"Зелените" няма да бъдат част от Реформаторския блок

Преговорите между двете формации приключиха с неуспех - този път заради финансови различия

Реформатроският блок от юли 2013 г., когато в него бяха и "Зелените". Радан Кънев обаче се зарече повече да не ги кани за партньори
Реформатроският блок от юли 2013 г., когато в него бяха и "Зелените". Радан Кънев обаче се зарече повече да не ги кани за партньори
Реформатроският блок от юли 2013 г., когато в него бяха и "Зелените". Радан Кънев обаче се зарече повече да не ги кани за партньори    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Реформатроският блок от юли 2013 г., когато в него бяха и "Зелените". Радан Кънев обаче се зарече повече да не ги кани за партньори    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар във вторник да изглеждаше, че сякаш са сближили позициите си и са изгладили различията си, в крайна сметка преговорите между и "Зелените" и Реформаторския блок в сряда завършиха с провал. Двете формации имат принципни различия за основните проблеми в страната, но в прессъобщението си до медиите "Зелените" изтъкват друга причина за липсата на консенсус - финансови. От партията  казват, че условията "не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори", и смятат, че става дума за "покупко-продажба на депутатски места". Те ще се явят самостоятелно на изборите.

В отговор говорителят (в оставка) на блока заяви, че обсъждането на финансови отношения между бъдещи партньори е съвсем нормално, още повече че партиите в блока не разчитат на партийни субсидии, а "патосът" не "Зелените" е или пресилен, или злонамерен".

Принципните различия

"Зелените" бяха сред основателите на Реформаторския блок през юли миналата година, но впоследствие излязоха от съюза. Сега те започнаха преговорите за повторно влизане в блока с пет условия към останалите партии в него, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност.

Реформаторите обаче посочиха в отговора си към "Зелените", че виждат други важни проблеми в момента, макар че отчитат важността на опазването на българската природа. "За Реформаторския блок първостепенна задача на следващото управление е да възстанови  законността, да започне промяната в българското правосъдие, да спре партийната намеса в регулаторите и администрацията", написаха те.

Въпреки това те са обещали подкрепа за позициите на "Зелените" в следващия парламент и разговорите бяха стигнали до проект на меморандум. След това обаче преговорите катастрофирали в частта си за финансовите условия.

Криви сметки

В съобщението си до медиите "Зелените" заявяват, че категорично отказват да приемат за нормално "обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите".

Източници на "Капитал Daily", запознати с преговорите, разказаха, че фрустрацията на природозащитната партия идва от факта, че като партньор в РБ от тях е било поискано да се включат във финансирането за предизборната кампания на коалицията със сума от общо около 130 хил. лв. Половината от нея е за общата кампания на блока, а останалата част се изисквала от канидатата на "Зелените", поставен на избираемо място в листите (предложено им е едно такова - второ в един от столичните избирателни райони), тъй като практиката била хората на избираеми места да набират сами средства. Предложено им е също да получат 1.75% от бъдещата субсидия на коалицията след влизането й в парламента.

"Зелените" обаче никога не са разполагали със значителни средства и традиционно разчитат на евтина кампания и добороволчески труд, с която на последните избори - за европарламент тази година, постигнаха резултат под 1%. Според източниците формацията е била съгласна да плати само сумата за общата кампания, но не и тази за индивидуалния кандидат. Те са искали и по-висок процент от бъдещата субсидия. Избираемото второ място в София пък също не е натежало като аргумент, тъй като според тях то лесно може да им бъде отнето с преференциален вот.

Реакцията

След съобщението на "Зелените" в сряда не последва официална позиция на Реформаторския блок за провалените преговори. Малко по-късно лидерът на ДСБ и бивш говорител на Реформаторския блок Радан Кънев обясни пред БНР, че няма нищо осъдително да се обсъждат финансови въпроси сред евентуални коалиционни партньори, още повече когато става дума за политически формации, които не разполагат с държавни субсидии.

"Никоя от партиите в блока не разполага с необходимия финансов ресурс и сме принудени да търсим дарители за кампанията. Разбира се, по най-прозрачния начин. Така че целият този патос е или пресилен, или злонамерен", каза Кънев. После уточни, че вече не го и интересува дали е "пресилен" или "злонамерен". Той признава, че винаги е подкрепял общо явяване на избори със "Зелените", но този път ще му е последен.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brahms avatar :-(
    brahms
    • - 23
    • + 15

    Един канцлер на Германия беше казал: "зелените са формация,която лесно почервенява" Е жалко за тях!

    Нередност?
  • 2
    sultana avatar :-|
    султана глаушева
    • - 35
    • + 10

    Зелените? Тези, дето са оръдието за сурване на фирми, а конкурентите им го плащат? Аз съм зелена, а тях не ги навиждам! Продаждни дребни душички, дето изпортиха зелената идея - реф.блок номер две , дето изпорти синята - същата щампа!

    Нередност?
  • 3
    bobby_sandov avatar :-|
    Боби Сандов
    • - 8
    • + 28

    Султана Глаушева? Защо не назовете истинското си име, за да видим колко сте зелена, според делата Ви за обществото!

    Колкото до провала на преговорите, той не е толкова заради финансовите условия, колкото по неговото случване като цяло. Нито един лидер на партия от РБ не участваше в преговорите. На Зелените не се предложи нито едно реално избираемо място, а същият момент се представиха финансово неизпълними условия, които по никакъв начин не отговарят на тежестта на Зелените. Тези преговори явно бяха с предизвестен за някои хора в РБ край, и с цел да се разконцентрират Зелените, както и да се отмене от времето за собствена подготовка. Вероятно умишлено се изчака и с отговора от РБ, за да се види дали Зелените могат да се регистрират в ЦИК.
    Едно е ясно: дори и с по-малко кандидати за изборите (заради предварителния план за общо явяване с РБ), Зелените са силно мотивирани и консолидирани след този процес.

    Нередност?
  • 4
    pavelan avatar :-P
    Павел Антонов
    • - 5
    • + 33

    "практиката била хората на избираеми места да набират сами средства" - ами тъкмо с тази практика се докарахме до там Христо Бисеровци и Данчо Менти да са винаги в парламента, време е да се промени.

    Нередност?
  • 5
    dimi_z avatar :-(
    dimi_z
    • - 2
    • + 27

    Като искаш от всеки кандидат за избираемо място в списъците да си плаща лични средства извращава цялата идея за демокрация. Почват да влизат само хора, които са или богати или продажни, а като са вътре почват приоритетно да мислят как да си върнат парите.

    Това е практика в БСП /където сумата е 300.000 лева за избираемо място/, ГЕРБ и ДПС. Не очаквах същото от РБ и съм силно разочарован от тях.

    Не виждам какво друго можеше да се направи освен прекратяване на преговорите. Подчертавам, никой не е отказвал да участва в парите за същинската кампаня спрямо тежестта от миналите избори. Но това с личните средства от всеки кандидат не е просто начин за набиране на ресурс а може би един от най-фундаменталните проблеми на нашата управленска система.

    Нередност?
  • 6
    kaloianski avatar :-|
    kaloianski
    • - 9
    • + 9

    Тези провалени преговори показват същността на тюрлю-гювеч коалицията, която се готви да обслужва Бойко. Тя е обединена от парите - настоящи и бъдещи, на които се надяват да получават лично срещу услугите, които предоставят. Само че като всяка проститутка трябва да знаят, че то е временно, само на повикване и след това следва грозно и унизително изхвърляне през прозореца - за справка употребените вече Бареков, Яне Янев, Волен, Мартин Димитров

    Нередност?
  • 7
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 2
    • + 13

    Мисля, че на всички вече е пределно ясно, защо Пръмова и сие са в РБ, става дума САМО ЗА ПАРИ от тяхната държавна субсидия необходима на "автентичните" от ДСБ и СДС за да закърпят бюджета си за избори! Зелените не са толкова глупави, за колкото ги мислят Костов и Кънев.

    Съвсем не случайно от ЕНП отказха дори да говорят с Пръмова и партийката и.

    Говорителят (в оставка) ще каже ли "прозрачно" за какви пари са се разбрали с останките от НДСВ? :)

    Нередност?
  • 8
    hm avatar :-|
    хм
    • - 5
    • + 10

    Симпатизирам на "Зелените" заради любовта ми към красотата на българската природа, но за момента не бих гласувал за тях, понеже е почти невероятно да прескочат бариерата за влизане в парламента.

    Не ги виждам като част от РБ - тази леко шумничка група разнородни типове (но все пак със силни характери) се придвижва из политическото пространство чрез хаотични рикошети.

    Нередност?
  • 9
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • + 5

    Я предложете на мен.Давам и само кажете колко да давам .
    Беден и зелен е като Андрешко.

    Нередност?
  • 10
    nikeair avatar :-(
    NicK
    • - 4
    • + 9

    Грозни истории и в РБ!!! Не се разбрали за пари.... С какво РБ е по-различен от ДПС????

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал