🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията през март се забавя до 3% спрямо година по-рано

Цените на храните продължават да растат, а на горива и развлечения намаляват

През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна
През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна
През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна    ©  Анелия Николова
През март статистиката отчита по-ниски цени на услуги в областта на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Въведените на 13 март ограничения в сектор туризъм и развлечения заради разпространението на COVID-19 са имали ефект върху цените в секторите туризъм и развлечения още през същия месец и те са тръгнали надолу. Логично след спадовете на котировките на петрола на международните пазари горивата също поевтиняват, показват данните на националната статистика. Така на месечна база има дефлация от 0.6% спрямо февруари, а на годишна база инфлацията се забавя до 3% спрямо 3.7% месец по-рано.

Основният двигател на инфлацията през последната година - храните, които заемат почти една трета от потребителската кошница, продължават да поддържат общите потребителски цени нагоре и през март. Инфлацията при храните на годишна база леко се забавя до 6.5% при 6.7% през февруари, като по-скъпи спрямо миналата година са месата (основно свинското) и плодовете.

Европейският Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) също показва по-слаба годишна инфлация през март - 2.4%, а на месечна база цените падат с 0.5%. Европейската методология се отличава от българския индекс по по-малкия дял на храните в потребителската кошница за сметка на транспорта.

Търсене и предлагане

Най-голям спад на цените на месечна база е видим при стоките и услугите от групата "Развлечения и култура" (-4.1%), а тук доминират пакетните услуги за почивка и туризъм в страната и чужбина - пазар, който беше замразен през март заради COVID-19. В резултат подгрупата отчита с 6.4% по-ниски цени спрямо февруари. На годишна база обаче понижението още не е видимо - цените все още са с 5% над миналогодишните.

Поевтиняват и цените на услуги в областта на културата (кина, театри, концерти, кабелна телевизия) - с 3.2% на годишна база и 4.5% на месечна, което е най-значителното понижение от края на 2017 г. Търсенето на мебели също, очаквано, започва да стагнира през март, което води и до по-ниски цени с 2.8% на месечна база и 2.3% на годишна. Тези тенденции вероятно ще продължат и през април предвид продължаващите ограничителни мерки върху някои сектори и несигурността на пазара на труд в страната.

Междувременно една малка група стоки отчита увеличение на цените на месечна база - услуги за домакинството и битови услуги. Повишението е с 3.7%, което, макар че изглежда относително слабо, е най-високият месечен ръст поне за последните шест години. Подробна разбивка на групата не е видима в статистиката, но е възможно тук да се включват услуги по почистване и дезинфекция на дома и офиса, които вероятно са с по-високо търсене в сегашната епидемиологична обстановка.

Горива и петрол

На месечна база цените в транспорта в страната намаляват с 2.7% заради дизеловото гориво и автомобилният бензин, които представляват почти половината от разходите на потребителите за транспорт, съдейки по методологията на НСИ за 2020 г. Горивата за транспортни средства поевтиняват с 4.9% на месечна база през март, а на годишна база - с 2.2%, показва националната статистика.

Промяната в цените отчасти е свързана с рекордния за последните 20 години срив на международните котировки на петрола през март. По-слабото търсене на горива по време на пандемията и ценовата война между картела ОПЕК и Русия шокира пазарите и свали цената с 50% спрямо миналата година. Преди дни най-големите световни производители на петрол сключиха сделка за намаление на добива от юли в опит за стабилизиране на пазара. Според някои анализатори това няма да е достатъчно да повиши значително цените.

Поглед напред

Според Министерството на финансите потребителските цени през 2020 г. ще останат около миналогодишните си нива, което означава нулева инфлация за годината. Понижението на международните цени на нефта, което според ведомството ще е със средно 40% за годината, заедно със спада на цените на внос на природен газ ще предизвикат поевтиняване на енергийните стоки. Потреблението на домакинствата пък ще бъде силно ограничено и няма да оказва положителен ефект на цените в страната, както се очакваше преди COVID-19.

Все още няма коментари
Нов коментар