194 хил. българи работят в "мозъчния сектор"

Висококвалифицираните работни места в България са се увеличили с 28% за последните пет години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около 5% от българите работят в "мозъчния сектор" - работа, несвързана с физически труд. Това показва тазгодишният доклад Brain Business Jobs, изготвян от Европейския център за предприемачество и реформа на политиката (ECEPR). Според него България попада в трета от общо четири групи страни в ЕС – тази с между 4.5 и 5.9% от населението, което работи в сферите на инженерството, архитектурата, дизайна, високотехнологичното производство, информационните технологии, телекомите, рекламата и други.

Очаквано, най-големият център за подобен тип работни места е София. "София е с третото най-високо ниво на растеж в Европа по отношение на работни места, свързани със знание", пише в доклада. След България остават Испания, Гърция, Италия, Хърватия, Полша и Румъния, където процентът на "заетите мозъци" е под 4.5%. България е последна в третата група, докато първите две са категоризирани като "над 8% от населението" и "между 6 и 8%" от населението", заето в "мозъчния сектор". Начело на индекса застават Швейцария, Швеция и Дания, но без да бъде отбелязано точно каква част от населението работи нефизическа работа.

Българската столица е част от по-голяма тенденция в Централна и Източна Европа, където темповете на растеж са по-високи, отколкото в другите региони. "Видимо е, че столиците в Централна и Източна Европа като Братислава, София, Прага и Букурещ са новите гнезда според индекса Brain Business Jobs. Очакваме тези региони да продължат силното си представяне и да станат част от останалите хъбове за мозъци като региона на Оксфорд, Лондон, Париж и Стокхолм", пише още в доклада.

В какво сме силни и в какво не

Общо 194 хил. души в България са се занимавали с дейност, несвързана с физически труд, през 2019 г., увеличение с близо 40 хил. души спрямо пет години по-рано, през 2014 г., когато те са 155 хил. От тези нови 40 хил. работни места цели 73% са създадени от IT сектора, 12% са в креативни професии, 7% в технологичното производство и 7% в услуги.

Сравнена с останалата част от Европа, България е над средното ниво по отношение на процент заети в сферата на дизайна, IT услугите, телекомите, програмирането и фармацевтичния сектор. "Концентрацията на работни места, изискващи знания в тези сектори, е по-висока в България, отколкото средното за Европа, но се забелязват слабости в сферата на мениджмънта, инженерството, разработките и издателството", добавят още от ECEPR.

Все още няма коментари
Нов коментар