Апокалипсисът се отлага: ГЕРБ получи подкрепa за бюджета си от 2.5 млрд., но от "Патриотите"

Зад това вероятно стои договорка между управляващите и ВМРО, които иначе бяха оттеглили подкрепата си

Последният бюджет на Фандъкова за 2.5 млрд. лв. предвиждаше предимно довършване на отдавна започнатото.
Последният бюджет на Фандъкова за 2.5 млрд. лв. предвиждаше предимно довършване на отдавна започнатото.
Последният бюджет на Фандъкова за 2.5 млрд. лв. предвиждаше предимно довършване на отдавна започнатото.    ©  Цветелина Белутова
Последният бюджет на Фандъкова за 2.5 млрд. лв. предвиждаше предимно довършване на отдавна започнатото.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След заплахите и обвиненията на ГЕРБ към опозицията от ДБ и БСП бюджетът все пак мина с подкрепата на "Патриоти за София".
  • Зад това вероятно стои договорка между управляващите и ВМРО, които иначе бяха оттеглили подкрепата си за управляващите града.
  • Бюджетът предвижда довършване на ремонти, канализация, метро и паркове. Критиките са, че средствата се разходват непрозрачно и без качествен ефект.

Бюджетът на София за 2.5 млрд. лв. все пак бе одобрен окончателно в четвъртък. Това стана с 33 гласа "за" (ГЕРБ, "Патриотите" и един съветник от ДБ), 11 против и "въздържал се" (от БСП и ДБ). Подкрепата на "Патриотите" очевидно не беше сигурна до последно и това бе опънало нервите в ГЕРБ. Карлос Контрера (ВМРО) бе обявил преди няколко месеца, че партията спира подкрепата си за управляващите, на която реално се крепеше мнозинството на ГЕРБ през целия мандат. Така например план-сметката за 2023 г. за почистване на града за 260 млн. лв. не беше приета и градът продължи да работи по старата.

Така в последните дни от ГЕРБ дори заплашваха, че ако предложеното от кмета Фандъкова не се приеме, няма да отворят детските градини, учителите и артистите няма да получат увеличени заплати, а тротоарите ще са разкопани... Във фокуса на обвиненията на ГЕРБ бяха "Демократична България" и Борис Бонев, които председателят на СОС Георги Георгиев молеше за подкрепа. Така или иначе нищо от това нямаше значение, защото бюджетът беше приет не с техните гласове (с едно изключение), ами с традиционната подкрепа на групата "Патриоти за София" ("Атака", ВМРО).

Бюджетът на София всъщност имаше лошия късмет да влезе в дневния ред малко повече от месец преди местните избори. Темата се експлоатира предизборно от всички партии, като при ГЕРБ това стана със сметката на всяване страх в обществото. Факт е, че дори да не беше приет бюджетът, общината щеше да работи с този за предходната година и едва ли щеше да има особена разлика за оставащите пет месеца до този за 2024 г. Въпросът е преди всичко какво ще усетят софиянци от така гласуваното предложение освен политическият шум, който се вдигна в последно време.

"Въпреки политическия инат на колегите от Демократична България и БСП, днес бюджет 2023 беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Патриоти за София" и Пеню Пенев от ДБ.Никога досега не съм водил по-тежки преговори. И за първи път станах свидетел на такъв политически натиск на колеги от други партии, които ми казват, че лично биха подкрепили бюджета, но имат партийно решение.

Георги Георгиев
Георги Георгиев

председател на Столичния общински съвет, ГЕРБ

Златният пръст на "Патриотите"

Гласуването показа и друга страна за това как се взимат решения в съвета - очевидно с договорки. За това намекнаха общински съветници, а за "натиск" по партийна линия говореше и самият Георги Георгиев. Той визираше съветници от ДБ и БСП (виж по-надолу), но това задава и въпроса дали не е получил именно по този начин и подкрепата от "Патриотите" в последния момент.

Карлос Контера (ВМРО), който преди дни обяви кандидатурата си за кмет, обясни, че в крайна сметка е по-добре да има "лош бюджет, отколкото никакъв бюджет", и посочи, че от ГЕРБ все пак са се съобразили с негови предложения. Той даде за пример доклада за купуване на употребявани автобуси до "Витоша" за над 3 млн. лв.

Впечатление обаче прави и друго. На днешната последна сесия за този мандат трябваше да се гласува и икономическата рамка за транспорта на София, която предвиждаше да бъде намалена цената за км/пробег на частния превозвач "МТК гроуп". Същата беше представена в понеделник на журналисти от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, който посочи още много подобрения. В рамките на обсъжданията обаче доклада с икономическата рамка не получи подкрепа в някои комисии, като изненадващо отпадна от дневния ред с над 100 точки днес.

По информация на "Капитал" тези две събития имат връзка. Още повече именно Контрера предложи през 2017 г. "МТК гроуп" да поеме 17-те автобусни линии на общината срещу 141 млн. лв., както и през 2020 г. увеличение на цените, което беше спряно.

Направи впечатление и вотът в полза на проектобюджета на ГЕРБ на един общински съветник от групата на "Демократична България" - Пеню Пенев. Той влезе в съвета по средата на мандата, след като Владислав Панев стана депутат. Пенев заяви, че е постъпил "съвестно", като получи ръкостискания от председателя Георгиев и от други съветници от ГЕРБ. По-късно на брифинг от "Демократична България" заявиха, че Пенев не е бил член на партията и не е предвидено да бъде в листите за предстоящите избори и се разграничиха от неговата позиция.

Групата на БСП за пореден път също не подкрепи бюджета.

Този бюджет се пише от администрацията на Фандъкова и после искате от всички нас, общински съветници, да го валидираме. Нищо не се приема от нашите предложения Групата на БСП няма да подкрепи, защото това е поредният бюджет на изпуснатите възможности.

Милка Христова

общински съветник, зам.-председател от групата на БСП

Извън политическите спорове бюджетът реално е завещание за следващия кмет (както призна и кметът Фандъкова), но в същото време е съставен от нейната администрация и съдържа приоритетите на сега управляващите.

"Не е бюджетът причината нещо да се случва. важно е как се харчат тези пари, а това харчене се прави от Йорданка Фандъкова. Нямма търпение процеса по обществено обсъждане на бюджета да бъде по-прозрачен и да започне да отразява исканията на хората"

Борис Бонев
Борис Бонев

общински съветник, "Спаси София"

Основни акценти от бюджета

  • Ремонти на започнати обекти като "Филип Кутев", "Каблешков", "Ломско шосе", както и за продължаването на метрото
  • Изграждане на канализация срещу 100 млн. лв.
  • Парк "Въртопо"
  • Детски площадки в районите.


Повече четете в текста тук.

Критиките към бюджета

Опозицията обвини управляващите, че техните приоритети никога не се включват в бюджета, както и за непрозрачния процес по обсъждането на проектобюджета с граждани. Основното обаче е, че сумите се приемат всяка година "на хартия", но управляващите ги харчат неефективно. За това в залата се чуха различни примери - от сметопочистването, детските градини, ремонтите на ремонтите, като се стигна и до скорошната поръчка за дигитализация на паркирането в София, която в крайна сметка беше отменена заради подадена само една оферта (Георгиев поясни, че това е било по негово нареждане).

Друг пресен пример от капиталовата програма са предвидените 260 хил. лв. за преместване на спирка при хотел "Хемус", за което от общината така и не дадоха особено подробно обяснение и след запитване по Закона за достъп до обществена информация от "Капитал".

Примерът със спирката реално показва и модел, който вероятно се пренася и в по-голям мащаб. Ето и част от аргументите на "Обединени за София" (ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипа на София"), които застанаха зад кандидатурата на Васил Терзиев за кмет:

● Зад 50 млн. лв. за текуща поддръжка на пътищата стоят ремонтите на ремонтите, улиците с нахвърлян с лопати и ронещ се асфалт, кръпките, които не изкарват и няколко дни.

● Зад 142 млн. лв. по договори за почистване стоят препълнени и счупени контейнери за боклук, служители въоръжени с метла и лопатка, които вдигат повече прах, отколкото реално събират боклук и хиляди километри фиктивно измити улици.

● Зад 20 млн. лв. за ремонт на централната градска част стоят месеци наред открити строителни площадки, блокирани централни улици, задръствания и незадоволителни и некачествени крайни резултати.

● Зад средствата за изграждане на детски и спортни площадки и обновяване на междублокови пространства стоят облагодетелстваните райони, управлявани от ГЕРБ, които получават милиони и другите, за които са

заделени само по 100 хиляди лева.

● Зад увеличената до 132 млн. лв. субсидия за ЦГМ стои поредната нагласена поръчка за 6 млн. лв. уж за дигитализация на процесите.

● Зад 64 млн. лв. лева постъпления от продажба стоят над хиляда продадени общински жилища на смешно ниски цени на социално слаби по документи граждани, стоят и десетки имоти, раздадени за още и още строежи във вече презастроените квартали.