🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръководството на "Български пощи" беше сменено заради лошо управление

Вицепремиерът Калина Константинова ще назначи нови директори с конкурс, за да поемат възраждането на дружеството със 100 млн. лв

Вицепремиерът по ефективно управление заяви, че "Български пощи" е дружество, което "систематично и последователно е водено към фалит"
Вицепремиерът по ефективно управление заяви, че "Български пощи" е дружество, което "систематично и последователно е водено към фалит"
Вицепремиерът по ефективно управление заяви, че "Български пощи" е дружество, което "систематично и последователно е водено към фалит"    ©  Надежда Чипева
Вицепремиерът по ефективно управление заяви, че "Български пощи" е дружество, което "систематично и последователно е водено към фалит"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нещо не е наред с "Български пощи". Последният месец това стана особено видимо, след като мащабна кибератака (с вероятна руска следа), блокира работата на държавното дружество и почти всичките му дейности - от приемане на пратки до изплащане на пенсии. Това е само върхът на айсберга - през последното десетилетие дружеството върви устойчиво надолу, при това на бумтящ пазар, какъвто е куриерският.

Днес отговорният за дружеството вицепремиер по ефективно управление Калина Константинова реши да сложи край на досегашния модел на управление. Константинова обяви, че е поискала оставките на изпълнителния директор на дружеството - Деян Дънешки, както и на целия Съвет на директорите, който не е сменян в последните два мандата (или общо шест години).

Константинова възнамерява да проведе конкурси за избора на нови директори, а дотогава постовете ще се заемат от "млад екип" с опит в дигитализацията и информационната сигурност. Причината за това решение най-вероятно се крие и във факта, че от тази година "Български пощи" ще се превърнат в един от най-амбициозните проекти по Плана за възстановяване и ще трябва да се възродят срещу 100 млн.лв. като доставчик на всички държавни услуги в малките общини.

Тежко наследство

"Заварихме дружество, което благодарение на комбинацията от лош мениджмънт и държавно безхаберие отчита все по-главозамайващи загуби. За 2021 г. тя е 13 млн. лв, макар и в бизнес плана да е планирана 100 хил лв. печалба. Финансовите доклади показват, че и мениджмънтът не е полагал усилия да промени обстановката. Очевидно това решение е устройвало всички, защото директорският състав на практика не е бил променян последните шест години въпреки огромното текучество на служителите", заяви днес Константинова.

Загубата според отчета за 2020 г. е 4.5 млн. лв.

Вицепремиерът обясни, че на управленски позиции не бива да се държат хора, която "губят пазарен дял от пазар, който расте всяка година" - този на куриерски услуги. В дружеството има заети близо 9 хил. души, а офисите са почти 3 хиляди. Въпреки това, "Български пощи" има дял под 2% от общия и все още не доставя до врата пратки, като едва половината от пратките като цяло пристигат навреме. Показателно според нея е решението на ръководството да предлага услуга, от която няма финансова полза - печели 1 млн. лв от разнасянето на рекламни материали, но губи 5 млн. лв.

Управлението на дружеството обаче не е самостоятелно виновно, стана ясно на пресконференцията. Константинова упрекна и финансовото министерство на ГЕРБ в това, че е оставяло "Български пощи" недофинансирано и не се е възползвало от потенциала, който има. Тя даде пример, че за направените разходи през 2018 г. и 2019 г. дружеството е очаквало 36 млн. лв., които така и не са предоставени. "Къде са отишли остава загадка", коментира тя.

Кои са досегашните директори

Сегашният директорски състав е преназначен с мандат до февруари 2024 г. с решение на бившия транспортен министър Росен Желязков през февруари 2021 г. (два месеца преди изборите). В съвета на директорите остават почти същите хора - за изпълнителен директор е преизбран Деян Дънешки, а другите двама са Емилия Фачева и Валентин Асенов. Промяната е единствено с Асенов, който поема поста на Никола Шерлетов. Асенов е бивш кадър на Министерство на земеделието и Министерство на финансите, където е бил одитор и началник-отдел.

За независими членове на борда на "Български пощи" тогава са избрани Красимир Крачунов и Бисер Христов. Крачунов е бил ръководител отдел в Агенция "Пътна инфраструктура", а преди това и директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община. Христов пък има биография като контрольор на "ВиК Пловдив" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"Дали причините за тези и много подобни мениджърски решения са били за някаква лична изгода или чиста проба неспособност за справяне със ситуацията предстои да разберем. Но при всяко положение това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на пощите", заяви Константинова.

Надеждите са в Плана за възстановяване

Сега ще бъде назначен временно изпълняващ дейността "млад екип", с богат опит в управлението на тежки процеси, международен опит в дигитализцията и фокус върху информационната сигурност, по думите на Константинова. Ще бъдат обявени и конкурси, с които да се търсят новите директори на държавното дружество.

Промяната се случва в навечерието на големия проект по Плана за възстановяване и устойчивост, който предвижда инвестиции на стойност 102 млн. лв без ДДС предимно в дигитализацията на пощите, ремонти, вкарването на нови услуги, вкл. базови медицински услуги. Проектът на практика ще превърне дружеството в център на държавността в много по-малки общини, където пощенските офиси ще предоставят на практика всички административни услуги, както и много разплащателни.

"За "Български пощи" се заговори изобщо едва когато заявихме, че имаме план за тяхното обновяване и че те са основен приоритет на това управление. Целта ни е да ги обновим, дигитализираме и да ги превърнем в единен център за административно обслужване. Преди нашата намеса никой не си беше помислял някога да включи "Български пощи" в Плана за възстановяване", коментира Константинова.

Четете в тазседмичния брой на "Капитал", както и на сайта подробности за планираната трансформация.

Кибератака с руска следа

Председателят на ДАНС Пламен Тончев и IT експертът - съветник на Константинова, Васил Велчев, споделиха, че кибератаката носи почерка на руските служби. Приликата е, че всички инструменти, с които работи вирусът, били компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация. Все още не се знае кога всички блокирани услуги ще бъдат възстановени.

Тончев обаче сподели, че "Български пощи" не фигурира в постановлението на Министерски съвет от 2009 г. като " стратегически обект" и не е в компетенциите на ДАНС, но сега службите съдействат в екип с електронното министерство.

А вицепремиерът по ефективно управление обясни, че голяма част от средствата, които ще дойдат по Плана за възстановяване, са насочени към дигитализацията на "Български пощи", която върви заедно с информационната сигурност.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Чегъркаш ли, Събев, чегъркаш ли?..

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-P
    .........
    • - 1
    • + 2

    Защо ли ми се струва, че предвид тежестта в посочения план за възстановяване рано или късно щеше да се посегне на мениджмънта?

    Все пак създадоха цяло министерство на нещо си и прехвърлиха пощите към него, тъкмо да няма и явен конфликт на интереси на министъра на транспорта.

    Отново смели приказки, гръмки пресконференции и ...о... уволнения. Май някой преповтаря трикчетата на министър председателчето с ББР...

    Трудно може и да се очаква повече от "development economist" като тази пищна дама, която се е занимавала основно с НПО дейности. Няколко години при Саша Безуханова в Move.bg. Няколко години "предприемачески инициативи" в Америка за България. Две години Chief Sales Officer в Logsentinel с пиков оборот от 121 х. лева. А, да, в същото стартъпче участваше и министърчето на кибер нещо си Божи Божанов. Да не забравяме и стинтовете като съветник на Просто Киро, както и преди това около първото служебно на Плевнелиев и впоследствие съветничество около Бъчварова, където дейно е участвал и Божи,бе.

    Общо взето, хартиена биография с повече опит в писане на становище и съветване из НПО-та, отколкото реален бизнес или организационен опит, който да има въобще някакъв потенциал за транслитерация в ефективно управление на каквото и да е било, камо ли пък аналогова организация като БП.

    А това си пролича сериозно и от самата пресконференция. 2% дял на куриерските услуги. Ами БП никога не са развивали куриерски модел на работа. Бръщолевеше за 80 млн финансиране, но всъщност това се отнася до предоставяне на субсидирани услуги. А като заговори за руската връзка вече стана тотално смешно.

    Промяната направи куп смели заявки, но до момента виждаме основно декларативни глупости и явни опити за овладяване на структури с предостоящи значителни предназначени средства. Нито видяхме прозрачност, извън частичното разбиране, че да излезнеш по ТВ, да направиш пресконференция в която да обясниш кой за какво е виновен и накрая просто да уволниш някой. Нито пък седнаха да обяснят един път каква програма имат, какъв екип ще я имплементира, как ще се отчитат и тн. Единственото упражнение по словоблудство е това колко зле са нещата, какво са заварили, как трябва да махнем Гешев и тн. Демек, на невероятно брандираната промяна й отне около нула време за да заприлича на всеки един новодошъл субект във властта в България. Кал по предишните до дупка, пресконференции и дела нула.

    Съжалявам, но дори при толкова ниската летва, която оставиха Герб, е абсурдно да формираш основния си екип на база приятелства и с кой пиеш кафе докато си подавате кифличките с чия на "Вечери за наивници" в Move.bg, а не на база на някакъв релевантен опит и качества. От 10 министъра от квотата на ПППП, 6 изглежда са близки приятелчета точно по тази линия.

    За съжаление милиардите, които ЕС изля в програми за иновации и стартъпи не произведоха кой знае колко иновации, но пък сламени фигурки като ешелона на ПППП/ДБ бол...

    Нередност?
  • 3
    dunedanetz1 avatar :-|
    dunedanetz

    До коментар [#1] от "dobadoba":

    всичко трябва да се изчегърта, до основи.

    Нередност?
  • 4
    sutura avatar :-(
    Sutura
    • + 1

    Много ми се иска, да "спасят" бг пощите. Има много смисъл в тях, и не говоря за разните търговци в ОЛХ-а за които има само Еконт и Спийди. Всичко за чужбина, ибей, етци, китайчетата от алиекспресс и т.н минава през тях, или поне е най-евтиният вариант. На запад през пощите се осъществява цялата кореспонденция на държавата с гражданите като това включва и системата им за дигитален подпис. А и банките изпращат картите и пин кодовете по пощата, но у нас това е невъзможно?!? (или поне така се твърди както обикновено).

    +1 за мнението по-горе. Поредният кръг МЕГА обещания, уволнения...достатъчно е само един управляващ да отиде да един офис в т.н провинция да си получи едно китайче от алиекспреса и да види в какви условия и за какви пари работят служителите в системата на БГ пощите. Направо е трагедия, без да си измислям: матрични принтери, чисто разкапана среда визуално....по едно време дадоха на концесия и функциите на БГ пощите (примерно в Бургас има доста новички офисчета) защото държавата има нужда и посредник там? Значи БГ пощи с посредник и комисионна, тол система-> посредник и комисионна, злато->посредник и комисонна и т.н.

    Нередност?
Нов коментар