БНР е сред победителите в годишната класация "Икономика на светло" на АИКБ

Делът на сивия сектор в България се свива до 15% през 2019 г., показват изчисленията на работодателската организация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българското национално радио и изданията му "Хоризонт" и "Неделя 150" са победителят сред медиите, който в най-голяма степен е допринесъл за промяна на обществените нагласи на нетърпимост към сивата икономика. Наградата се връчва като част от националните награди "Икономика на светло", организирани от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и провеждани за осма поредна година.

Според сметките на АИКБ делът на сивата икономика в страната намалява през последното десетилетие - от 21% през 2009 г. на 15% през 2019 г. Данни за миналата година ще бъдат оповестени към ноември.

"Излаганите анализи и представяни репортажи дават възможност на пряко засегнатите граждани от предприеманите политики да изградят една информирана позиция по актуалните на деня теми и нетърпимост към неформалната икономика и "сивите" практики", пишат за номинацията от АИКБ. Конкуренция на БНР бяха Мария Цънцарова, сайтът "Икономически живот" и предаването "Следите остават" по БНТ 1.

Другите победители

В категорията за нормативен акт, водещ до ограничаване на сивата икономика, наградата тази година спечели Закона за маслодайната роза. Той урежда законодателната рамка на отглеждането на насажденията, изкупуването на цвят, производството и етикетирането на продукти от маслодайна роза, изискванията към обектите в сферата, към розопроизводителите и розопреработвателите, както и контрола върху дейността им. Законът беше иницииран от Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). Номинация в категорията имаха също Изпълнителна агенция по горите към земеделското министерство, МОН и Министерството на финансите.

В последната категория - личност или организация, допринесли за ограничаване на сивата икономика чрез активна позиция, награда печели Сдружение "Движение за национална кауза" за стартирането на платформата Bulgaria Wants You.

"Платформата обединява усилията на бизнеса и местните власти, като гарантира реални и сигурни работни места и допринася за ограничаване и превенция на недекларирания труд", пишат от АИКБ. Номинации получиха също Фондация "Фридрих Науман" с проекта "Черна книга на правителственото разхищение в България", Асоциация за квалификация на автомобилистите в България за ограничаване на нерегламентираните практики в шофьорските курсове, Българска асоциация на заведенията за въвеждането на минимален осигурителен доход от 800 лв. в бранша.