🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мълчанието на финансовото министерство

Вместо да отговаря на въпроси, пресцентърът на ведомството иска запитване по Закона за достъп до информация

В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди
В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди
В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В България няма институция с повече власт от Министерството на финансите, затова мълчанието на ведомството на Владислав Горанов лишава публиката от информация как се харчат милиарди    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЗДОИ е начин за отлагане или избягване на отговори.

"Тук не е информация". Този надпис стои почти до всяко гише, на което гражданите трябва да се наредят и да се опитат да си свършат работата, зависеща от държавната администрация. Аналогична бариера за комуникация от около два месеца са поставили и в пресцентъра на Министерството на финансите. В случая рефренът гласи: "Моля, изпратете запитването си по ЗДОИ" - отговор, даван писмено и устно при всеки опит "Капитал" да получи каквато и да било обществена информация, свързана с работата на министерството, ръководено от Владислав Горанов.

В превод това значи, че не желаят да отговорят. А ЗДОИ е Законът за достъп до обществена информация. Той е добър и понякога работещ инструмент за получаване на големи масиви данни, изискващи допълнителен труд от страна на администрацията. Но е бавен (чиновниците почти винаги отговарят в края на срока от две седмици) и често се получават откази, които минават през няколко съдебни инстанции. Тогава информацията може вече да е ирелевантна. А икономическа медиа като "Капитал" всеки ден търси и публикува финансови статии или такива, засягащи публичните средства. Години наред финансовото министерство е давало отговори на журналистически въпроси. За целта има специално назначени служители за връзки с медиите - поне четирима. От два месеца те имат готов бланкетен отговор - попитайте по ЗДОИ.

В България реално няма институция с повече власт от Министерството на финансите. Тъй като страната няма собствена монетарна политика, на практика икономиката на страната зависи в най-голяма степен от фискалната политика, създавана от ведомството, контролирано в момента от Владислав Горанов. Той контролира и най-големия ресурс - всяка година през бюджета се преразпределят над 30 млрд. лв., или около 40% от икономиката на България. Затова и мълчанието е значимо.

Всички други публични институции реагират на въпросите през пресцентровете си. С едно доскорошно изключение - БНБ по време на управлението на Иван Искров. Тишината тогава обаче роди най-големия фалит на банка.

PRомяната

От пресцентъра на финансовото министерство не дават обяснение защо отношението им се е променило. Ведомството и подопечените му агенции са единствените, които категорично отказват да дават бързи отговори за дейността си, а желаят да се минава през процедурата за достъп до обществена информация. Така се случи с подопечната му Държавната комисия по хазарта, която също предпочита да се възползва от законово определения срок от 14 дни, записан в ЗДОИ. Изключение е Националната агенция за приходите (НАП), която също е под шапката на МФ. Независимо дали става дума за разяснение, коментар или финансови данни, приходната агенция винаги опитва да дава бързи отговори. Пресцентърът на Агенция "Митници" също в повечето случаи е отзивчив и се опитва да предоставя исканата информация. С идването на сегашното правителство обаче агенцията спря да публикува годишни и тримесечни доклади за дейността си, както и месечните резултати от дейността си.

В рамките на два месеца "Капитал" е направил над десет запитвания до Министерството на финансите, на които е получил отказ от коментар и препоръка да се мине по процедурата с достъп до обществена информация - в половината случаи (пет) писмено, в останалите - устно от служител на пресцентъра. Най-често търсената информация не е изисквала обработка на масиви данни, а е била за няколко детайла около съобщена от министъра новина. В един от случаите въпросът беше присъствал ли е министърът на среща с цигарения сектор. В друг - колко са натрупаните в НАП нововлезли на пазара на труда осигурени, които не са избрали частен пенсионен фонд, като молбата беше за отговор в рамките не на ден, а за няколко дни. Без отговор останаха и потърсените детайли за така нареченият Фонд на фондовете. Отказ от информация получихме и по темата със заплатите на чиновниците по отделните министерства.

Лошата комуникация е бумерангът

"На теория един отдел за връзки с обществеността би трябвало да помага на журналистите да достигат до търсената от тях информация. Защото ако тази информация не бъде предоставена от институцията, журналистът вероятно ще я намери от друго място. А тогава не е сигурно доколко е вярна тя", смята Десислава Бошнакова, преподавател по PR в Нов български университет. Според нея ще е жалко, ако министерството има такова отношение само защото има критични материали към институцията. "Работата на медиите е да са критични. Ако има проблеми между двете страни, те трябва да се изговарят. Не става въпрос да се обичат, а да има комуникация. Това е в основата на тази професия", смята експертът.

Според Албена Ивайлова, PR специалист и директор на пресцентъра на Министерския съвет в периода 1999 - 2001 г., Законът за достъп до обществена информация често се използва за забавяне, затрудняване, отлагане на достъпа до обществена информация. "Този трик не е измислен от специалистите по комуникации, а от тези, чиято работа предизвиква обществен интерес – администрация и политици", смята тя. И обяснява: "Схемата е простичка – журналистът се "пуска по пързалката" да пита в писмен вид, после изчаква законовия срок, после получава писмен отговор, който често не засяга по същество въпросите, после пише отново или обжалва и т.н. И току след някоя година някой се похвалил, че е осъдил поредното ведомство. Остава моралното удовлетворение, но не и защитеният обществен интерес", категорична е Ивайлова.

"Нежеланието да се помага на журналистите обезсмисля работата на пресцентровете, както и стандартите за прозрачност и публичност. Всеки комуникационен специалист е наясно, че може да мотаеш някои медии известно време, но не всички медии и не до безкрай. Лошата комуникация е бумеранг. Добрите политици би следвало да знаят това", добавя Ивайлова.

Десислава Бошнакова също смята, че за една институция е изключително важно да присъства в медиите, по възможност с информация, която пресцентърът е предоставил. "Колкото повече спънки има един журналист пред получаването на необходимата информация, толкова вероятността да не е вярна или достатъчно коректна е по-голяма", добавя тя.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stefan_ avatar :-|
    stefan_
    • - 3
    • + 43

    И аз очаквам като разпределят насилствено моите пари (чрез преки и косвени данъци и акцизи) да знам къде отиват. Тоя Горанов си беше ясен още откогато каза, че ще забрани на ПИБ да връща парите - милиционерски манталитет и с извинение, селско излъчване и без извинение, липса на вкус. Аз лично очаквам нови изцепки от господина.

    Нередност?
  • 2
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 29
    • + 2

    След като има законов ред ми се струва съвсем нормално да се спазва именно той.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-(
    BlueWater
    • - 3
    • + 30

    Когато се спуска информационна завеса точно над мин. фин.., това е много опасно за парите на данъкоплатците като мен и вас!

    Всички държавни разходи и действия на държавни служители трябва да са публични, за да упражняваме контрол, как харчат парите ни!

    Нередност?
  • 4
    nikeair avatar :-|
    NicK
    • - 4
    • + 26

    Горанов играе за ДПС и мафията, действията/бездействията свързани с КТБ го доказват, изобщо не съм учуден, че от МФ се държат арогантно - тип Цацаратурата - това е запазена марка на наглеците!!!

    Нередност?
  • 5
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 3
    • + 20

    Щом мълчат, значи правят далавери или просто не знаят какво правят и ги е страх, че ще се изложат. Което и от двете да е - говори много лошо за министъра.

    Нередност?
  • 6
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • - 4
    • + 4

    Буров бе казал преди еди-колко-си години следното: "Каквото и да кажеше, щеше да се обърне срещу него и затова предпочиташе да мълчи".

    Нередност?
  • 7
    butterbrot avatar :-|
    Yomega
    • - 1
    • + 3

    Горанов-ББР-Водстрой-ДПС

    Или как Владко държа каната за вода (ibrik) на Прасчо и последния го черпи с баклава.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2

    До коментар [#2] от "svoboden":

    Тц-тц-тц-тц...

    Нередност?
  • 9
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • + 1

    До коментар [#6] от "bj_int":

    Добра мисъл, стига само да не управляваш публи4ен ресурс

    Нередност?
Нов коментар