"Чистота Искър" е получило 50 млн. лв. за 5 години от боклука на "Красна поляна"

Общинското дружество, което превъзлагаше дейности на свързана с Румен Гайтански-Вълка фирма, ще чисти района поне до 2023 г. заради анекс

В район "Красна поляна" кофите за боклук масово са препълнени.
В район "Красна поляна" кофите за боклук масово са препълнени.
В район "Красна поляна" кофите за боклук масово са препълнени.    ©  Надежда Чипева
В район "Красна поляна" кофите за боклук масово са препълнени.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община е платила на дружеството си "Чистота Искър" (вече "Софекострой") рекордните 49.05 млн. лв. без ДДС за сметосъбиране и улична поддръжка само в район "Красна поляна" за периода от 2015 г. до януари 2021 г. Това става ясно от отговор по заявление за достъп до обществена информация, който "Капитал" получи. За сравнение - за период от пет години общината дава 60 млн. лв. за почистването на три района ("Искър", "Панчарево", "Кремиковци") или 57.3 млн. лв. за обслужването на "Слатина", "Изгрев" и "Подуяне".

София реши да "наеме" дружеството си през 2015 г. след дълги обжалвания и забавяния на обществената поръчка, заради които така и не успя да подпише договор с частен изпълнител. През лятото на 2019 г. обаче се разбра, че "Чистота Искър" е превъзлагала почистването чрез договори за наем на техника на фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка - "Грийн Партнърс". Което пък означава, че голяма част от получените 49 млн. лв. са прехвърлени към фирмата на Вълка. Кметът Йорданка Фандъкова възложи проверка на прокуратурата, от която досега няма резултат.

В договора на общината с "Чистота Искър" се оказва, че липсват конкретни наименования на районите, които се възлагат за почистване, но от публикации в медиите става ясно, че това са "Красна поляна" и "Красно село". Почистването на "Красно село" обаче от началото на 2020 г. вече е в ръцете на фирма, собственост на Румен Гайтански-Вълка - "Зауба". Така, към момента общинското дружество отговаря само за сметопочистването на "Красна поляна".

"Зауба" получава близо 42 млн. лв. за почистването на "Люлин" и "Красно село" за срок от пет години.

Удълженият договор

От документите, изпратени от общината до "Капитал", става ясно още, че район "Красна поляна" не е бил включен в мегатърга за почистването на столицата от 2019 г., с който се разпределиха 430 млн. лв., защото общината е подписала допълнително споразумение през април 2016 г. с "Чистота Искър". С него е удължен договорът за сметосъбиране до май 2023 г. В обществената поръчка пък е включен другия район, който се е поддържал от общинското дружество -"Красно село".

Със същото допълнително споразумение с "Чистота Искър" обаче общината възлага на дружеството "предприемане на подготвителни действия за изпълнение на дейности" за почистване на ⅕ от София (районите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша") заради изтичащия договор за тях със ЗМБГ.

Но през 2016 г. е текла обществена поръчка за въпросните райони, като оферти са подали фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка, Кирил Домусчиев и с бившия общински съветник и бивш шеф на общинското "Чистота" Красимир Арсов. И в крайна сметка "Триадица" и "Младост" се печелят от ЗМБГ, а "Витоша" и "Овча купел" - от консорциум около "Титан" и Домусчиев.

В допълнителното споразумение пише още, че част от подготовката на "Чистота Искър" за изпълнение на дейностите в кварталите е "осигуряване на необходимата специализирана техника със собствени средства на дружеството, наета, както и с договори за лизинг със срок от 7 години". С това на практика се отваря вратичката, използвана през 2019 г. - превъзлагането на дейността на "Грийн партнърс" чрез договори за наем на техника.

Какво показват отчетите

Във финансовия отчет на "Чистота Искър" от 2018 г. се вижда, че за сметосъбиране и сметоизвозване в кварталите "Красна поляна", "Красно село" и "Люлин" фирмата е получила малко над 11 млн. лв., а същевременно разходите ѝ "за външни услуги" са били 12 млн. лв.

Приходите от услуги на "Чистота Искър" за 2019 г. са 26.6 млн. лв., докато разходите за външни услуги за същия период са 18.1 млн. лв. За 2018 г. приходите пък са били с 5 млн. лв. по-малко, а разходите - с 6 млн. лв. по-малко.

Апетит за строителни поръчки без търг

Началото на 2021 г. донесе за "Чистота Искър" още много недотам прозрачни възможности, след като общинският съвет прие новия ѝ бизнес план. В него се казва, че освен сметосъбирането фокусът оттук насетне ще е строителството, както и поддръжката на паркове, зелени площи и спортни площадки, корита на реки и залесяване. Формалният мотив беше модернизация на дружеството и повишаване на конкурентоспособността му, но е доста вероятно е с промяната всъщност да се цели използването на вратичка в Закона за обществените поръчки, която позволява възлагането на т.нар. in-house (вътрешни) поръчки.

Чрез тях Столичната община би могла без търг и публично състезание да дава пари на "Чистота Искър" за определени задачи, както например прави Агенция "Пътна инфраструктура" с "Автомагистрали".

Освен това изненадващата модернизация дойде година и половина, след като кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че при проверка на общинското дружество са установени сериозни нарушения с отчетността, сключването на договори и неправомерното възлагане на дейности. Това явно не попречи да получава нови "възможности за развитие"...