Приходите на фирмите в България растат до 382 млрд. лв. през 2019 г.

Печалбата на компаниите се повишава с 13% по данни на НАП. Резултатите на стоте фирми гиганти в "Капитал 100" са дори по-силни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последната картина от вече отминалия възходящ икономически цикъл показва, че финансовите резултати на всички фирми в България се подобряват до последно. Приходите на работещите компании в страната нарастват с 6.2% до 382.3 млрд. лв. през 2019 г. Това е леко забавяне спрямо предходната година, когато оборотът се повиши със 7.1%. Същевременно по-силно забавяне е видимо от страна на разходите, като така общата печалба на българския бизнес се увеличава с 12.8% до 26.4 млрд. лв. при ръст от едва 2.7% предходната година.

Двигател на подобрението тази година е финансовият и застрахователен сектор, който беше и причината за слабото представяне през 2018 г. Положителен принос имат също технологичният сектор и търговията. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

361.6 хил. са компаниите, които са подали декларации за корпоративен данък в НАП. Подобно задължение имат само фирмите с дейност.

Топ 100 фирмите в страната

Увеличението на оборота е дори малко по-силно при най-големите фирми в страната, показва новата класация "Капитал 100", която ще бъде публикувана на 30 юли. Водещите 100 компании в България отчитат 9% ръст на приходите до над 73 млрд. лв., което е една пета от бизнеса в страната. Стотицата постига печалба от близо 3.2 млрд. лв. през 2019 г., което е със 70% над резултата година по-рано. Тези резултати по всяка вероятност няма да се повторят през 2020 г., като сега надеждата е очакваните спадове да бъдат еднократни.

Но сравнението с националните данни показва, че големите компании са имали страхотна година и влизат по-здрави в кризата.

Финанси, търговия и технологии

Справката от данъчната агенция няма разбивка на приходите по сектори, но от числата за печалбата става ясно, че лидерите остават без промяна спрямо предходни години. Води търговията с рекордна 5.6 млрд. лв. печалба - с малко над половин милиард повече от постигнатото година по-рано. Следва преработващата промишленост с близо 5 млрд. лв. през 2019 г. и ръст от 3.9% спрямо предходната.

След значително подобрение през миналата година финансовите и застрахователните дружества задържат третата си позиция и приближават 3 млрд. лв. печалба, или с 46% над резултатите от 2018 г. Секторът е и с най-голям принос за общото увеличение на печалбата на фирмите в страната - от тук идва плюс от 900 млн. лв., или 4 процентни пункта за общия годишен ръст от 12.8% през 2019 г.

Стимул идва и от търговията, и от сектор информационни и комуникационни технологии, където печалбата за пръв път превишава 2 млрд. лв., или с една пета над резултата от 2018 г.

Загубите намаляват

Увеличението на печалбата на фирмите в страната е съпроводено от спад на отчетените загуби - с 1.8% до 4.97 млрд. лв. Понижението идва от по-добри резултати в преработващата промишленост, където загубите се свиват с 280 млн. лв. в рамките на година до минус от 652 млн. през 2019 г. Финансовият сектор пък отчита най-малката загуба за последните шест години - 229 млн. лв. при 363 млн. година по-рано.

От друга страна миналата година, изглежда, не е била добра за имотния сектор - загубите на фирмите за операции с недвижими имоти се повишават с цели 28% до 920.6 млн. лв. ИКТ секторът не остава много по-назад. Въпреки подобрението на фирмите, които отчитат печалба, нараства и регистрираната загуба - от 193 млн. лв. през 2018 г. до малко над 343 млн. година по-късно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар