🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Според НСИ ръстът на БВП за 2019 г. е 3.4%

Данните за всички тримесечия на миналата година са ревизирани надолу

Председателят на НСИ Сергей Цветарски обеща занапред да се наблюдават по-внимателно отделни позиции в данните за вноса и отделни компании, за да може данните да са по-надеждни
Председателят на НСИ Сергей Цветарски обеща занапред да се наблюдават по-внимателно отделни позиции в данните за вноса и отделни компании, за да може данните да са по-надеждни
Председателят на НСИ Сергей Цветарски обеща занапред да се наблюдават по-внимателно отделни позиции в данните за вноса и отделни компании, за да може данните да са по-надеждни    ©  Анелия Николова
Председателят на НСИ Сергей Цветарски обеща занапред да се наблюдават по-внимателно отделни позиции в данните за вноса и отделни компании, за да може данните да са по-надеждни    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опасенията за мащабна ревизия на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2019 г. надолу вследствие на непълно отчетения внос не се сбъднаха. Според предварителните данни на НСИ растежът за цялата минала година е 3.4%, а за последното тримесечие показателят се понижава от 3.5% при експресните оценки на 3.1%. Ревизии надолу има и в данните за предходните три тримесечия, но не и в очакваните мащаби.

Проблемът с вноса

Въпросът с колко расте икономиката предизвиква по-съществен интерес, тъй като преди няколко седмици депутатът от БСП Румен Гечев посочи необичаен спад на вноса на горива. Според него данните може да са умишлено занижени с неотчетени около 4 млрд. лв. и така растежът да е изкуствено завишен. По негови оценки, ако това е вярно, би трябвало растежът да е около 1% вместо отчетените над 3%.

Новите данни на НСИ показват повишение при вноса на стоки и услуги за четвърто тримесечие спрямо предварителните оценки с около 1 млрд. лв. до 18.25 млрд. лв. Но има и повишение при износа с около 0.5 млрд. лв. до 18.4 млрд. лв., така че ефектът от нетния експорт не е чак толкова съществен.

На пресконференция по темата от статистическия институт поясниха, че БВП в България се изчислява по три метода, като водещ е производственият метод, но финалната оценка е балансирана между него и този на крайното използване и на доходите. Разликата беше обяснена с повечето събрани данни, но от НСИ не дадоха конкретен отговор по критиките за голямото разминаване при данните за външната търговия.

Експертите на НСИ обясниха, че стъпват на база на платежния баланс (изготвян от БНБ), като данните се валидират. А конкретно при липсващия внос на горива разликата е засечена с компанията, която осъществява най-голям внос на горива, и пропуснатите данни са отчетени през производствения метод. Сумата е над 3 млрд. лв., като председателят на НСИ Сергей Цветарски отхвърли твърденията за манипулации или грешки, а обясни разликата с "навременност" на отчитането. Той призна, че въпросът е важен, но показа изненада, че той не е бил изяснен още след предишните прессъобщения на НСИ по темата. Той обеща занапред да се наблюдават по-внимателно отделни позиции в данните и отделни компании, за да може данните да са по-надеждни.

Какво показват данните

Според националната статистика БВП на България за 2019 г. е 118.669 млрд. лв., или 60.6 млрд. евро. На човек от населението това съответства на 8678 хил. евро. Брутната добавена стойност възлиза на 102 269 млрд. лв. и расте в реално изражение с 3%. При нея има леко раздвижване в структурата, като индустрията увеличава дела си с 2.4 процентни пункта до 23.5% за сметка на услугите, които се понижават до 73.7%. Аграрният сектор остава без промяна на 2.8%.

За последното тримесечие БВП е 32.682 млрд. лв. Ръстът на годишна база е понижен спрямо предишните данни до 3.1% (при 3.5% при експресната оценка), но на тримесечна база дори има корекция нагоре в сезонно изгладения растеж - от 0.7 на 0.8%. Предходните два периода на тримесечна база растежът е по 0.7%, а в периода януари-март 2019 г. той е 1%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    njh1578149300634471 avatar :-|
    Сашо Н
    • - 5
    • + 4

    Моля някой да ми обясни, как се получава 3.4% ръст, при положение че населението намалява с 50 000 души на годишна база (съответно 50 000 по-малко потребителя), броя на заетите по трудов догов намалява и основните външно търговски партньори на България се забавят, че даже някои отбелязват отрицателн ръст???

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2
    • + 1

    Злокобният проблем е, че при пазарни условия реална икономическа криза се отчита икономически растеж.
    Нима някой има действителна полза от прикривана икономическа криза?

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 4

    Гумен Речев пак се размина с истината. Комунист от професията.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "Сашо Н":

    Просто щяхме да имаме по-висок ръст (над 4%) ако демографската картина бе по-благоприятна. А 4% ръст е добър, но не е нещо невероятно.

    Нередност?
Нов коментар