🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивш финансист на "Водстрой" може да влезе в новия борд на ББР

Сигурно попълнение в управителния съвет е доскорошният финансов директор на ПИБ Живко Тодоров

Днес премиерът Бойко Борисов отново говори по темата, като отхвърли тезата на Стоян Мавродиев, че е подведен
Днес премиерът Бойко Борисов отново говори по темата, като отхвърли тезата на Стоян Мавродиев, че е подведен
Днес премиерът Бойко Борисов отново говори по темата, като отхвърли тезата на Стоян Мавродиев, че е подведен    ©  Надежда Чипева
Днес премиерът Бойко Борисов отново говори по темата, като отхвърли тезата на Стоян Мавродиев, че е подведен    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Настоящият изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов може да влезе в новия борд на ББР, научи "Капитал" от свои източници.

На пръв поглед номинацията му е логична - банката предлага експортно финансиране, а покрай нарушените вериги на доставки и прекъснати производства експортно ориентираните бизнеси ще имат нужда от подобна подкрепа. На втори обаче е, меко казано, спорна: Филипов е в надзорния съвет на ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки. От застрахователния сектор обаче свързват компанията и с името на Делян Пеевски. Към връзки с депутата от ДПС води и още един момент от професионалната биография на Филипов - два източника от строителния сектор твърдят, че Филипов е бил финансист в групата компании около "Водстрой 98", преди да оглави ОЗК. Те разказват, че той е присъствал на срещи от името на дружеството. По това време строителната компания се свързва с Пеевски. Подобна информация циркулираше и в няколко медии още през 2017 г., когато Филипов пое БАЕЗ. Но друг източник на "Капитал" твърди, че Филипов не е бил служител на "Водстрой".

Същевременно ББР вече има достатъчно голяма кредитна експозиция към няколко компании, свързани с депутата Делян Пеевски - "Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден", както и близкия до почетния лидер на движението Ахмед Доган Румен Гайтански-Вълка ("Роудуей кънстракшън"). Преди ден някои анализатори дори провидяха в поисканата от Борисов оставка на настоящия главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев открит сблъсък с лобитата на ДПС в банката. Дори и да е имало такъв, той е бил кратък, предвид новата номинация.

Вече второ денонощие след като премиерът обяви смяна на целия борд на банката, все още няма официална информация за попълненията. Днес Бойко Борисов отново говори по темата, отхвърли тезата на Стоян Мавродиев, че е подведен, и решението му звучи окончателно.

Кой ще поеме ББР е важно, защото от новите лица зависи дали банката ще остане каса за любимци, или ще работи по първоначалния си замисъл, т.е. като звено за подкрепа на малки и средни фирми. Още повече в момент, в който се очаква тя да бъде капитализирана със 700 млн. лв. от фискалния резерв и да е посредник между бизнеса и търговските банки около коронакризата.

Първо сигурно име

Първото сигурно ново лице в ББР е наскоро напусналият главен финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров. Той е избран за член на управителния съвет на 6 април и за изпълнителен директор на 7 април - буквално насред разразяващата се буря около досегашното ръководство. Още преди седмици финансовият министър Владислав Горанов заговори за подсилване на управлението на ББР предвид новите функции и назначението на Тодоров вероятно е вследствие на този план. То също може да донесе критики, предвид, че ПИБ в последните години показа доста иновативни практики по разкрасяване на отчетите си. Коментарите за професионалните качества на Тодоров в банковите среди обаче са по-скоро положителни.

От думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пред bTV стана ясно, че процедурата по назначаванетона Тодоров в ББР е задействана преди седмици, както и че към БНБ е подадено още едно име за одобрение.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pab13650694 avatar :-P
    pab13650694
    • + 4

    Николай Димитров - син на Димитър Димиторов, завършил политика в Москва, зам. кмет на Ст Загора, депутат от БСП, заместник министър и шеф на Агенцията за българите в чужбина;
    П Филипов - бивш управител в финд на ЦБ, син на Христина Филипова, директор в СИБАНК и ОББ ЕООД
    ........ скамейката е дълга

    Нередност?
  • 2
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • + 3


    До коментар [#] от "
    pab13650694
    ":

    А шефът на дирекция правна в ББР- Тихомир Чемширов - син на Гочо Чемширов - зам. председател на управителния съвет на EVN Пловдив. Навързани като свински черва.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 4

    Тази банка трябва да бъде закрита незабавно. Иначе ще продължи да финансира бизнеса на разни гнусни партии.
    А онзи ден премиерчето по смешната нова тв как възторжено обясняваше че работела както всяка една друга банка и ние простосмъртните нищо не разбираме. Да се смее или да реве човек???

    Нередност?
  • 4
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 2

    Явно е че това е банката на Пеевски.
    Новите номинации са от него и Доган. Явно те решават тук чрез министър Горанов.
    Дискредитирани хора в Борда и пионки на Пеевски ще се погрижат тези 700 милиона да стигнат до малкия бизнес. Ха ха...
    Успех!

    Нередност?
  • 5
    secrets avatar :-|
    Lara Balevaa
    • + 1

    Панайот Филопов, син на Христина Филипова - оперативен директор на Сибанк, дясна ръка на Цветелина Бориславова, а сега прокурист в ОББ KBT. Маминото синче, както му казваме, къде ли не го слагаха :) Какво да говорим повече :)

    Нередност?
Нов коментар