🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС се обяви за "ново начало" с Пеевски

Както се очакваше, националната конференция на движението избра и Джевдет Чакъров за съпредседател

Избраните за съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (вдясно) бяха един до друг по време на форума
Избраните за съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (вдясно) бяха един до друг по време на форума
Избраните за съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (вдясно) бяха един до друг по време на форума    ©  Георги Кожухаров
Избраните за съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (вдясно) бяха един до друг по време на форума    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Делян Пеевски вече официално е лидер на ДПС. Той ще дели партийната власт на върха на движението заедно с депутата Джевдет Чакъров. Двамата бяха избрани единодушно на националната конференция на ДПС, която се проведе в събота в София. Изборът им беше в закритата на част на форума, но преди това в прочетеното в залата обръщение от името на почетния председател Ахмед Доган, имаше препоръка - изборът на двамата съпредседатели да бъде анблок.

Тя беше продиктувана от хипотетичната вероятност Пеевски да се опита да демонстрира сила, получавайки значително повече гласове от Чакъров, предвид факта, че санкционираният за корупция по "Магнитски" депутат има голямо влияние сред ръководствата на местните структури на партията.

През ноември, малко след като тогавашният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка, Пеевски се самономинира за председател на партията, окуражен от думите на Доган, който го нарече "феномен" в българската политика. Но малко след това, след брожение в партийните редици основно от изселническите организации в Турция, почетният председател размисли и предложи модела със съпредседателите, като номинира и Чакъров освен Пеевски. А до националната конференция партията се ръководеше временно от Доган.

Доган отсъства от форума

Това е първият форум на ДПС от създаването на партията, на който Доган не присъства. На последната национална конференция в средата на декември 2020 г., заради мерките покрай ковид кризата, почетният председател се включи в работата на форума онлайн. Сега обаче обръщението му беше прочетено от една от водещите на конференцията - евродепутатът Искра Михайлова.

Тоталното публично дистанциране на Доган си пролича още на младежката конференция на ДПС преди две седмици, която по традиция предхожда тази на партията. Там също приветствието му беше прочетено в залата от водещия, въпреки че почетният председател многократно е заявявал през годините симпатиите и "слабостта си" към младежите в ДПС. Нещо повече - обръщението му беше прочетено в закритата част на форума и впоследствие разпространено от партийния пресцентър.

Доган обоснова модела със съпредседателите

В обръщението си сега пред делегатите на конференцията Доган посочи три причини за предложението си ДПС да се ръководи от двама съпредседатели. Едната е борбата за защита на правата и свободите, което според Доган е "неизменен стратегически приоритет на ДПС". Очевидно това е мотивът да бъде предложен Чакъров. Още при номинирането му Доган посочи, че той ще отговаря за смесените региони, както и за международната дейност на ДПС.

Втората причина е разширяването на електоралния периметър на движението, което "предполага обновяване на нейния политически образ с адекватно електорално представителство". С тази задача за разширяване на партията към останалите региони пък ще бъде натоварен Пеевски. И третият аргумент, посочен от Доган е, че приоритет на съпредседателите трябва да бъде "съживяването на модела на работа с реалните хора и местните партийни структури".

"Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна", каза в обръщението си Доган. Форумът мина под мотото "Новото начало - заедно с хората".

Ахмед Доган също така определи предстоящите евроизбори като тест за реформирането на ДПС и "готовност за участие в политическия живот в България и в Европейския парламент".

Против избори 2 в 1

"Всички знаем, че на евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и "ротации" на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата "2 в 1" може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици", каза още в обръщението си почетния председател на ДПС.

Въпреки очертаните от него роли на Пеевски и Чакъров в качеството им на съпредседатели, разделението им си пролича при откритата част на форума. При влизането им в залата начело вървеше Пеевски, съпровождан от близкия до него кмет на Белица Радослав Ревански, обградени с охранителите на санкционирания от две държави депутат. На метри след тях вървеше доайенът Юнал Лютфи, който откри конференцията. Едва след него беше Чакъров и други официални лица на форума. По-късно, по време на почивката след откритата част, делегати бяха направили кордон, за да мине Пеевски, съпроводен от депутати от ДПС, като някои от тях се снимаха с него.

По време на официалната част обаче Пеевски и Чакъров седяха един до друг. До Чакъров беше и бившият председател на партията Мустафа Карадайъ, който се появява за пръв път публично след като в края на миналата година подаде оставка.

Изненадващо обаче не Карадайъ прочете отчетния доклад за дейността на партията през последните три години, а евродепутатът Илхан Кючюк. Така и не стана ясно кой е авторът на този доклад - дали бившият председател, който обикновено трябва да отчете дейността на партията или някой член на ръководството, или пък документът е дело на колективен труд.

Ердоган поздрави делегатите с видео обръщение

На фона на отсъствието на Доган делегатите бяха поздравени чрез видео обръщение от турския президент Реджеп Ердоган. Той изрази задоволство, че ДПС е един от крайъгълните камъни на българската държавна политика и демокрация и пожела успех на съпредседателите, без обаче да назовава имената им. Ердоган прави обръщение към форума на ДПС за втори път, след като през 2016 г. покрай изключването на бившия председател на ДПС Лютви Местан, Турция наложи забрана на Доган, Пеевски и други висши партийни функционери да влизат в страната.

Впечатление направи, че имаше само един представител на изселническите дружества, който отправи приветствие към делегатите. Това беше председателят на организацията "Балгьоч" в Измир Абдурахим Нурсой. Липсваха хора от централното ръководство на "Балгьоч", която е най-голямата изселническа организация с клонове в много градове, въпреки че председателят й Емин Балкан беше в България в началото на седмицата. Представителите й открито изразяваха недоволството си от номинацията на Пеевски за лидер на ДПС. А при отбелязването на събитията от т.нар. Възродителен процес на Тюркян чешма в края на миналата година представителите на организацията и други изселнически дружества отказаха да застанат на трибуната до Пеевски, където той произнесе слово в качеството си на кандидат за председател. Тяхната съпротива срещу санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания депутат се оказа решаваща Доган да промени модела и да предложи Чакъров за съпредседател.

На форума имаше и гости от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Либералния интернационал, където членува ДПС. А председателят на либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич изрази задоволство от номинацията на Чакъров и го нарече "мой приятел". Същото направи и председателката на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите. До 2013 г. Чакъров беше вицепрезидент на организацията.

От българските партии гости на форума бяха Даниел Митов и Теменужка Петрова от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП. Приветствие до делегатите отправи и Симеон Саккобургготски.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Не е ОК, когато Capi вижда само мишката (да, едра е...), а не планината!

    Текстът на Доган е сериозна и обективна тема за размисъл - и той вижда финала на розовия неосоциалистически неолиберализъм.
    Всъщност затова тия с розовите тапи в ушите не искат да го чуят!
    Те по навик не допускат различното мнение. Затова и неминуемо ще бъдат пометени..

    Парадоксът е, че Дневник пуска пълно видео от конференцията. Размислите на Доган са след 1.22.35. Струва си да се чуят:

    https://www.youtube.com/watch?v=3_vmE4_FDJg

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    Това е розова неолиберана корпоративна гротеска, която трябва да осмислим и да се борим с нея. Заради децата си.

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Свиню не може да продължава да се представя като върл евроатлантик безкрайно... Библиотекарския дизайн с бели конци е очевиден, ...а е въпрос на време да изплува русляма пеефски гербажийски.., а гласоподавателите на ДПС ша им теглят такъв шут на избори.... когато са на път... че така им е опряло вече в провинцията,.. че доган няма вече очи да им се явява и баламосва..

    Нередност?
  • 7
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, влизам в сайта единствено, за да търся вашите коментари, от които научавам адекватно какво става в родината и цензурирането ви ме дразни. Моля, ако прецените, използвайте и моя профил, за да публикувам анализите ви. Ще ви изпратя мейла си като лично съобщение.
    Не се отказвайте!

    Нередност?
  • 8
    rim avatar :-P
    Рим

    До коментар [#7] от "ahj21578679":

    🤣🤣🤣🤣🤣

    Нередност?
Нов коментар