🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Военното министерство купува високопроходими линейки за 8 млн. лв.

Поръчката е публикувана в последния работен ден на старото правителство и не е прекратена от новото ръководство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на отбраната (МО) ще купи 51 нови високопроходими линейки, както и още 2 с нормална проходимост, като се очаква автомобилите да бъдат доставени до 8 месеца след като се сключи договорът, става ясно от пусната от ведомството открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Тя е публикувана на 1 август - в последния работен ден на министъра на отбраната Драгомир Заков, а крайният срок за подаване на оферти е 29 август.

Стойността на поръчката по двете обособени позиции е 7.9 млн. лв. без ДДС, като от тях 7.6 млн. лв. са предвидени за високопроходимите линейки, а малко под 300 хил. лв. за другите две. Така, цената за единична бройка линейка е около 150 хил. лв.

Защо военни линейки

Линейките са предвидени за военни формирования из страната и регионалните болници към ВМА - Варна, Пловдив, Сливен, Плевен, някои от които изискват високопроходими автомобили заради района, в който се намират и който обслужват.

Договорът ще е рамков, като ще включва освен доставка на автомобилите и последваща поддръжка и обслужване. Линейките, които ще бъдат закупени, следва да са произведени не по-малко от 12 месеца преди датата на доставката, да са ЕВРО 6 и без изненада стои изискването за зелен цвят на превозните средства.

Целта на закупуването на тези автомобили е да се повиши медицинската осигуреност и възможността за медицинска евакуация. Това е и част от един по-голям проект "Развитие на способност за медицинска евакуация" със срок за изпълнение до 2030 г.

Втори опит

Според данните в електронния регистър на обществените поръчки такива автомобили не са купувани поне от 2017 г. насам. Едва през 2011 г. е извършена пълна подмяна на автопарка на министерството, в това число и на санитарни автомобили.

Последната поръчка е с възложител самата Военномедицинска академия (ВМА), като самостоятелен разпоредител с бюджет, а не МО, и е от юни т.г. Има две подадени оферти - от специализираната в доставка на техника компания "Екселор Холдинг груп", която участва и в търга за електробусите в София, и от "София франс ауто" - официален вносител на "Пежо" и "Опел". Предстои отваряне на ценовите предложения и класиране на изпълнителите.

През 2021 г. също е направен опит за закупуване на 2 линейки от ВМА и е била проведена друга поръчка, която обаче е прекратена. Причината е, че единственият участник - "Автомотор корпорация", генерален вносител на "Ситроен", се отказва, въпреки че е избран, поради затруднените доставки на електронни компонентни за автомобилите.