"Изтезания по поръчка". Български съд реши да предаде на Русия противник на войната в Украйна

Случаят с руснака Алексей Алчин показа, че макар да не признава системата на международното право, Русия продължава да преследва противниците на Путин, като използва трансграничното правно сътрудничество

Алексей Алчин - скрийншот от видеото, на което изгаря руския си паспорт
Алексей Алчин - скрийншот от видеото, на което изгаря руския си паспорт
Алексей Алчин - скрийншот от видеото, на което изгаря руския си паспорт
Алексей Алчин - скрийншот от видеото, на което изгаря руския си паспорт
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналия понеделник варненският Окръжен съд разреши на първа инстанция екстрадирането на руския гражданин Алексей Алчин, поискано по обвинение в данъчни престъпления в родината му. Той е обвинен в укриването на данъци в размер на 282.5 млн. рубли., или около 5 млн. долара. Алчин живее в България от 2017 г., а на 26 февруари т.г. публично изгори руския си паспорт по време на протест срещу войната Русия в Украйна. Два месеца по-късно Руската федерация го обяви за издирване чрез Интерпол, а след това поиска и екстрадирането му. Няколко аналогични случая от последните месеци показват, че режимът на Путин е превърнал в наказателна практика процесите за данъчни престъпления срещу свои противници.

Веднага след произнасянето на присъдата в полза на искането за екстрадирането на Алексей Алчин с "Капитал" се свърза Генадий Гудков. Той е политик, опозиционер, пенсиониран полковник от Федералната служба за безопасност на Русия, който от 2018 г. живее във Варна. Гудков е и председател на сдружението "Свободна Русия", което създава в началото на т.г. преди началото на войната в Украйна.

"Конвейер" за екстрадиции"

"В нашето сдружение "Свободна Русия" членуват около 1000 души, които са противници на войната в Украйна и Путиновия режим, каза Гудков. По действащото в момента законодателство на Русия те вече са углавни престъпници. Всички хора, които ходят на антивоенни митинги, критикуват Путин, издигат лозунги "Не на войната" или просто помагат на украински бежанци, всички те от гледна точка на путинския режим са углавни престъпници. Ако сега Алчин бъде предаден на тази унищожителна система, то под ударите ѝ по-нататък ще попаднат хиляди хора, потърсили спасение от нея в България. Ще бъде създаден "конвейер" за екстрадиции", каза още Генадий Гудков.

Според него след 2019-2020 г. България се е оказала убежище за много руски политически имигранти. "В момента в Русия са затегнати всички гайки, обяснява Гудков. Отнети са всички права и свободи, унищожени са правосъдието, обществените механизми за делегиране и отнемане на властта, изборната система, започнаха репресии срещу всички противници на режима - граждански активисти и хора, занимаващи се с проблемите на екологията, унищожени са всички опозиционни средства за масова информация в Русия, абсолютно всички. В Русия убиват опозиционни журналисти, каза още той. За да могат хората в България да разберат какво става в Русия, трябва да знаят, че в момента там може да се получи присъда лишаване от свобода за всичко, включително за раздаването на безплатни копия на абсолютно легално издадения роман на Джордж Оруел "1984". В Москва доброволци раздаваха тези томове и получиха присъди по осем години затвор за това."

Непобедимата система

Седмица преди съдебното заседание от миналия петък, в което бе дадена "зелена светлина" за екстрадирането на Алексей Алчин, той публикува във фейсбук предисторията на събитията от последните дни.

Според отразеното там през 2015 г. дружеството за изкупуване на скрап с цел добив на ценни метали, което управлява, започва да получава настоятелни запитвания от данъчните служби за осигуряване на документи и информация, които продължават цяла година. През това време дружеството е подложено на проверки и обиски, като в същото време представители на силови структури неофициално обещават да окажат съдействие при решаване на тези спорове с данъчната служба и Федералната служба за сигурност, но срещу огромни суми, възлизащи на десетки милиони евро. "След многобройните опити да оспоря техните претенции по законен съдебен път разбрах, че започналият веднъж процес на монополизиране на пазара не може да бъде спрян и в крайна сметка негова жертва ще стана и аз", написа Алчин.

В края на 2016 г. той получава информация за това, че има риск силовите структури да го притиснат посредством инкриминиране на данъчни задължения и независимо че притежава документи, които потвърждават, че към този момент не дължи нищо на фиска. Не вижда начини, по който би могъл да пребори системата, и е принуден да напусне страната.

Паспортите горят

През следващите две години Алексей Алчин няколко пъти се връща в Русия, но през 2018 година срещу него е заведено дело за укрити данъчни задължения. Подложени на натиск, адвокатите, към които се обръща още преди емиграцията си, отказват да го представляват, а самият той не получава никакви призовки за съдебните заседания. Всички те са провеждани без негово участие и знание. Така не след дълго от обвиняем се превръща в осъден за нещо, което твърди, че не е извършвал.

Според Генадий Гудков делото е било започнато с цел Алчин да не може да се върне в Русия, за да защити бизнеса си. "При това положение още първия път, когато би се опитал да се върне в Русия, той щеше да бъде арестуван още на граничния пункт", казва той.

На 26 февруари - два дни след началото на войната в Украйна, Алексей Алчин публично изгаря руския си паспорт по време на протест във Варна и заема категорична антивоенна позиция.

"През това време Русия е напуснала Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека, Организацията за правата на човека към ООН, казва Генадий Гудков. С други думи - в момента Русия е извън системата на международното право, но независимо от това продължава да преследва политическите противници на Путиновия режим, като използва каналите на международното правно сътрудничество."

По този начин в края на май т.г. Русия иска чрез Интерпол задържането на Алчин, а България веднага изпълнява това искане още в началото на юни, но след няколко дни той е пуснат под домашен арест. "За съжаление господин Алчин не е оценил степента нито на риска, който поема, нито на заплахата, която е надвиснала над него, казва Гудков. Така той продължава да участва в антивоенни кампании до юли месец, когато сътрудници на руското посолство София сами отиват в българската прокуратура с пакет документи за неговата екстрадиция. Това става на 15 юли, а седмица по-късно във формално съответствие с международните процедури българската прокуратура инициира разглеждане на иска за екстрадиция на Алчин."

На 1 август той отново е арестуван, но този път вече в рамките на делото за екстрадирането му. И точно тук според Генадий Гудков започва "най-интересното".

Изтезания, разпити, дори убийство в затвора

България членува във всички международни организации, защитаващи правата и свободите на гражданите. Страната ни е подписала всички международни документи, които предвиждат в случаи на дела за екстрадиране съдилищата да разглеждат всички страни на проблема, в това число политическите.

"У мен обаче остана впечатлението, че съдията по делото е напълно ангажиран с режима в Русия, казва Генадий Гудков. Твърдя това, защото той отказа разпит на свидетели на защитата - аз и Евгений Чупов - руски журналист, също избягал в България от преследване в Русия. Това, което ние искахме да обясним, бяха рисковете след евентуалната екстрадиция на Алексей Алчин в Русия. Рискове от изтезания, разпити, дори убийство в затвора Съдът обаче отказа да ни разпита."

В хода на делото съдията обявява, че той изобщо няма да разглежда политическата страна на случая, а само това, което е обект на материалите, предадени на българските власти от руската прокуратура. "Така обаче се създава опасен прецедент на сътрудничество между съдебните системи на България и режима на Владимир Путин в Русия, казва Гудков. Това, което българският съд в момента прави, е да изпрати господин Алчин на изтезания, на издевателства, които биха могли да доведат дори до смъртта му, прикривайки това зад екстрадиция във връзка с данъчно престъпление. Това говори че тук, в България, путинският режим има много сериозна поддръжка", твърди Генадий Гудков.

"Как го искаш, шефе?"

По време на разговора за "Капитал" той разказа, че в Русия отдавна действа система за "изтезания по поръчка". По данни на правозащитника и основател на проекта Gulagu.net Влади́мир Осе́чкин в руските затвори това е доходоносен бизнес. Става дума за следното:

Дадена силова структура дава поръчка за изтръгване на определена информация от затворник или просто за отмъщение. Практически във всички затвори и затворнически колонии колонии има групи от затворници, надзиратели и администратори, които получават парите и извършват изтезанията, които заснемат, за да се отчетат за свършената работа. По този начин те заработват солидни средства. Всичко това е доказано със снимки и видеозаписи, които Осечкин е събрал в хода на работата по проекта си.

"Ето така Путин създаде система от фашистки затвори - от концентрационни лагери, в които върху хората се извършват различни експерименти, не се шегувам, казва Гудков. По тази причина в руските наказателни колонии непрекъснато има бунтове - десетки в рамките на всяка година. Десетки затворници режат вените си в знак на протест, за да привлекат вниманието към ужасните условия за излежаване на присъдите. Ето там изпраща г-н Алчин съдията от варненския Окръжен съд. Не го знае ли? Не иска ли да го знае? Аз мога да организирам за всички съдии във Варна гледане на видеа от разпити в руски затвори. Ако това е нужно, за да се разбере какво се случва там, аз съм готов да помогна!"

В момента тече седемдневният срок, в който защитата на Алексей Алчин може да обжалва решението на варненския Окръжен съд за екстрадирането му в Русия. След това второинстанционният съд има десет дни, за да насрочи дата на заседанието си. Така то може да се състои най-рано на 22 август. До тогава Алчин остава във в ареста на варненския затвор.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 6

    Отново България ще се "прочуе" по света с поредния резил.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • - 7
    • + 1

    И кво: да се закрие съда ли?
    Защото съдията е отсъдил по закон, а не по политцелесъобразност?

    Нередност?
  • 3
    ouy16430522211099364 avatar :-@
    Dora Apostolova
    • + 1

    Какъв закон? Може ли да цитираш закона? В България няма закон който да повелява връщане на руски граждани по искания на Путин в Русия за това ,че са против неговия режим.
    Решението на българския съд е политическо, в услуга на управляващата в България смесена руско-българска олигархия на партиите БСП, СДС, ГЕРБ и малки слуги- ИТН, ПП, Възраждане, намираща се под предводителството на Путин.
    Причината е ,че и след 30 години демократичен преход , продължаваме да нямаме независима от политическата влас съдебна система, която да работи за обществото в съблюдаване на конституцията и демократичните правила за свобода на словото и право на инакомишление, продължават да ни управляват комунисти и да прилагат тяхното старо мислене, без разбиране за демокрация и правова държава. Не случайно ЕС ни сочи за най бедната държава в Европа управлявана от посткомунистическа мафия.
    Може ли да отговориш, защо Финландия и Швеция не се огънаха на исканията на Ердоган да му предадат кюрди живеещи там от ПКК? Защото те си имат прарова държава с незивасима от политическата власт съдебна система, която не позволява прегазване на конституцията и нейните демократични правила, превърнали се в ценности на техните общество.

    Нередност?
  • 4
    ouy16430522211099364 avatar :-@
    Dora Apostolova

    Българският съд продължава да действа по старому, с дъх и мирис на време комунистическо в слугинаж на Москва. И се оправдава с "изпълнение на закона". Какъв закон, на Русия или България? Българския съд трябва да се изпълнява само българската законодателство. В българската законодателство няма закон който да повелява връщане на руски граждани по искания на Путин в Русия за това ,че са против неговия режим.
    Решението на българския съд е политическо, в услуга на управляващата в България смесена руско-българска олигархия на партиите БСП, СДС, ГЕРБ и малки слуги- ИТН, ПП, Възраждане, намираща се под предводителството на Путин.
    Причината е ,че и след 30 години демократичен преход , продължаваме да нямаме независима от политическата влас съдебна система, която да работи за обществото в съблюдаване на конституцията и демократичните правила за свобода на словото и право на инакомишление, продължават да ни управляват комунисти и да прилагат тяхното старо мислене, без разбиране за демокрация и правова държава. Не случайно ЕС ни сочи за най бедната държава в Европа управлявана от посткомунистическа мафия.
    В момента Финландия и Швеция , във връзка с тяхното членство в НАТО са шантажирани от Ердоган да му предаде кюрди от ПКК живеещи в тези страни. Но Финландия и Швеция не се огънаха на шантажа на Ердоган да му предадат кюрдите, защото те си имат правова държава с независима от политическата власт съдебна система, която не позволява прегазване на конституцията и нейните демократични правила, превърнали се в ценности на техните общества.

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 2

    И как така Цветан Василев още си е в Белград... а крадократи като Свиню и Божков .. не са никак преследвани и екстрадирани... обаче апийзваме Путлеристите...
    Съдебната ни система е така конструирана, че няма много множествено с общ морал, справедливост и чистоплътност...

    Нередност?
  • 6
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • + 2

    До коментар [#5] от "Da be.. da..":

    Цветан Василев е поставено лице на олигарха Бойко Борисов, който е бивш комунист, подвизавал се сред последния елит на БКП, от тези комунисти във висшия ешалон на БКП които се префасонираха за една нощ от "борци срещу капитализма" в едри неолиберални капиталисти под мъдрото ръководство на по-големия брат на БКП- КПСС с водеща роля в бившия комунистически лагер. Те внесоха в България неолибералния капиталистически модел на Путинова Русия и по този начин отвориха вратите на България за нахлуване на руския олигархичен капитал, използвано от диктатор Путин задкулисно да манипулира и определя външната и вътрешна политика на България.
    За това сега Ц.В. е криен в Сърбия- страна плътно свързана с руските олигархични капитали, елитът произлязъл също от бившия комунистически елит и най важно- нечленка на ЕС и Интерпол, за да не може Темида да го достигне, заедно с кукловодите му....
    Ето моята статия по въпроса за КТБ , Борисов, Пеевски и Цветан Василев: "Истината за КТБ. Борисов и Пеевски са отдавна в съюз" https://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/ot-facebook/5054-5054

    Свинко и Божков са олигарси, започнали с начален капитал на първата олигархична капиталова групировка създадена от БКП/БСП -"Мултигруп",също принадлежат към последния елит на БКП.

    Всички горе изредени олигарси са продукт на новата неолиберална капиталистическа система, с която БКП, с официален политически курс , след 1989 г , смени своята стара система"социализъм", старият комунистически елит формира новия капиталистически елит и така остана на власт.
    Ще ти препоръчам за четете моя материал " Как глобализацията превърна комунистите от борци срещу капитализма в едри капиталисти" https://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4961-4961

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Този човек е направил много сериозна грешка. Сега е редно да се укрие от българското беззаконие и да избяга в някоя Европейска държава, където правораздаването работи.

    Нередност?
  • 8
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811

    И коя ще да е тази европейска държава, където правораздаването работи, че не се сещам?! Нали във всички тях въведоха безумни принудителни „мерки” заради организираната от частната бигфарма психопандемия и тормозеха хората със задължителни „маски”, „дистанции”, „карантини” и „ваксини”, включително безапелационни санкции?! Нали във всички тях бедните хора са принудени да ядат фалшиви „хранителни” продукти, пълни с глюкозофруктозен сироп, антибиотици, консерванти и всякакви вредни добавки, които сриват имунната им система, а когато ги нападне диабет, рак или някакво възпаление, ги „лекуват” с фалшиви „лекарства” и няма държавна система, която да защити правото им на достоен здравословен труд и достоен здравословен живот?!

    Нередност?
Нов коментар