Производствената активност във Великобритания се забавя

Въпреки поевтиняването на паунда поръчките за износ достигнаха петмесечно дъно

Противно на очакванията евтиният паунд не доведе до очаквания растеж на износа от Великобритания
Противно на очакванията евтиният паунд не доведе до очаквания растеж на износа от Великобритания
Противно на очакванията евтиният паунд не доведе до очаквания растеж на износа от Великобритания    ©  Reuters
Противно на очакванията евтиният паунд не доведе до очаквания растеж на износа от Великобритания    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Противно на очакванията за второто тримесечие, производствената активност във Великобритания е отбелязала спад, пише Reuters. Според агенцията това се дължи на забавения растеж на поръчките за износ, които са достигнали най-ниското си ниво от пет месеца насам. Проучване на изследователския център IHS Markit Economics сочи, че през юни Великобритания се е представила най-лошо в това отношение сред останалите водещи икономически сили в Европа въпреки поевтиняването на паунда. Това поставя под съмнение желанието на Bank of England (BoE) страната да задържи досегашните нива на икономически растеж след приключване на процедурата по излизане от Европейския съюз (ЕС), разчитайки на растеж в производството.

Лоши новини за производството във Великобритания

За четвърти пореден месец Великобритания е на дъното на класацията за износ на продукция сред водещите икономики в Европа, изпреварвайки единствено Гърция. Предизвиканият от вота Brexit 12-процентен спад на британския паунд спрямо други валути доведе до очаквания на BoE за ръст на производството, но последно проучване на IHS Markit Economics сочи забавяне на активността заради спад в поръчките за износ.

Противно на очакванията на анализатори, индексът на мениджърските поръчки, измерван от Markit/CIPS - PMI, е достигнал най-ниското си ниво от пет месеца насам - 52.61 пункта.

Обезценяването на британския паунд е довело до най-слабите ефекти от следвоенната история на Великобритания насам, коментира Самуел Томб, анализатор към консултантската фирма Pantheon Macroeconomics consultancy. Според Томбс резкият спад на валутата се е отразил негативно на растежа на икономиката. След финансовата криза 2007/2008 г. паундът също пострада, но това не се отрази по същия начин на външната търговия.

Въпреки по-добрия растеж на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие икономистите не са сигурни, че тенденцията ще се задържи и през останалата част от годината. "Поръчките за износ остават разочароващи въпреки стимула от поевтиняването на паунда", обяснява пред изданието Роб Добсън от IHS Markit.

Великобритания изостава спрямо еврозоната

Данните за второто тримесечие оспорват плана на търговския министър Лиъм Фокс Великобритания да се превърне в "шампион в свободната търговия", чийто главен съперник са страните от еврозоната.

"Великобритания не се справя зле, но еврозоната се справя много добре", коментира Крис Уилямсън от IHS Markit. В сравнение с курса от края на 2014 г. еврото е 17% по-слабо спрямо долара, което се отразява позитивно на износа на еврозоната. Индексът, измерващ цените на износа във Великобритания, е нараснал с 8% между третото тримесечие на миналата година и първото на тази спрямо едва 2.7% за еврозоната.

Според Уилямсън именно покачването на цените на Острова и стабилността на паунда спрямо други валути спира купувачите и води до изоставане в растежа.