Fitch повиши перспективата пред рейтинга на България

Основната причина са очакванията за големия обем европейско финансиране и участието на България в ERM II

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Рейтингът BBB, който е една стъпка над линията, над която оценката се приема за инвестиционен клас, се потвърждава.

Решението отразява намаляването на макроикономическите рискове, произлизащи от пандемията от коронавирус, както и продължаващ постепенен процес към приемане на еврото. От агенцията посочват и огромния ресурс европейски средства, които се очаква да получи България през следващите години и които - ако бъдат използвани правилно - може да допринесат за ускоряване на икономическия растеж на страната.

От Fitch уточняват, че оценката е ограничена от малко по-ниските нива на доход в сравнение държавите със сходен рейтинг и неблагоприятните демографски данни, които могат да ограничат растежа и да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план.

Премиерът Бойко Борисов отново използва случая, за да се похвали. Той и финансовият министър Кирил Ананиев обясниха във фейсбук включване, че България е единствената страна, която по време на пандемия повишава перспективата си пред кредитния рейтинг. През октомври, когато Moody's повиши рейтинга на страната заради присъединяването й към т.нар. чакалня на еврозоната (механизмът ERM II), премиерът изчете прессъобщението на агенцията, седнал на едно пънче в Родопите.

Рискове - пандемията и несигурният резултат от изборите

Fitch обобщава, че краткосрочните негативни рискове, произтичащи от пандемията и несигурния резултат от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значително финансиране на инвестициите от ЕС и ангажираността за макроикономическа и фискална стабилност, подкрепена от дългосрочното функциониране на режим на паричен съвет и участието на България в ERM II.

В доклада на рейтинговата агенция се обръща специално внимание на парламентарните избори на 4 април. Fitch прогнозира, че те вероятно ще доведат до един фрагментиран парламент, като социологическите проучвания показват относително слаба поддръжка за двете основни партии - ГЕРБ и БСП. В резултат съществува голяма несигурност за състава на следващото правителство, но централни остават темите за върховенството на закона, качеството на институциите и корупцията. Въпреки че сформирането на кабинет може да отнеме време и коалиция от няколко партии може да се окаже нестабилна, в момента Fitch не отчита големи рискове пред икономическата политика или ангажимента на страната към ЕС. Все пак следващото правителство ще бъде под натиск да въведе политически и институционални реформи, за да избегне протести като тези през лятото на 2020 г.

Рейтинговата агенция посочва, че основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната, както и подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Факторите, предизвикващи понижаване на рейтинга, включват неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване, продължително нарастване на публичния дълг и материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Възможен е икономически ръст 4-5% през 2022 - 2025 г.

Fitch оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 4% от БВП през 2020 г. (в сравнение с медианата от 6.9% за държавите със сходен рейтинг), повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 мерки за разходи от около 3% от БВП. Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти заради подобрения в събирането на данъци, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване. Министерството на финансите отчете 3.53 млрд. лв. дефицит на касова основа в края на декември, като минусът се каза по-малък спрямо предварителните разчети.

Според основната прогноза на рейтинговата агенция съотношението правителствен дълг/БВП ще се повиши до 25.2% през 2021 - 2022 г. от 20.2% през 2019 г. Ниската задлъжнялост в комбинация с благоприятните финансови условия и ниво на фискалния резерв от 8.6 млрд. лева в края на декември осигуряват съществени фискални буфери на държавата.

България ще бъде един от основните получатели на средства от ЕС през следващите години, включително 16.6 млрд. евро (27% от БВП за 2020 г.) през следващата многогодишна финансова рамка 2021 - 2027 г. и 7.5 млрд. евро (12% от БВП) безвъзмездни средства по механизма "Следващо поколение ЕС". От Fitch заявяват, че макар да има въпросителни относно капацитета на страната да усвои толкова голямо количество средства, това може да повиши икономическия растеж от прогнозираните 3% през 2021 г. на 4-5% през периода 2022 - 2025 г.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 15
    • + 10

    А така. Какво стана сега - най-корумпираното правителство било у нас, а единствената държава на която се вдига рейтинга е нашата. Как става това? Дано на полезните идиоти им светне енда червена лампа как ги манипулирате и лъжете! Защото ние по-старите ви знаем какво представлявате, какво сте правили и на кой продавате националните интереси!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 6
    • + 12

    Кредитният рейтинг представлява шансът дадена държава да фалира по дълга си. Това няма нищо общо с развитието на държaвата или нивото на корупцията в нея, колкото и да им се иска иначе на отчаяните управляващи. Същото беше и с ръста на БВП-то. Когато бяхме на дъното на ЕС по този показател нищо не се казваше, после когато наваксвахме, го развяваха навсякъде.

    Между другото заради очакванията за огромно печатане на пари, много държави в Централна и Източна Европа, плюс компании от Италия и Испания, също получават по-добра перспектива.

    https://www.fitchratings.com/search/?expanded=racs&filter.language=English&filter.reportType=Rating %20Action%20Commentary&viewType=data

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#3] от "Rational":

    Ти направо не си дори за тук. Ти си за фрогнюз. Тръгнал да убеждава, че повишаването на кредитния рейтинг на дадена страна нямало връзка с развитието и и нивото на корупция в нея. Такава глупост не може да пише в този линк дето си дал!

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#4] от "scuby":

    Имаш ли някакви смислени аргументи? С обиди и общи приказки, човек ще си помисли, че си лично заинтересуван в случая :)

    Икономическото развитие на една държава се мери по индекс за конкурентоспособност, свобода за правене на бизнес, свобода на медиите, грамотност на учениците, качество и достъп до медицински услуги и други подобни, за които всеки може да се сети къде се намираме.

    Малко се разрових и излиза, че Ботсвана имат по-добър рейтинг от нас, а Казахстан точно колкото нас. Това значи, че имат стабилни финанси и си покриват дълговете, не означава, че хората масово имигрират там.

    Нередност?
  • 6
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 2
    • + 7

    Нали знаете как щеше да се тълкува, ако рейтингът беше понижен?

    Нередност?
  • 7
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 2

    Когато отидеш в банката за кредит, тя ти прави оценка на кредитоспособността - грубо казано колко пари получаваш и как ги харчиш. Ако не се справяш добре, значи няма да ти дадат пари, защото си неблагонадежден.

    Нередност?
  • 8
    dtrendafilov avatar :-|
    Deyan T
    • - 2
    • + 2

    Тия Фитч знаят ли въобще къде е България, или анализират по Гугъл Стрийт Вю?

    Нередност?
Нов коментар