🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ограниченията за журналисти в МФ трябва да отпаднат

Репортери от няколко медии заедно с Асоциацията на европейските журналисти настояват да бъдат преразгледани правилата за акредитация във финансовото министерство

Писмото е адресирано до финансовия министър Асен Василев
Писмото е адресирано до финансовия министър Асен Василев
Писмото е адресирано до финансовия министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Писмото е адресирано до финансовия министър Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Опитът на Министерството на финансите да въведе задължителна акредитация за журналисти получи днес публичен отпор. Причината е, че условията, които поставиха от ведомството, са странни и могат да бъдат използвани за ограничение на достъпа до информация на медии.

В понеделник колеги от различни медии изпратиха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев, в което заявяват, че отказват да се акредитират за достъп до Министерството на финансите (МФ). И настояват правилата на ведомството да бъдат преразгледани.

"Институцията въведе непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничават достъпа до пресконференции и брифинги. Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си", се посочва в писмото, подкрепено от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ - България).

"Капитал" също подкрепя опасенията на колегите си - всеки трябва да има право да задава въпроси, дори и понякога те да са глупави или да се използват за манипулация. Решението за това са адекватни отговори, а не заглушаване на въпросите.

Извън това - работата на всяко ведомство има специфики, а финансовата сфера изисква допълнителни познания и е логично ресорните журналисти да могат да отразят дейността му с по-голямо разбиране и по-професионално. Това обаче не означава, че трябва да се забранява на другите да присъстват и да питат. Останалото е въпрос на организация на самото събитие от страна на пресцентъра, както и защо не - на специализирани обучения за журналистите, ако министерството е толкова недоволно от нивото на задаващите въпроси.

Само ако имате финансова рубрика

В края на юни от ведомството на Василев изпратиха писмо до всички медии, с които ги уведомяват, че ако искат да присъстват на събитията, организирани от МФ, трябва специално да акредитират свои журналистически екипи.

"Ще бъдат допускани само акредитирани представители на медиите, които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството", се посочва в писмото.

За да акредитират журналист, от МФ искат "писмено заявление на бланка на медията, подписано от ръководителя, представляващ медията, и подпечатано с печата на медията", което на практика ограничава присъствието на всички фрийлансъри.

Друго условие, което, меко казано, учуди гилдията, е "уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика". От така написаното не става ясно какви точно доказателства трябва да се представят, нито защо медията трябва да има специализирана рубрика, за да може да присъства. Един пример - новините на националните телевизии например не са специализирани на финансова и икономическа тематика.

В писмото на МФ се посочва още, че медиите могат да акредитират "до два екипа, които включват репортер и оператор/фоторепортер". Ако медията иска да изпрати някой друг свой журналист ad hoc, ще трябва да го акредитира по същия ред. Много често обаче се случва да бъде обявен брифинг в същия ден и той да е в отговор на "гореща" новина от деня. И ако акредитираните репортери в този момент не са на работа, медията на практика няма да има свой представител на събитието.

За какво настоява гилдията

"Един от начините за осигуряване на правото на информация за дейността на държавните институции е чрез достъпа на журналисти и медии до представителите на тези институции. Журналистите трябва да се ползват от равнопоставеност и да не са обект на дискриминация. Институциите имат право да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но тези правила не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е да ограничат достъпа на определени медии и техните представители, нито пък на журналистите на свободна практика", се посочва в писмото до Асен Василев.

Колегите журналисти допълват, че медиите са свободни да организират работата си както решат и не са задължени да имат определени журналисти, които да отразяват например ресор "Финанси". "Изискването да се доказва, че даден журналист отразява тази тема, е дискриминационно. По никакъв начин не е забранено на някого да работи еднократно по дадена тема и да поиска и получи достъп до представители на дадена институция когато и както прецени."

В последните поне двайсетина години Министерството на финансите не е поставяло изисквания за акредитация на журналисти. Някои други институции като Министерския съвет и Народното събрание пък традиционно изискват акредитация, за да може медиите да имат достъп до сградите им и да отразяват работата им. Нито една от тези институции обаче не си е позволявала да поставя условия към медиите за наличието на специализирана рубрика или ценз на журналистите.

"Мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите. Държавата няма право да отказва достъп до събития на медии, които са критични, а на Министерството на финансите не му е вменено задължението да се бори чрез административни рестрикции срещу онова, което преценява, че е дезинформация", добавят още колегите.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wec16851016831177911 avatar :-@
    Nanko Rusev

    Може би трябва да бъдат и само от списък със селектирани медии, одобрени от великия лидер?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Написаното е връх на лицемирието, защото в протеста до министъра, подписан от 20 известни журналисти от БТА, Сега, Медиапул, Офнюз, БНТ и журналисти на свободна практика, няма НИТО ЕДНО име на служител в Икономедиа!
    Нито един от пишещите в Капитал и Дневник не се е присъединиливо са л към колегите си за отнадане на сегрегацията на журналисти!рамеж
    Допускам, че са се регистрирали по новите правила на Асен...

    Ограниченията, въведени от Асен В, всъщност имат един-единствен адресат - недопускането на финансовия анализатор Стефан Антонов от сайта Гласове до брифингите на минидстъра, защото Стефан владее материята и задава неудобни въпроси, които по една или друга причина новорегистрираните няма да правят.

    Та освен лицемерна тази загриженост разкрива тежестта на медийната група сред професионалната общност.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    P.S. Вера, моля да изясните: вие акредитирахте ли се по новите рестриктивни правила? Просто кажете истината.

    Нередност?
  • 5
    nikolaaay avatar :-?
    nikolaaay
    • - 3
    • + 1

    "...всеки трябва да има право да задава въпроси, дори и понякога те да са глупави или да се използват за манипулация. Решението за това са адекватни отговори, а не заглушаване на въпросите..."

    Интересно например на идиотските не-въпроси на горният идиот (за sanvito говоря, ако не е ясно) какви са адекватните отговори които вие бихте предложили?

    Нередност?
  • 6
    Chitatel avatar :-|
    Chitatel
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Посоченият за анализатор Стефан Антонов е един посредствен икономист, който за съжаление не знае, колко много не знае. Гледах го във Въпросите при Г. Шикерова. Има знания за 3.5 максимум 4 (на релси). Но има голямо самочувствие. За съжаление г-жа Шикерова, а и други нейни колеги, иначе прекрасни журналисти, не могат да преценят неговата посредственост на квадрат.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#6] от "Chitatel":

    Не бива да очаквате от мен да се изказвам по адрес на Стефан Антонов. Журналистите с всеки свой текст са на изпит за ДОВЕРИЕТО на читателите.
    Да, бих се радвал да е още на работа в Икономедиа, за да го чета тук, но от преди години той категорично е избрал да има свобода на мнение.

    Самият факт, че министърът прави нова акредитация за журналисти, която изключва единствено и само въпросния Стефан Антонов, трябва да говори за личностна сегрегация.
    Фактът, че 20 известни журналисти с ресор финанси (от Икономедиа сред тях няма нито един) застават в негово подкрепа, говори за авторитарния подход на министъра от ПП, срещу който застават дори от Медиапул и СЕЖ.

    Колко е добър като икономист Стефан Антонов не мога да преценя, но щом министър се хвърля на персонална война с него, видимо въпросите на Ст. Антонов, както и аргументираните му статии срещу прехвърлянето от МФ в МПравосъдието на защитата та държавата по арбитражните дела (което НС също отказа на Асен В), говори че Стефан Антонов перфектно си върши работата.

    Ако трябва да кажа кой има доверието ми - Стефан или Асен, ще ви отвърна с въпрос: кой пък е този Асен?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    "Капитал", не ви ли е неудобно поне малко?!
    Има отворено писмо от ваши колеги-журналисти срещу самоуправството на министъра, шеф на партията, която вие промотирате неспирно. Не се присъединяване към протеста срещу ограничаване на правата на колега от гилдията, а пишете някакви обтекаеми текстове без позиция.

    От тоя шпагат ще се разчекнете!
    Позицията ви е недостойна - и професионално, и етично.
    Плътната зависимост на медия от партия (фондация) не дава вариант за оцеляване след партията (фондацията). Изборът си е ваш.
    Безчестието - също.

    Нередност?
  • 9
    tafricanski avatar :-|
    Теодор

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Да критикуваш някого, когото често подкрепяш, защото в случая греши, е правилно и морално. И не си длъжен да се включваш в конкретно "отворено писмо" с група тъпаци, за да кажеш, че въпросните тъпаци трябва да имат правото да се изглагат публично, щом искат.

    Нередност?
Нов коментар