Българската икономика се е свила с 4.2% през 2020 г.

БВП на страната през миналата година достига 118.6 млрд. лв., а данните за крайното потребление са ревизирани отново

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската икономика се свива с 4.2% през кризисната 2020 г. до 118.6 млрд. лв. по текущи цени, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за общия ефект на пандемията върху страната. Това е до голяма степен в унисон с последните прогнози за икономиката, които се въртяха между 4 и 5%. Българската народна банка (БНБ) последно заложи на -4.4%, а Министерството на финансите прогнозираше -3%. Понижението идва от 11% спад на инвестициите и износа, докато потреблението за годината расте с 1.8% - основно заради правителствените разходи, докато покупките на домакинствата са нагоре с 0.2%.

Според Евростат понижението на икономиката на ЕС е 6.2%, а за страните от еврозоната БВП е минус 6.6% през 2020 г. За сравнение - през 2019 г. данните показваха ръст съответно 1.6% и 1.3%.

Поредна голяма ревизия

Освен годишните числа НСИ публикува и ревизирани оценки за икономиката през четвъртото тримесечие. Експресните показаха спад с 3.8% на БВП на годишна база през последните месеци на годината и значителен удар за потреблението, което намаляваше с 5.7% на годишна база. Това беше осезаемо по-силен срив от отчетения през второто тримесечие на 2020 г. (-0.3%).

Месец след експресните числа данните са ревизирани - общият спад на икономиката се запазва непроменен, но по другите компоненти от БВП има разлики. Така например спадът на вноса е по-малък - сега е 0.8%, а в експресните числа беше -3.9%. Това означава, че нетният износ е с по-силен негативен ефект върху БВП.

Голямата ревизия отново е в крайното потребление, което сега расте с 0.9% заради увеличение от 6.6% на колективното потребление. Индивидуалното потребление, което обхваща покупките на домакинствата в страната и разходите на правителството за лична издръжка, намалява с 0.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. За сравнение - през второто тримесечие спадът беше 2.4%. Оценката за инвестициите остава непроменена и те се свиват със 7.9%.

В началото на годината БНБ се усъмни в методологията на НСИ за изчисляване на потреблението в страната, като в свой анализ посочи, че тези данни не кореспондират с други показатели. Увеличението на потреблението в България на фона на по-негативните данни в цяла Европа може да бъде обяснено с различни фактори и методологически особености. Трябва да се отбележи също, че оценките на НСИ са точно това - оценки, и е нормално да бъдат ревизирани с постъпването на повече данни. Но потреблението е важен показател за прогнозите и бюджетирането в редица сектори на икономиката, така че със сигурност повече яснота как се стига до финалното число би била добре дошла.

Къде намалява добавената стойност

През 2020 г. брутната добавена стойност от българската икономика намалява с 4.3% до 103 млрд. лв. Най-значително е понижението в търговията - добавената стойност се свива с 12% през миналата година до 19.5 млрд. лв. по текущи цени. За сравнение - година по-рано секторът произведе добавена стойност за над 24 млрд. лв. Още по-голям удар са понесли секторите култура, спорт, развлечения - спадът е с 15.6%, но тъй като общо произведената добавена стойност от тези сектори е малка (малко над 2 млрд. лв.), ефектът върху крайния резултат е слаб.

Няколко сектора пък растат въпреки кризата. С най-голям процент расте публичният сектор (държавно управление, образование, здравеопазване) - с 6%, а във финанси и застраховане добавената стойност расте с 2.5%. Информационни и комуникационни технологии пък допринасят с добавена стойност за 8.2 млрд. лв. по текущи цени, а реалният темп на растеж за годината е 0.6%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boq1594329229676496 avatar :-|
    Дария Колев

    По този показател сме на много добро място, тенденцията е още през 2021 да излезем на плюс!

    Нередност?
Нов коментар