🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След избора на Вежди Рашидов: какви са шансовете за правителство?

Бившият министър на културата от първото и второто правителство на Борисов получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, и "Български възход"

Изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е силно компромисен
Изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е силно компромисен
Изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е силно компромисен    ©  Юлия Лазарова
Изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента е силно компромисен    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След три дни безуспешни опита депутатите най-после успяха да се обединят около фигура, която да застане начело на парламента. За председател на 48-ото Народно събрание беше избран Вежди Рашидов, който, като най-възрастен депутат, водеше тържественото заседание при откриването на новия парламент. Сега Рашидов получи подкрепата на депутатите от четири политически сили - ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и с мнозинство от 139 гласа беше избран за председател на Народното събрание.

Изборът на Рашидов, който е депутат от ГЕРБ, стана след множество неуспешни гласувания на излъчените от пет политически сили кандидатури за поста (само "Демократична България" и "Български възход" нямаха номинации), съпътствани от оттегляне на кандидати и номиниране на нови, безкрайни почивки по време на пленарното заседание и безплодни разговори в рамките на председателския съвет, в който участват лидерите на седемте парламентарни групи в Народното събрание.

Тази ситуация заплашваше да доведе до пълен блокаж на законодателния орган и дори до конституционна криза, защото без да има избран председател новият парламент на практика не може да се конституира и да започне работа.

Компромисният избор

Изборът на Рашидов на председателския пост може да се определи като силно компромисен и като начин да се отпуши работата на парламента. Още повече, че съгласие за този вариант между ГЕРБ, ДПС и БСП имаше още в четвъртък, но Рашидов оттегли номинацията си в опит да даде още един шанс да се стигне до съгласие за друг кандидат. Последните гласувания обаче показаха, че нито една от парламентарно представените партии не е склонна да отстъпи от позицията си.

Пропадна и другата възможност за изход от ситуацията с евентуална кандидатура на "Демократична България", които не излъчиха своя номинация за поста. След гласуването съпредседателят на ДБ Христо Иванов призна, че в обединението все пак са обсъждали възможността да издигнат свой представител за поста и дори са сондирали сред останалите политически сили тази възможност, но не са получили подкрепа. "БСП, ГЕРБ и ДПС отказаха изобщо да разсъждават върху такава кандидатура, защото вече бяха решили да се обединят около кандидатурата на господин Рашидов", каза Иванов в парламента.

ГЕРБ все пак успя да има председател

Така формално първата политическа сила ГЕРБ все пак успя да се наложи и да излъчи свой представител на поста. Въпреки, че по време на дискусиите в пленарната зала имаше намеци, че ролята на Рашидов ще е по-скоро представителна, а същинската работа ще се върши от заместниците му. Показателно е, че на зам.-председателските места бяха избрани част от депутатите, които участваха в надпреварата за избор на председател на парламента - Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП. А след това "в духа на конструктивизма" председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова увери, че всяка от седемте формации ще получи председателско място в парламентарните комисии.

Има ли мнозинство за правителство

Сформирането на мнозинство от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" около избора на Рашидов постави въпроса дали колаборацията между четирите формации за председателското място на Народното събрание може да прерасне и в управленска коалиция. По време на процедурата за избор на председател на парламента изненадващо БСП издигна кандидатурата на Кристиан Вигенин за поста и така на практика се разграничи от досегашните си коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Нещо повече - именно лидерът на БСП Корнелия Нинова представи общата кандидатура на Рашидов на четирите формации в пленарната зала.

По тази причина за да разсее всякакви съмнения, че това е прелюдия към сформиране на управленско мнозинство, на Нинова ѝ се наложи да препотвърди, че партията остава на "принципната си и безкомпромисна позиция" и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". БСП няма да отиде и на разговорите с излъчената от партията на Борисов контактна група на бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър от правителството на Сакскобургготски Соломон Паси, на които е изпратила писмен отказ. Те започват утре като първо ще се проведат с ГЕРБ и "Български възход". Подобно на БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" също отказаха поканата.

Коалиция "хартиена бюлетина"

Партньорството на ГЕРБ, ДПС и БСП обаче може да продължи под формата на тематични коалиции в парламента. Еди от първите законопроекти, които социалистите внесоха в новото Народно събрание е за промени в Изборния кодекс, които да върнат отново възможността да се гласува с хартиени бюлетини на избори. Трите формации настояват за това още от последните два парламента и в последния за малко не успяха като везните в полза на само машинното гласуване наклони гласът на сегашния служебен министър на правосъдието Крум Зарков, който тогава беше депутат от БСП. Сега трите формации спокойно могат да прокарат поправката, защото имат мнозинство в парламента от 128 гласа.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 7

    Да ни е честито! Мутра начело на държавата, мултак начело на парламента, руски агент държавен глава! Загубен народ!

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 5

    БСП - "да върнат отново възможността да се гласува с хартиени бюлетини на избори."

    БСП и прогрес? :-) Не им ли измряха на тия избирателите ...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 8

    КироАсен и Со в парламентарна премяна опитаха да обрекат държавността на разпад. Класически анархизъм, че цветята на свободата виреят единствено върху тора на държавата. Не БСП, държавността я спаси Христос Иванов, който в 12 без 5 се усети,че го използват като мюре и даде заден.

    Вежди, гербаджия или не, е име. Доколкото го познавах едно време, носеше - и на пиене, и на отговорност.
    Всъщност изводът от циркът с Асеновия конституционализъм е, че събуди категоричността на ДПС. ДПС плътно ще играе срещу видимо лабилната "промяна", което определено е зле за неолибералните политически догми. Но пък е добре за функционерането на държавата.

    Пароксизмите на ПП убедиха електората, че на балона винаги му трябват чували с пясък,за да го причемяват.
    Е, старите партии (доста самосъхранително по същество) не оставихе КироАсен да съборят държавата.

    А Вежди - Бог да му помаага.

    Нередност?
  • 4
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • - 3
    • + 3

    Добре , че е ДПС да ни спаси от неолиберализма и вие да ни го раясните,,
    Сега ако г-н Доган изпълзи иззад. розите и с някой морфически вектор сглоби и правителство- съвсем ще се оправим
    Макар че- всъщност, по-добре които се обичат, даизпълзят от дупките най- накрая и да направят управление ДПС-ГЕРБ и приятели, вместо да търсят ПП и ДБ да ги легитимират
    Необходим етап, може би


    До коментар [#3] от "D-r D":

    Нередност?
  • 5
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679

    До коментар [#4] от "janeausten":

    janeausten, така разчитам действията на политиците. Не сте длъжен/а да ги четете като мен.
    Просто се замислете за реакцията на ПП/ДБ. И за факта какво щеше да стане, ако НС нямаше председател.
    Около мен има достатъчно първични избиратели на КироАсен, които преди вторите избори ги загърбиха.
    По любов - само в църквата с любимия/ата.
    На избори - с акъл.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Никакви?

    Нередност?
Нов коментар