НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Големите непублични компании в България отново разпределят дивиденти за милиони

От това ще спечелят и малки акционери, които останаха там по линия на масовата приватизация

"Аурубис България" има над 2 хиляди малки акционери с близо 29 хиляди акции в тях. Това е компанията с най-голям дивидент от небанковия сектор
"Аурубис България" има над 2 хиляди малки акционери с близо 29 хиляди акции в тях. Това е компанията с най-голям дивидент от небанковия сектор
"Аурубис България" има над 2 хиляди малки акционери с близо 29 хиляди акции в тях. Това е компанията с най-голям дивидент от небанковия сектор    ©  Цветелина Белутова
"Аурубис България" има над 2 хиляди малки акционери с близо 29 хиляди акции в тях. Това е компанията с най-голям дивидент от небанковия сектор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Икономическото възстановяване през 2021 г. е увеличило и дивидентите на непубличните компании.
  • Индустриалните компании и банките отново разпределят най-големи суми от печалбите си.
  • При непубличните е трудно да се изчисли дивидентна доходност, тъй като техни акции не се търгуват на регулиран пазар.

Най-големите български непублични компании и тази година не изневеряват на традицията и ще разпределят дивидент. Това не е изненадващо предвид рекордната като ръстове и печалби за едрия бизнес 2021 г. Големият пай по традицията се концентрира в ключовите акционери - често чуждестранни корпорации, но парченца остават и за малките акционери в тях, които най-често са там с дялове, останали по линия на приватизацията от преди десетилетия.

Миналата година донесе ръст във финансовите резултати на бизнеса, стимулиран от постпандемичното възстановяване, като това се прехвърля и в малко по-високи дивиденти при някои от тях. От небанковите компании най-щедри са големите индустриални и добивни компании, което е логично - там са и едни от най-големите обороти. За разлика от публичните компании, при непубличните е трудно да се изчисли дивидентна доходност, тъй като техни акции не се търгуват на регулиран пазар.

Без значение дали са публични или не, основните права на акционерите си остават - това на дивидент, участие в общо събрание, ликвидационен дял. В зависимост от устава те могат да имат и право за участие в увеличение на капитал. Исторически обаче заинтересоваността на дребните акционери е някъде между почти никаква и нулева - това си личи и от присъствалите на общите събрания на тези компании. При дивидента обаче най-вероятно нещата не са точно така, тъй като голяма част от тях са настоящи или бивши служители, както и техни наследници. А и в самите предприятия и малките градове има кампании за получаване на дивидентите. За акции на непублични компании организиран пазар няма, но те могат да се купят извънборсово - стига някой да иска да продава, като в случая печалбите от сделките са облагаеми. През годините някои компании правиха и обратно изкупуване.

Тази година дивидент разпределиха и банките след известно засушаване поради регулаторни ограничения покрай ковид. В трите най-големи банкови институции също има малки акционери, които трябва да получат своя пай.

От Средна гора до Девня

Извън банковия сектор лидер си остава медодобивното предприятие "Аурубис България". За втора поредна година това е най-голямата компания в страната с приходи 6.6 млрд. лв. и печалба 292 млн. лв. според класацията на "Капитал" К100. А с над 291 млн. лв., гласувани за разпределение, това е най-големия дивидент за компанията от Пирдоп от пет години насам. Компанията не пропуска да разпредели своята печалба, а за последните 6 години е върнала към акционерите 1.6 млрд. лв. Мажоритарен собственик с 99.86% е "Кумерио Австрия", а останалите 0.14% са в над 2600 акционери с 29 хил. книжа.

В медодобивния сектор е още една компания от региона на Средногорие - "Асарел Медет". Тя също традиционно разпределя дивидент, но не го обявява в решенията на общото събрание, а за него публично се разбира година по-късно в годишния отчет. В дневния ред на общото събрание за 2022 г. също имаше точка за разпределяне на печалбата, като от протокола от провеждането му става ясно, че е взето решение за разпределение. Съобщение за това се намира и на сайта на компанията, като там е описано и как всеки акционер може да получи дивидента си. За миналата година индивидуалната печалба на компанията е 131.5 млн. лв.

Другите два индустриални гиганта с дивиденти са от Девня - "Солвей Соди" и производителят на торове "Агрополихим". Първата компания е част от белгийско-турския "Солвей шишеджам холдинг" и е разпределила над 780 млн. лв. за 6 години, като през тази увеличи размера. До 2002 г. компанията се търгуваше на фондовата борса, но се отписа, а в нея останаха доста малки акционери - броят им леко падна след една процедура по обратно изкупуване на акции. Компанията не е разпределяла дивидент единствено през 2005 г.

Леко намаление има при "Агрополихим", но компанията разпределя без прекъсване последните три години след пауза за няколко години.

Дивидент с вкус на бира, вино и шоколад

Компаниите от хранително-вкусовия сектор също се отчитат на своите акционери. Тук са два от големите производители на бира - "Карлсберг България" и "Загорка", докато "Каменица" предпочита да заделя печалбите си в резервите. След година пауза се завръща и производителят на захарни изделия "Нестле България. И трите компании са собственост на чужди мажоритарни акционери. Безотказен през годините е и контролираният от Петя Славова и семейството й винпром "Черноморско злато". За тази година не е ясно дали е разпределен дивидент, тъй като няма публикувано решение на общото събрание в Търговския регистър. За миналата година обаче печалбата е над 5 млн. лв., което може да предполага, че такъв има, ако приемем, че няма промяна в политиката на ръководството и основните акционери.

Липсващата фармация

Няколко от големите компании с много дребни акционери са заводите на бившата "Балканфарма" в Дупница, Троян и Разград. Днес те са собственост на различни групи и лица, като за миналата година нито една от компаниите не разпределя дивидент. Това обаче може да се дължи и на спецификата на бизнеса им, който също е силно зависим от регулации и международното положение. Тази година например най-голямата публична фармацевтична компания "Софарма" и дъщерната й "Софарма трейдинг" се отказаха да разпределят дивиденти заради очакванията за тежка икономическа среда и желанието да запазят стабилно финансово състояние покрай ефектите на войната в основните й външни пазари - Русия, Украйна и Беларус. Историята на дивидентите показва, че за компаниите с ясна политика в тази посока икономическите сътресения нямат значение. Скоро ще разберем дали задаващите се икономически проблеми ще променят това.

Банкови особености



Тази година банките разпределят дивидент за своите акционери. При тях обаче има редица особености и условности, част от които са регулаторни. Например заради ковид кризата БНБ наложи забрана за разпределение, за да се подсили капиталът им с натрупаните печалби. Все пак, макар и малко, има дребни акционери в най-големите 3 банки по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, като те са наследство от приватизацията. Доскоро ДСК беше еднолична собственост на унгарската OTP, но след придобиването на SG Експресбанк в нея акции получиха дребните собственици във варненската банка. Получаването на банков дивидент обаче няма разлика от това при останалите компании.