Пеевски установи пълен контрол над ДПС чрез новото ръководство

Освен двама съпредседатели ДПС ще има и двама организационни секретари. На ключовия пост бяха избрани депутатите Халил Летифов и Джейхан Ибрямов

Новоизбраният член на ръководството на ДПС Радослав Ревански (вдясно) беше неотлъчно до Делян Пеевски по време на националната конференция, на която беше избран за съпредседател на партията
Новоизбраният член на ръководството на ДПС Радослав Ревански (вдясно) беше неотлъчно до Делян Пеевски по време на националната конференция, на която беше избран за съпредседател на партията
Новоизбраният член на ръководството на ДПС Радослав Ревански (вдясно) беше неотлъчно до Делян Пеевски по време на националната конференция, на която беше избран за съпредседател на партията    ©  Капитал
Новоизбраният член на ръководството на ДПС Радослав Ревански (вдясно) беше неотлъчно до Делян Пеевски по време на националната конференция, на която беше избран за съпредседател на партията    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици след като Делян Пеевски постигна политическата си цел да оглави ДПС, но с ограничението да дели лидерския пост заедно с Джевдет Чакъров, санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания депутат все пак ще има пълен контрол върху партията чрез ръководството на движението. То беше избрано на заседанието на Централния съвет (широкото ръководство) в петък, който според устава на движението одобрява кандидатите за членове на тясното ръководство - Централното оперативно бюро (ЦОБ), по предложение на председателя. В случая - на двамата съпредседатели - Пеевски и Чакъров, но от имената на избраните е видно, че хора близки до Пеевски, които досега бяха в ръководството, запазват позициите си и заедно с това влизат и нови, които се свързват също с него.

Мъглата около избора

Заседанието на висшия партиен орган беше обвито в пълна секретност. За разлика от предишните форуми, на него не бяха поканени да присъстват журналисти. Нямаше и изявление - нито на съпредседателите, нито на новоизбраното ръководство, а имената на членовете на ЦОБ бяха разпространени от пресцентъра на движението. В съобщението лаконично се казва, че структурата и съставът на ЦОБ са предложени съвместно от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и двамата съпредседатели и са "единодушно подкрепени" от членовете на Централния съвет. От разпространените имена става видно, че съставът на ръководството на ДПС е увеличен от 19 на 24 души. Увеличен е и броят на заместник-председателите на партията - от петима, по времето когато Мустафа Карадайъ беше председател, на 7.

Кои са зам.-председателите

Постовете си на зам.-председатели на партията запазват близките до Пеевски депутати Йордан Цонев и Халил Летифов. Последният беше областен председател на ДПС в Стара Загора по времето, когато преди години Пеевски се кандидатира на два пъти за парламента от областния град, и израстването му в партийната йерархия се приписва именно на протекциите на санкционирания по "Магнитски" депутат. Сега като зам.-председател Летифов ще е натоварен с ключовата позиция на организационен секретар и ще отговаря пряко за партийните структури на движението. Той ще дели този пост с депутата Джейхан Ибрямов, който досега беше само член на ръководството на партията.

Зам.-председател става и евродепутатът Искра Михайлова, смятана също за близка до Пеевски. Тя беше неизменно втора в кандидатдепутатската листа на ДПС в Пазарджик след Пеевски, когато той се кандидатираше за парламента оттам. На европейските избори през 2014 г. той отстъпи мястото си в европарламента на Михайлова.

Поста си на зам.-председател запазва и бившият министър на околната среда от правителството на "Орешарски", сега депутат, Станислав Атанасов. Заместници на Пеевски и Чакъров стават още евродепутатът Илхан Кючюк, който досега беше само член на ЦОБ, и зам.-кметицата на Нови пазар Айсел Руфад.

Прави впечатление, че бившият дългогодишен кмет на Кърджали Хасан Азис, който по времето на Карадайъ беше зам.-председател на партията, сега дори не влиза в ръководството й.

Кой още влиза в ръководството

Вместо него знаковият за партията регион Кърджали ще бъде представен в ЦОБ от неговия наследник на кметския пост в града Ерол Мюмюн. Още едно известно име - това на настоящия зам.-председател на парламента Филиз Хюсменова, отпада от сегашното ръководство на движението. Тя беше дългогодишен евродепутат в ЕП и член на ЦОП. След предишната национална конференция на ДПС тя отстъпи позицията на зам.-председател на партията, но остана в ръководството и на последните парламентарни избори водеше листата на ДПС във Варна. Сега не е ясно защо Хюсменова не попадна отново в ръководството.

За сметка на това в ЦОБ влиза близкият до Пеевски кмет на благоевградската община Белица Радослав Ревански. Той беше шеф на предизборния му щаб като кандидат за депутат от Благоевград, откъдето влезе и като народен представител. Двамата новоизбрани съпредседатели на младежката организация на ДПС - Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов, също влизат в ЦОБ. Място в ръководството намериха и бившият зам.-председател на МДПС Левент Мемиш и Танер Кабил, който до неотдавна временно оглавяваше младежката организация на партията. Той е син на бившия министър на земеделието от правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) Нихат Кабил. В ръководството влиза също депутатът от Бургас Севим Али. Другото ново име е това на депутатката Ализан Яхова, която по времето на правителството на тройната коалиция беше зам.-директор на държавния фонд "Земеделие" и в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев за кратко го оглави.

Мястото си в ЦОБ запазват депутатът Рамадан Аталай, секретарят на ЦИК Севинч Солакова и близкият до Пеевски народен представител Хамид Хамид. Любопитно е, че партийната структура на ДПС в Пловдив-област, откъдето Аталай беше излъчен за депутат, беше първата, която номинира Пеевски за лидер на ДПС, когато в края на миналата година той се самономинира за председател, но впоследствие Доган предложи модела със съпредседателите.

След кратко прекъсване в ръководството се връща и бившият дългогодишен депутат Хасан Адемов. Прави впечатление, че с постовете си в ръководството на ДПС са се разделили доайенът Юнал Лютфи, който откри националната конференция на движението преди две седмици, както и бившият вицепремиер и министър на бедствията и авариите от правителството на тройната коалиция Емел Етем, чийто заместник беше Пеевски.

В ръководството намират място и още трима депутати с български имена - Цветан Енчев, Марио Рангелов и Валентин Тончев.