🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската икономика очаквано се забавя

Икономическият растеж през второто тримесечие е бил едва 0.3% в сравнение с предходното

Миналата седмица МВФ също намали прогнозата си за растежа на британската икономика
Миналата седмица МВФ също намали прогнозата си за растежа на британската икономика
Миналата седмица МВФ също намали прогнозата си за растежа на британската икономика    ©  Reuters
Миналата седмица МВФ също намали прогнозата си за растежа на британската икономика    ©  Reuters
"Компаниите също така нямат яснота за детайлите по сделката за Brexit, което спира дългосрочните инвестиции."

Нанси Картин, Close Brothers Asset Managament

Спад в производството и строителството са довели до значително забавяне на икономическия растеж на Великобритания, показват данните на Националната статистическа служба. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през второто тримесечие е нараснал с 1.7% на годишна база при 2% през първото, което традиционно е по-слабо. На тримесечна база БВП е нараснал с 0.3%, малко по-добре от 0.2% през първото. От статистическата служба отбелязват, че икономиката преживява значително забавяне през първото полугодие. Скромният растеж през периода април-юни се дължи основно на услугите, които се повишават с 0.5%.

Лоша перспектива

Резултатите за второто тримесечие се разминават с очакванията на Bank of England (BoE) за ръст от 0.4%, но съответсват с очакванията на анализатори от частния сектор. По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за Великобритания за първи път след референдума за Brexit и очаква годишен ръст от 1.7% вместо предишните 2%.

"Слабата платежоспособност е тревожен показател", коментира Нанси Картин, ръководител инвестиции в Close Brothers Asset Managament, пред The Guardian. За последното тримесечие БВП на човек от населението е нараснал само с 0.1%. "Компаниите също така нямат яснота за детайлите по сделката за Brexit, което спира дългосрочните инвестиции", добавя Картин.

"Трябва да се фокусираме върху растеж на производството, който да генерира по-високи заплати и стандарт на живот на хората в страната", заяви финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от изданието. Той също така изтъкна, че икономиката отбелязва четвърта поредна година на разрастване с рекордни нива на заетост.

Според финансовия министър в сянка от партията на лейбъристите Джон Макдонъл, числата показват друга тенденция. "Днешният доклад разкрива слаб растеж при слабо правителство и е показателен за икономическия провал на консерваторите в последните седем години", коментира той.

Подобрение при услугите

Услугите са нараснали с 0.5% спрямо 0.1% от края на първото тримесечие. По-добри резултати показва филмовата индустрия, която задминава тази в Европа още от второто тримесечие на 2012 г. За да предотврати изтичането на продукции към по-евтини локации като Източна Европа, британското правителство предоставя държавна помощ под формата на данъчни облекчения. За 2016 г. са били осигурени 751 млн. паунда, насочени към блокбъстъри, сериали, театрални постановки и др., спрямо 564 млн. за 2015 г. Филмовата индустрия осигурява 2 млн. работни места на Острова.

Въпреки че се наблюдават подобрения в търговията на дребно през второто тримесечие, секторът отчита нулев ръст през първото полугодие. Потребителите тази година се изправиха пред нарастваща инфлация заради обезценяването на валутата и ограничиха разходите, припомня Bloomberg.

Без дизелови и бензинови двигатели на Острова от 2040 г.

До края на месеца английското правителство официално ще обяви плана си за борба срещу замърсяването на въздуха. По настоящи данни продажбата на коли с дизелови и бензинови двигатели ще бъде забранена от 2040 г. По-рано този месец Франция прие същия срок за влизане в сила на новия закон.

Планът на Великобритания е на стойност 3 млрд. паунда, като 255 млн. от тях са насочени към справянето с проблема в центровете на градовете. Други мерки включват закупуване на нови автобуси и промяна в транспортната инфраструктура с цел опазване на околната среда. Според изявления на политици срокът не би трябвало да е проблем за автомобилния бранш.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai_petrov avatar :-?
    FanFan - la tulipe

    2 милиона души заети във филмовата индустрия .... Сериозно ли??

    Нередност?
Нов коментар