Общините от Средногорието вече мислят за живота след края на рудниците

Минните предприятия са почти единствените, които инвестират в региона и на практика заместват държавата, заявиха кметовете на Мирково и Чавдар

От ляво надясно: Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, Мартин Геновски, сдружение "АртБудилник", Десислава Лещарска, в. "Капитал", Григор Даулов, кмет на община Чавдар, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на надзорния съвет на "Елаците-мед"
От ляво надясно: Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, Мартин Геновски, сдружение "АртБудилник", Десислава Лещарска, в. "Капитал", Григор Даулов, кмет на община Чавдар, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на надзорния съвет на "Елаците-мед"
От ляво надясно: Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, Мартин Геновски, сдружение "АртБудилник", Десислава Лещарска, в. "Капитал", Григор Даулов, кмет на община Чавдар, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на надзорния съвет на "Елаците-мед"    ©  Надежда Чипева
От ляво надясно: Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, Мартин Геновски, сдружение "АртБудилник", Десислава Лещарска, в. "Капитал", Григор Даулов, кмет на община Чавдар, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на надзорния съвет на "Елаците-мед"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините от Средногорието трябва да започнат да мислят за алтернативи форми на препитание: малък бизнес, предприемачество, туризъм. "В един хоризонт от 15-20 години напред по обективни причини минните предприятия в района ("Дънди прешъс металс", "Елаците-мед" от групата на "Геотехмин") ще редуцират, да не кажа ще прекратят, дейността си. Трябва отсега да мислим." Това каза Григор Даулов, кмет на община Чавдар, по време на "Среща на бизнеса в София-област", организирана от "Капитал". "И двете предприятия, които са на наша територия, мислят в тази посока, в една лодка сме и гребем в синхрон", допълни той.

От своя страна Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на надзорния съвет на "Елаците-мед", посочи, че целта на помощта за регионите, в които оперират двете дружества, е не само да създадат по-добра среда и жизнен стандарт, а това да е трайно: "Не да бъде изконсумирано сега, но да остане за следващите поколения." По думите му за последните 5 години "Геотехмин" и "Елаците-мед" са инвестирали около 10 милиона в дарителски кампании и социално отговорни проекти в общините от Средногорието.

"Както беше казано, в един момент резервите на рудника ще се изчерпят. Въпреки че работим за удължаване на концесията до 2041 г., дай Боже и до 2051 г., отсега трябва да се мисли какво ще се случи с тези общини, когато нашата дейност спре. Това за мен е изключително важно. Искам общините да добият опит и да почнат да мислят за привличане на нови инвеститори, нови хора и така да осигурят бъдеще за този регион", посочи още Хамерс.

Община Чавдар е получила около 1 млн. от различни програми на "Геотехмин", "Елаците-мед" и "Дънди прешъс металс". "Тези средства отидоха за различни наши инициативи и проекти в няколко направления", каза кметът Даулов и допълни: "Едното е инфраструктура, училищна среда, детска градина, детски площадки, фитнес на открито, ремонт на църква, на хижа. Второто направление е туризъм и култура. От първия мандат съм казал, че моите основни приоритети са образованието и културата, защото това са стълбовете на всяка една цивилизация. Чавдар се радва на огромен туристически поток и имаме богат културен календар. Използвам случая да ви поканя в коледното село на България в Чавдар, което откриваме на втори декември. Това е пътят към създаване на малък бизнес."

Активни бизнес и общини, отсъстваща държава

В община Мирково с подкрепата на "Елаците-мед" са асфалтирани улици, озеленено е, санирана е детска градина, изградена е детска площадка и дори музей. "Няма нещо, за което да нямаме помощ от големите предприятия, които са на територията на нашата община", посочи Цветанка Йотина, кмет на община Мирково за пети мандат. "За съжаление не навсякъде в България има "Елаците-мед", каза още тя и обясни, че на практика отговорният бизнес замества държавата.

"Безработицата ни е под 4%, населението намалява и излиза, че не можем да кандидатстваме по нито една програма, защото жителите са малко и безработицата е ниска. Независимо от рестриктивните условия ние, кметовете, сме доста активни. Когато някой ви казва, че общините нямат готовност, просто не му вярвайте. В момента имам 13 готови проекта и поне 10 разрешения за строеж, но мога да пусна само тези, които се вместват в рамките на бюджета за 2024 г., а той се топи заедно с населението. С големи усилия подменихме улично улично осветление. Имам пет населени места и петте са с подменен водопровод. Мъчим се да създадем условия, но държавата трябва да обърне внимание. На мен не ми се иска да ставаме държава от латиноамерикански тип - всичко в града. Аз искам да имаме едно прекрасно селско общество, където живеят нормални, обикновени, работливи и честни хора", заяви Цветанка Йотина.

"Напълно подкрепям г-жа Йотина. От години се боря с това да реабилитирам ролята на българското село в нашето общество. Има живот в селата, мъчим се да го показваме, доказваме. Каква е ролята на държавата? Ако може да помисли за по-големи облекчения за бизнеса, който наистина инвестира в местната общност или, ако не може да му помага, поне по-малко да му пречи. Безумни, безкрайни лицензионни и съгласувателни режими, които ни притискат и нас. Трябва да се помисли и за по-голяма свързаност между населените места. Говоря за субсидиране на регионалните превози и транспортната връзка със столицата. Всички кметове от региона дофинансираме всеки месец регионална схема и пак няма никакъв интерес. Принудени сме да се молим на фирмите превозвачи.

Това може да се реши от държавата. Същото е отношението в сферата на здравеопазването и социалната сфера. Чакаме всички една имагинерна прословута Карта на социалните услуги, която трябваше да бъде готова преди 4 години, за да можем да планираме каква социална инфраструктура да изграждаме. Има огромна нужда от домове за настаняване на възрастни хора. Да не говорим за психиатрична помощ, за която никой не се сеща в тази държава. Много са нещата, но няма време. Хубаво е да помага държавата, но ако по-малко пречи, пак е достатъчно, бизнесът е достатъчно гъвкав и адаптиращ се и знае как да се справя", заяви Григор Даулов.

Освен физически да оцеляват, хората в малките населени места имат нужда ментално да израстват и да поддържат духа си буден, коментира на свой ред Мартин Геновски, един от основателите на сдружение "АртБудилник". То организира едноименния фестивал за пътуващо изкуство в малки населени места.

"В момента културният живот в България е изключително централизиран и има едно мислене в гилдията, че хората нямат потребност. Ами не, те нямат достъп. И нашата цел е точно тази - да разчупим този модел, да отидем за една седмица или за няколко да организираме срещи на хората в малките населени места с различни произведения. Фестивалът включва филмови прожекции, театрални спектакли, представяния на книги, музикални концерти. Програмата ни, освен че е разнообразна, е предвидена за хора на всякаква възраст. Всички събития са с вход свободен", посочи Геновски.

"АртБудилник" не е субсидиран от държавата по никакъв начин. Фестивалът се финансира от бюджета на общините. И тъй като разходите за транспорт, настаняване, озвучение, програма и др. са доста сериозни, се допълват най-вече от бизнеса. Ключов партньор от първото издание намерихме в лицето на "Филип Морис България". Заедно с кампанията "Промени картинката", чиято цел е да информира обществото за един глобален проблем, който виждаме всеки ден около нас, а именно замърсяването на околната среда с фасове, успяхме да задействаме този фестивал. През културата, през позитивното изживяване на хората, отправяме този призив за по-модерно, по-устойчиво градско развитие"., каза още Геновски.

Бъдещето на общините от Средногорието

На въпрос как си представят бъдещето на региона кметът на Мирково отговори: "Общините да бъдат самостоятелни, да оперират сами, да взимат решения в коя област да си насочват финансите. Мисля, че това е нещото, което искам да видя в най-близко време. Искам да видя нашите села да заприличат на селата в Швейцария и Германия. А това може да стане тогава, когато държавата помисли не само да ми прехвърля някакви непечеливши дейности, а печелившите да оставят за нея и ние, кметовете, да се чудим как да овладяваме популацията с кучетата, как да се справяме с разни други проблеми. Трябва да бъдат развързани ръцете на общините. Красиви общини, в богата България с един добър, трудолюбив и красив народ, такъв, какъвто е било от векове и ще бъде за векове".

Григор Даулов посочи, че мечтае за община с добре развит микро семеен бизнес, базиран на местните ресурси: "Говорим за земеделие, говорим за услуги. Представям си я по този начин, като един от факторите за това е наистина децентрализацията. Не е единствения, но е важен фактор. Друг фактор е бизнесът и възможностите за външно финансиране от европейски и национални програми. Мечтая и за малко повече спокойствие, усмивки и усещане за общност, каквото ни липсва."