамата си заместници в партията - Томислав Дончев и Даниел Митов. Бившият вицепремиер от третото му правителство заяви, че предлага за председател отново Борисов, защото на ГЕРБ са необходими "опит, сила и лидерство". Митов пък изтъкна, че в такива сложни времена "армията се обединява около генерала си".

В същия стил - че "по време на война командирите не се сменят", Борисов им върна жеста, като предложи Дончев и Митов отново за свои заместници. Постовете си в изпълнителната комисия на ГЕРБ запазиха и досегашните членове на тясното ръководство на партията.

Това са кметовете на София, Бургас и Стара Загора - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров, бившият председател на парламента Цвета Караянчева, бившият социален министър Деница Сачева, бившият здравен министър Костадин Ангелов, областният координатор за София Тодор Кръстев, местният председател на партията в Силистра Тодор Тодоров и бившият кмет на Пловдив, сега депутат, Иван Тотев. Въпреки че в изказването си пред делегатите бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви желание да се пенсионира, той също запази поста си в ръководството на ГЕРБ. В изпълнителната комисия остана и Илтер Бейзатов, син на спорния бивш директор на Североизточното горско държавно предприятие Бейзат Яхя.

С поста си в ръководството на ГЕРБ по нейно желание се раздели единствено бившият председател на парламентарната група от 44-ото Народно събрание Даниела Дариткова, която отказа да бъде номинирана за депутат на последните парламентарни избори. На нейно място Борисов предложи депутата Делян Добрев.

По подобие на лидера ръководството също беше избрано с пълно мнозинство от 932 гласа "за" и само един "въздържал се".

Машините са виновни за провала на ГЕРБ

Борисов не направи отчет за дейността на управляваната от него партия през последните четири години. Вместо него доклада от името на ръководството на ГЕРБ прочете кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му, въпреки че партията е в опозиция, членската й маса се е увеличила с малко повече от 500 души и вече наброявала 98 567 активисти. Тодоров изброи победите на ГЕРБ на европейските, местните и парламентарните избори през април, а за загубите на двата извънредни вота през юли и ноември прехвърли вината на "машинното гласуване" и "натиска върху местните структури на ГЕРБ от полицията".

Изказванията в залата изобилстваха от критики към сегашните управляващи. Вежди Рашидов заяви, че в "тежка криза е целият български народ, а не ГЕРБ". "ГЕРБ нито се намравунчи, нито се раздели. Г-н премиер, качвайте се отново на коня и си поведете партията", призова той.

Делегатите гласуваха и декларация, в която беше записано, че "България се управлява от правителство и управляващо мнозинство, които нямат програма, кадрови потенциал и адекватни цели", като управляващите са наречени "коалиция на омразата". В няколко точки с документа се възлага на изпълнителната комисия на ГЕРБ и парламентарната група да работи за ново управление на страната, да се сформират екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление, да се изгради постоянно действащ предизборен щаб, който в кратък срок да подготви стратегия за явяване на предсрочни парламентарни избори.

Борисов: Много искаха да ме сменят

В изказването си, след като беше преизбран, Борисов заяви, че първоначално не бил съгласен с част от текстовете в декларацията, но "изказванията на съпартийците му го убедили да не се съпротивлява". Единият текст по думите му бил констатацията, че "ни управлява коалиция на омразата". Такова определение в изказването си използва и Томислав Дончев. "Защо, бе, Томи, защо трябва да ни мразят. Половината от тях бяха на заплата в кабинета на Румяна Бъчварова. За кое да ни мразят - че са яли бял хляб по време на управленията на ГЕРБ? Какво им направихме, че да ни мразят", запита (се) Борисов. Бившият премиер каза и че сигналът за подкрепа на оставката на бившия министър на отбраната Стефан Янев се е разчел в партията "по много лош начин". "Едва ли не, че искаме да подкрепим по някакъв начин това управление. И затова се съгласих с изречението за създаване на национален щаб и предсрочни избори, защото в този парламент няма нищо друго освен четворна коалиция, която се бори само за постове и пари", заяви Борисов.

Той отправи и конкретни критики към вицепремиера Корнелия Нинова, която на няколко пъти заяви, че има спекула с цената на олиото, като обвини управляващите, че извършват държавна спекула с цената на тока, който се произвежда в България. След това заяви, че БСП не са опонент на ГЕРБ, защото" са ги побеждавали на много избори".

Без да споменава имена, Борисов обяви пред делегатите, че "много искали да го сменят" като лидер на ГЕРБ. "Много им се щеше дворът да остане без овчарско куче и се направиха много опити", каза той и благодари на хората от ръководството на партията. "Още имате нужда от мен. Много са подли, много са зли още... дет се вика, имате нужда от куче", заключи накрая Борисов.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    "Борисов: Много искаха да ме сменят"
    Ами, нека да си го държат. Така няма никаква опасност някой да се подведе и да реши, че и ГЕРБ може да бъде допуснат до властта. Не мога да не отбележа обаче точното му попадение за кучето - той наистина не прави нищо друго, освен от време на време злобно да пролайлва. Той вече не може да говори нормално, само лае.

    Нередност?
  • 2
    wao16469040291106572 avatar :-|
    Mariana Balakchieva

    Хляб и сол е добро решение както за слабаците, така и за червеите и прегрешилите. Безкомпромистността в партийността е "величие" и безпардонността и наглостта са нейният език.

    Нередност?
  • 3
    wao16469040291106572 avatar :-|
    Mariana Balakchieva

    Понякога скромна усмивка, представена да изглежда по друг начин от "взискателната аудитория", прави някого да изглежда като пълен идиот; (итал. "imbranato")

    Нередност?
  • 5
    wuv171107381 avatar :-|
    wuv171107381

    Един от видовете овчарски кучета е т. нар. “Овчарски диригент” или “параторе”, обикновено вълчист, посветен на управлението на добитъка. Ако Борисов случайно се изживява като този вид, би било съвършено инфантилно и обидно за тези, които го преизбират единодушно.

    Нередност?
  • 6
    uri26589456 avatar :-?
    Alexander Alexandrov
    • + 1

    Как да нямат нужда от овчарско куче,нали са овце!

    Нередност?
Нов коментар