🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансите на общините през 2020 г. се подобряват, но инвестициите им се свиват

Просрочените задължения на местната власт намаляват и достигат 128 млн. лв. в края на миналата година

Велинград е една от общините с най-висока задлъжнялост в страната.
Велинград е една от общините с най-висока задлъжнялост в страната.
Велинград е една от общините с най-висока задлъжнялост в страната.    ©  Юлия Лазарова
Велинград е една от общините с най-висока задлъжнялост в страната.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управлението на финансите на общините през кризисната 2020 г. като цяло се подобрява, спада и общата сума на просрочените им задължения. В същото време обаче се влошава инвестиционната активност на местната власт, както и събираемостта на някои общински приходи. Това показват последните данни на Министерството на финансите за състоянието на местната власт към края на миналата година. Въз основа на тях като общини с финансови затруднения през 2021 г. са определени 9 града, докато през 2019 броят им е бил 16.

Общото число на просрочията намалява

Към края на миналата година просрочените задължения на общините достигат 127.8 млн. лв., което е подобрение както спрямо третото тримесечие на 2020 г. (с над 11 млн. лв.), така и спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато сумата е с 44 млн. лв. по-голяма.

Сред общините с най-внушителни просрочени задължения като дял от разходите им в бюджет 2020 са Белоградчик (54%), Симитли (29.3%), Велинград (48%), Доспат (56.1%). За сравнение, средно за всички общини в страната този процент е 1.8. Не случайно и горните градове заедно с Брегово, Димово, Балчик, Белово, Септември са определени като общини с финансови затруднения през 2021 г.

От списъка обаче излизат 11 други - Струмяни, Созопол, Аврен, Добрич, Кърджали, Кочериново, Сапарева баня, Неделино, Чепеларе, Минерални бани и Стамболово. "Приетите от тяхна страна мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние. Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2021 г., но не фигурират в този за 2020 г., са 4 - Симитли, Балчик, Белово и Доспат", посочват от финансовото ведомство.

През миналата година безлихвени заеми от държавния бюджет са получили Созопол, Неделино и Чепеларе. Те са за общо 8.5 млн. лв., а срокът за погасяването им е края на 2022 г.

По-малко инвестиции

Общите числа в анализа на общинските финанси се подобряват, но те показват и влошаване на инвестиционната активност на местно ниво. В края на 2020 г. средното равнище на показателя за страната е 11.28%, при 14.79% в края на 2019 г. При едва 9 общини делът на капиталовите разходи в общите разходи превишава 30%. "Относително слабата инвестиционна активност продължава да е една от причините за формиране на преходни остатъци по бюджетите на общините, като те запазват правото си на разход и през следващите години", поясняват от ведомството на Кирил Ананиев.

В края на 2020 г. приходите превишават разходите за местни дейности при 25 общини, докато в края на 2019 г. броят им е 16. В топ пет с най-големи излишъци са предимно големи областни градове - Пловдив, София, Шумен, Сандански и Хасково.

Делът на разходите за заплати и осигуровки (тук влизат парите за общинска администрация и заплати на заетите в общинските болници, училища) спрямо общите разходи на общините продължава да расте до средно почти 57%. В по-малки населени места като Чирпан, Нова Загора, Долна Митрополия, Мездра, Ново село те дори надхвърлят 70%.

Данните показват и лек спад на средното равнище на събираемост на данъците върху превозните средства и върху недвижимите имоти през миналата година в сравнение с предкризисната 2019 г.

Средното за страната равнище на размера на дълга, като процент от приходите на общините (собствени и от държавния бюджет) е 52.8% или почти същото като през 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар