🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Полицейска кола отвежда бившия премиер към някой от арестите в София
Полицейска кола отвежда бившия премиер към някой от арестите в София    ©  Bulfoto

Арестът на Борисов: Най-важните събития и коментари до момента

Бившият премиер, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа по разследване за изнудване, прокуратурата вече е уведомена и тя ще работи по него

Полицейска кола отвежда бившия премиер към някой от арестите в София    ©  Bulfoto
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на премиера Севделина Арнаудова бяха задържани в четвъртък вечер по разследване за изнудване. Задържането е за 24 часа в условията на проверка по неотложност, като в петък по обяд бе информирана прокуратурата, която следва да реши дали да повдигне обвинения и да поиска постоянен арест. Първоначалната информация за разследване по злоупотреби с евросредства, което би било от компетенцията на Европейската прокуратура, засега не е потвърдено.

Операцията обаче се проведе в момент, в който на посещение в България бе европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя обяви, че има постъпил рекорден брой сигнали от България, по които се работи и са образувани 120 разследвания.

"Капитал" следи на живо как се развива ситуацията. По-надолу може да видите основните събития от този сюжет, подредени хронологично, като най-отгоре са последните.

13:00

Българската прокуратура ще работи по разследванетo, определен е наблюдаващ прокурор

Разследването срещу Борисов, Горанов и Арнаудова е за изнудване в периода 2014 г. - декември 2019 г. Софийската градска прокуратура е била уведомена днес по факс от разследващ полицай от Главна дирекция "Национална полиция", че вчера е образувано досъдебно производство и са извършени първи действия по разследване - разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания. Уведомяването за него, както и посочената правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение, съобщават от държавното обвинение. Така на практика по разследването ще работи българската прокуратура. До обяд от Софийската градска прокуратура посочват, че делото не е постъпило при тях.

Вече има назначен наблюдаващ прокурор, каза пред "Нова" Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура, без да посочи името му.

11:20

Европейската прокуратура потвърди за акция в България

"Има акция, но не можем нито да потвърдим, нито да отречем за арести. На по-късен етап ще има съобщение за случая", заявява пред "24 часа" Тине Холевьот, говорител на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. МВР снощи съобщи (но в последствие съобщението бе свалено от сайта на ведомството), че арестите са във връзка със злоупотреба с евросредства, но по-късно адвокатът на Борисов заяви, че лидерът на ГЕРБ е задържан по текст от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване. По думите на финансовия министър акцията е по сигнала на Васил Божков.

09:50

Асен Василев: причината за акцията е ощетяване на бюджета с 556 млн. лв

"Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците". Това каза по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова снощи вицепремиерът Асен Василев в Народното събрание.

9:40

Малоброен протест в подкрепа на Борисов се събра пред МС и пред партийния дом, както бе обявено още снощи, с начален час 9 ч. Много от присъстващите са функционери на ГЕРБ - бивши министри, кметът на Пловдив Здравко Димитров, общински съветници и други публични поддръжници на партията.

По-късно късно към протеста се присъединиха и депутатите на ГЕРБ, които напуснаха сградата на парламента след скандал с председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Протестът се премества пред МВР и финансовото министерство.

09:30

Кирил Петков потвърди, че е дал показания

Премиерът Кирил Петков потвърди, че е дал показания във връзка с разследването срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше арестуван вчера. Петков разпространи кратко видео, в което коментира ситуацията.

"Действията на МВР показват, че никой не е над закона в България. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания. В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура и дали ще застане на страната на българския народ ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат спрямо законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени", казва Петков в записа.

08:40

Съпругът на Арнаудова потвърди за джипа от "Аркад", бил му служебен

Съпругът на арестувана снощи пиарка на премиера Севдалина Арнаудова - Делян Димитров потвърди, че в дома им има джип на компанията "Аркад", която строеше "Балкански поток". Тази информация се разпространяваше неофициално снощи. Димитров обясни, че "когато приключи проектът, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, за да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите в страната. Така и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги ползваме, не знам каква е тази бомба", каза съпругът на Арнаудова. Той се оплака от начина, по който били извършени обиска и ареста. Разследващите дошли в дома им, докато вечеряли с осемгодишната им дъщеря, която се разстроила. Иззели няколко стари мобилни устройства, флашки и пари в брой - евро, долари и рубли, които по думите му останали от командировки.

01:40

Адвокатът на Борисов: Европрокуратурата не участва в акцията

Адвокaтът на Борисов Менко Менков обясни, че Борисов е задържан по сигнал на гражданското сдружение "БОЕЦ" от декември до вътрешния министър и като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване. Не е посочено обаче кое е изнудваното лице, кога и как е станало това, каза адвокатът. Европейската прокуратура не участва по никакъв начин в тази акция, не се твърди за никакви евросредства, твърди Менков.

23:30

Привърженици на Бойко Борисов се събраха и пред ГДНП

Бивши министри от правителствата на ГЕРБ и активисти от партията се събраха пред входа към сградата на Главна дирекция "Национална полиция" в София, за да протестират срещу задържането на някогашния премиер.

Те скандират възгласи, които да окуражават Борисов (в случай че той ги чува) и планират протести пред сградата на Министерския съвет утре. Бившите министри Костадин Ангелов и Деница Сачева призоваха съмишлениците на ГЕРБ, на които им е мила демокрацията, да се съберат на мирен протест пред МС в петък в 9 часа.

22:40

Бойко Борисов вече е официално арестуван

Според репортерката на bTV Канна Рачева бившият премиер вече е отведен в ареста на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Тя цитира неговия адвокат Менко Менков, според когото там официално му е връчена заповед за полицейско задържане за срок от 24 часа. След изтичането им задържането може да се удължи до 72 часа само с разпореждане на прокуратурата. Ако става въпрос за престъпление от компетентността на европейската прокуратура, искане за постоянен арест трябва да се отправи към Специализирания наказателен съд.

Пак от думите на адвокат Менков стана известно, че досъдебното производство срещу бившия премиер е с днешна дата 17 март, но не му било казано за какво е.

22:10

Васил Божков твърди, че арестите са след негов сигнал и показания пред европейската прокуратура

Някогашният хазартен бос има предвид историята, която той разказа преди година и половина, след опита да бъде арестуван. Тогава Божков твърдеше, че в течение на няколко години редовно е давал подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов (общо според него около 60 млн. лв.), за да получава преференциално данъчно третиране. Повече подробности за твърденията му може да видите в този текст на "Капитал".

22:05

Четирима са задържани, според официалното съобщение на МВР

"В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават". Това гласи краткото съобщение на МВР, изпратено в 21:12 ч. В същото време пред "Капитал" Менда Стоянова каза, че при нея няма представители на полицията - нито е задържана, нито се извършва обиск.

22:00

Българската прокуратура не участва в акцията срещу бившите управляващи

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви, че държавното обвинение не е информирано за полицейската операция. По думите ѝ щом става дума за разследване по неотложност МВР има срок от 24 часа да уведоми прокуратурата. "Това, което зная, е от медиите - че става въпрос за европейски средства, каза Милева пред bTV. Ако разследването е за европейски средства комpетентна е европейската прокуратура, както впрочем се посочва и в съобщението на МВР.

21:40

Ръководството на ГЕРБ се събра пред къщата на Бойко Борисов в Банкя



Там са се събрали бивши министри от предишните правителства (които не са задържани) като Костадин Ангелов, Томислав Дончев. Пред къщата са и депутати (Тома Биков, Десислава Атанасова и др.), както и функционери от младежката организация на ГЕРБ.

21:30

Премиерът Кирил Петков коментира действията на МВР

В кратък пост във facebook той даде да се разбере, че е в течение на случващото се в момента:

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 4
    • + 18

    Нека герберския трол scubby се активира СЕГА!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 17
    • + 5

    До коментар [#1] от "linderoth":

    Не ми се пише драги. Да видим дали Борисов ще го изкарат жив от къщата. Вече всичко е възможно да се случи в тази държава :(

    Нередност?
  • 3
    realm_down avatar :-|
    realm_down
    • - 8
    • + 2

    Защо така удобно, точно преди посещението на джентълмена от САЩ?

    Нередност?
  • 4
    cmd29646730 avatar :-|
    cmd29646730
    • - 17
    • + 5

    Очевиден опит със зрелища да се отклони вниманието на народа от престъпното погазване на националните интереси от проамериканската марионетна власт!

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 3

    До коментар [#4] от "cmd29646730":

    Целта е съвсем друга :(. Да снимат Борисов с белезници и да пуснат репортаж и снимки по всички европейски медии как Борисов е арестуван за измами с евросредства. Така се приключва с един политик, който не иска сам да се отегли когато силните на деня му кажат както направи един Курц в Австрия например.
    България остава без овчарско куче :(

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 11

    Великолепен ход за отвличане на вниманието!
    Безотказен!

    Докато се хвърляме да си дерем очите едни другиго покрай бацевата шумотевица, не ракети и изтребители - Дръзки да свалят от музея и да го дадат на американ... пардон - на украинците с все гвардейския оркестър, ще мине абсолютно незабелязано.

    Нередност?
  • 7
    cmd29646730 avatar :-|
    cmd29646730
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#5] от "scuby":

    Борисов от доста време е приключил политик, но с подобен неадекватен ход най-много да го върнат. В случая целта е друга.

    Нередност?
  • 8
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "D-r D":

    То хубаво ход, ама за сметка на чичко Бойко. Вдигнаха го от софрата, да търка наровете в районното. Дано там попадне на Хора поне одеала да му дадат. Досущ като бай Тошо направо :)

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    A Грух, Ахмед... кога?.. Също Мавроди,...

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Абе не мисля, че би минало незабелязано. Ако предоставят военна помощ на Украйна, особено под формата на С-300, това ще е ясен разрив с линията на президента. Към момента оттеглянето на неговото доверие от кабинета би било смъртоносно. Предполагам, че за предоставяне на комплексите би трябвало да има решение на парламента, за което трудно биха събрали мнозинство по такъв въпрос или не необходимо такова решение?

    Чак дори Радев днес заяви, че справедливостта възтържествува при съдебно решение, а такова все пак липсва да напомня на по-възторжените гласове...

    Та ако в действителност това се прави с цел отвличане на вниманието от предоставяне на реална военна помощ към Украйна, мисля, че кабинетът вероятно върви към падане.

    Нередност?
Нов коментар