Ремонтът на ул. "Шишман": още две седмици до края на годината, после пак

Реконструкцията на участъка от "Гурко" до Цар Освободител ще започне при добри метеорологични условия и по документи трябва да е готова до март

Започна да се прави и кръстовището с "Генерал Паренсов" и изкопът изненада минувачите, приели, че участъкът е почти готов
Започна да се прави и кръстовището с "Генерал Паренсов" и изкопът изненада минувачите, приели, че участъкът е почти готов
Започна да се прави и кръстовището с "Генерал Паренсов" и изкопът изненада минувачите, приели, че участъкът е почти готов    ©  Цветелина Белутова
Започна да се прави и кръстовището с "Генерал Паренсов" и изкопът изненада минувачите, приели, че участъкът е почти готов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кръстовището на ул. "Шишман" и "Генерал Паренсов" беше разкопано и предизвика изненади
  • Причината: общината е решила да го остави "за накрая" и да го завърши заедно с това на "Гурко"
  • Срокът и за двете кръстовища е две седмици, като до март изпълнителят трябва да е готов с цялата улица

Новият изкоп на столичната улица "Шишман" при "Ген. Парсенов" отново предизвика недоумението на минувачите. Липсата на доверие в общината, некачественото изпълнение на съседните участъци ("Графа", жълтите павета), както и практиката "ремонт на ремонта" пък са направили темата свръхчувствителна. "Айде пак ремонт, пак кал", цъка с език един от минувачите, спрял се пред металните огради.

На прага на търпението на "шишманци", въпросното кръстовище всъщност се оказва "последен щрих" от този участък, обясниха от общината за "Капитал". То досега не е било ремонтирано и е стояло със старата асфалтова настилка. Планира се да заприлича на вече готовото на ул. "Юрий Венелин" - павирано и леко повдигнато.

Именно това се прави в момента, като срокът е две седмици, обясни зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов. Идеята е да бъде завършено заедно с другото кръстовище - на ул. "Гурко", което също е почти готово.

"Преди години, когато са ремонтирали парчето от "Графа" до "Паренсов", не са направили кръстовището при "Паренсов". Като част от ремонта на ул. "Шишман", ние почнахме първо да работим участъка след кръстовището, за да не се затваря то самото, и сега за около две седмици го правим", обяснява Джоргов. Дали срокът ще се спази е друг въпрос, но завършването на "Гурко" и "Паренсов" ще позволи движението на колите от "Графа" до "Гурко".

Сагата продължава догодина

Това ще са и последните две седмици ремонт до края на годината. После вече ще се мисли за следващия участък (от "Гурко" до Цар Освободител). Част от "шишманци" обаче са изчерпали търпението си заради "вечния" ремонт на улицата и предпочитат той да не продължава или поне да се изчакат празниците, а после да се направи всичко възможно новата сага да приключи бързо.

"Няма да спира ремонтът. Да, има желаещи да спре ремонта за празниците, когато е лошо времето. Но така или иначе това са и нашите намерения - от средата на декември до януари няма как. Ще се съобразим с хората, няма смисъл да им копаем пред вратите, да става кал, да вали сняг, да има затруднения", обяснява Джоргов. И разказва, че догодина ще се гледат и дългосрочните прогнози за времето, за да се прецени работата оттук насетне.

Според заданието за обществената поръчка, възложена от общината, ремонтът ще продължи до края на март 2023 г. Изпълнител е "Парсек груп" на Бончо Бонев, която е предложила цена от 5.34 млн. лв. без ДДС при прогнозна 5.43 млн. лв. за реконструкция на "Шишман" и "6 септември".

Това реално е (поне) третият път, в който се разкопава улицата. А работата на общината и изпълнителя се следи изкъсо. Такъв е и моментният пейзаж на "Шишман": минувачи често се заглеждат в положените нови плочки, побутват ги да видят дали са здраво закрепени, спират да наблюдават какво правят майсторите. А пък потокът от хора, вървящи смело по средата на "новата" улица, говори за интуитивното желание тя да бъде пешеходна.