Първата детска градина и училище в "Манастирски ливади-запад" ще се строят догодина

Те ще се намират на мястото на опасна стоманенобетонна постройка от миналия век и ще струват 12 млн. лв. с ДДС

В началото на 2020 г. Националният дарителски фонд "13 века България" прехвърля безвъзмездно собствеността на терена на Столична община
В началото на 2020 г. Националният дарителски фонд "13 века България" прехвърля безвъзмездно собствеността на терена на Столична община
В началото на 2020 г. Националният дарителски фонд "13 века България" прехвърля безвъзмездно собствеността на терена на Столична община    ©  Надежда Чипева
В началото на 2020 г. Националният дарителски фонд "13 века България" прехвърля безвъзмездно собствеността на терена на Столична община    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След повече от година на бюрократични процедури и точно преди изборите Столичната община обяви, че ще изгради първите и вероятно единствени детска градина и училище в кв. "Манастирски ливади-запад". Презастрояването в този квартал се случи още преди десетилетие и заради бездействието на общината буквално не остана свободен терен, на който да се изградят публични сгради за образователни нужди. Сега обаче за целта ще се ползва теренът, предвиден преди за резиденция "Дом на българите живеещи в чужбина", която в момента представлява опасен замразен строеж. Той бе прехвърлен на кметството от държавата и след събарянето на 14-метровата стоманобетонна конструкция върху него ще се изградят детска градина и училище.

Решението на Столичния общински съвет, с което се изменя подробният устройствен план и се позволява на общината да събори съществуващата сграда, е от 25 юли 2019 г. Впоследствие на 13 март 2020 г. е сключен договор с "Национален дарителски фонд 13 Века България" и теренът е прехвърлен безвезвъзмедно на Столична община. Така изглежда, че макар и аварийното състояние на сградата да е предпоставка за инциденти в района, общината е загубила една година в чакане, преди да започне разчистването на терена. Причината за това може да е административна - докато се изработи нужния проект за събаряне.

От седмица разчистването е в ход, като за събарянето на старата сграда общината ще даде 1.3 млн. лв.

То трябва да приключи до шест месеца, след което до края на годината се предвижда да започне строителството на учебните заведения. Сегашният опит на общината обаче показва, че тези срокове обикновено не се спазват и е по-вероятно това да случи следващата година, особено ако се проведе открита процедура за избор на изпълнител. Което пък значи, че най-рано през 2024 г. може да се очаква прием за децата.

Неосъщественият прект от края на миналия век е предвиждал на мястото да бъде построена резиденция за идващите си от чужбина българи

Новият живот на резиденцията

Индикативната стойност за изграждане на детската градина и училището е съответно 3.5 млн.лв. и 8.5 млн.лв. без ДДС, обясниха от Столичната община за "Капитал". По програма на МОН са осигурени 5 мил. лв. за изграждане на училищната сграда, като останалото финансиране ще дойде от бюджета на общината. В голяма степен и то е държавна субсидия, след като миналата година правителството отпусна на София 65 млн. лв. за изграждането на социална инфраструктура.

Площта на терена е 6506 кв.м, като освен образователния комплекс, се предвижда и многофункционална зала "Дом на българите в чужбина "Родна стряха". Не е ясно какво общо ще има тя с функциите на детската градина и училището. Възможно инвестиционният проект да предвиди и паркинг, ако бъдат спазени нормативните изисквания, обясниха лаконично от общината. Липсата на места за паркиране в претъпкания с високи блокове район обаче е огромна и би било абсурдно да не се заложи подземен паркинг за проекта. Още повече че детската градина и училището предполагат голям трафик сутрин и вечер.

Детската градина ще бъде за 5 групи, а в училището ще учат ученици до 7-ми клас.

По една детска градина на "изток" и "запад"

Миналата година започна и изграждането на първата детска градина и в съседния квартал "Манастирски ливади-изток". Очаква се тя да е готова за прием на деца през 2022 г., като ще разполага с места за общо 190 деца (при 2 детски ясли с по 20 деца в група и 6 градински групи с по 25 деца).

Двете детски градини със сигурност няма да решат огромния проблем с недостига на места в двата квартала, но са стъпка напред в тази посока. Миналата година за детска градина и ясла не са се класирали над 1200 деца от район "Триадица", а общината обещава нови 600 места до 2023 г. Така, дори и ако изпълни тази амбициозна програма, все още ще има чакащи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bronco avatar :-|
    Бранимир Брозиг

    Ако някой е любопитен - това е интересен студентски проект за преустройството на старата сграда:
    https://irchitect.com/portfolio/incubator/
    Историята ѝ е наистина интересна

    Нередност?
Нов коментар